Руски министар спољних послова Сергеј Лавров боравио је данас у билатералној посети Србији, током које је разговарао са највишим српским званичницима.

Шеф српске дипломатије је на конференцији за новинаре са руским министром, коментаришући медијске наводе да је Лавров дошао са одређеном агендом, са циљем да врши притиске по различитим питањима, укључујући питање председничког кандидата, поручио:

Русија никада није вршила притисак на Србију. Лавров је један од најдражих гостију Србије, толико тога је учинио за Србију и ми смо му због тога веома захвални“.

Он је, такође, рекао да је Србија веома захвална Русији на подршци у очувању територијалног интегритета и суверенитета. „Не могу да вам не кажем — без Русије је немогуће заштитити наш територијални интегритет и суверенитет. Србија никада неће бити антируска држава, као што су то неке друге постале, нећемо се придружити санкцијама ЕУ“, рекао је Дачић. На питање Спутњика о томе шта је конкретно предвиђено договором који би Вучић требало да потпише са министром одбране Русије Шојгуом 21. децембра, Дачић је прецизирао да није реч ни о каквом купопродајном споразуму, већ о томе да је Србија упутила молбу Руској Федерацији да донира одређена средства, међу којима су и летелице. „То није купопродајни однос, Србија не купује наоружање већ га Руска Федерација донира, и Србија ће платити само онај део који се тиче прилагођавању те опреме. То је била тема разговора који су министарства одбране имала више пута“, рекао је Дачић и прецизирао да договор обухвата летелице, али и нека друга средства везана за неке друге родове војске.

Дачић је рекао да очекује да ће након састанка Вучића и Шојгуа у Москви Србија значајно ојачати војну моћ.

„Ми се не спремамо ни за какаве ратове, али морамо да будемо спремни и да имамо висок ниво одбрамбене моћи наше земље“. На питање какву реакцију на то очекује од Брисела, Дачић је подсетио да су Русија и Србија стратешки партнери. „Кад се Хрватска наоружава од стране НАТО-а сви кажу да то није офанзивног карактера и да није уперено ни против кога. А ја питам против кога Хрватска то може да употреби осим против Србије, да неће да гађа Беч, Будимпешту, Рим? Није спорно да Хрватска добије донације, а спорно је што ће Србија добити донације. Они кад се наоружавају спремају се за мир, а ми кад се наоружавамо спремамо се за рат. Ми смо самостална држава, водимо своју политику, ником не претимо, али нико неће моћи да мисли да ће да угрози Србију или Републику Српску без одговарајуће реакције из Србије“, нагласио је Дачић.

„Али сваком Србину желим да кажем да кад је српски народ у опасности, кад неко тражи резолуцију о геноцидности српског народа, кад неко хоће да угрози наш територијални интегритет, призна Косово или прими Косова у неку организацију, кога првог могу да зовем? Лепо сте одговорили — Лаврова. Идем и код другог сутра увече, код кинеског министра спољних послова. Волео бих да Керија могу да позовем и кажем да је Србија угрожена, али како да га зовем кад је Нуландова рекла да су 20 година улагали у независност Косова, или Лондон, а они предлажу резолуцију против српског народа. Ја не да нећу да будем анти Рус, нећу да будем анти Србин јер је то у нашем интересу. И баш зато су наши односи кристално јасни. Ми једни друге не лажемо и не вршимо притисак. Никад нисам чуо да је било ко од њих рекао на тему зашто Србија иде у ЕУ“, закључио је Дачић.

Министар спољних послова Русије допутовао је око 11 сати на београдски аеродром, где га је дочекао колега Ивица Дачић, након чега су одржани одвојени састанци са српским премијером Александром Вучићем и председником Томиславом Николићем.

Вучић је Лаврову пожелео добродошлицу на руском језику и указао на пријатељство и сарадњу два народа и две земље, истакавши да је она одувек увек била добра, уз уверење да ће бити све успешнија. Министар Лавров пренео је премијеру Вучићу поздраве председника Руске Федерације Владимира Путина и премијера Дмитрија Медведева, посебно истичући личне напоре српског премијера за сарадњу са Русијом, као и позитивне тенденције у економским везама у циљу даљег привредног раста и развоја двеју земаља. „Русија се неће мешати у унутрашња питања Србије. Увек смо спремни да нађемо баланс у нашим интересима“, истакао је министар Лавров. Лавров се састао и са председником Николићем, који га је одликовао Орденом српске заставе првог степена.

„У Москви високо цене ваш лични допринос развоју пријатељских односа између наших земаља“, рекао је Лавров Николићу.

Руски шеф дипломатије је након разговора са Николићем, у присуству министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александра Вулина, положио венац на Споменик ослободиоцима Београда 1944. Бивши потпуковник Војске Југославије Бутолен Јанка Франц Бранко из Београда уручио је Лаврову српску официрску сабљу са позлатом, намењену породици погинулог пилота Олега Пешкова. На сабљи на српском и руском пише „За верност домовини, брате, хвала ти што си себе жртвовао да осветлиш путеве наше“. Уручујући сабљу, Франц Бранко је рекао да је дарује од срца и да она симболизује храброст, част и слободу. Лавров је приликом уручења сабље рекао да када прави мушкарац држи у рукама сабљу, он се води принципом: „Не вади ме без повода, не враћај ме без части“ и то је био принцип којим су се водили и Руси и Срби у различитим светским ратовима и принцип који је гарантовао достојанство и част свих наших војника. Лаврова су по изласку са гробља сачекали и грађани уз аплауз, док су му представници Заветника уручили фотографију палих бораца. Шеф руске дипломатије ће у уторак присуствовати министарском састанку Организације за црноморску економску сарадњу којом Србија председава, на коме ће бити представници 12 земаља, као и пет министара спољних послова.

Лавров и Вучић – Без мешања у унутрашња питања Србије

Један од фокуса сарадње Србије и Руске Федерације требало би да буде привредна сарадња, истакао је данас премијер Александар Вучић у разговору са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим, а руски министар је нагласио да се Русија неће мешати у унутрашња питања Србије.

Како је саопштено из владе, министар Лавров пренео је премијеру Вучићу поздраве председника Руске Федерације Владимира Путина и премијера Дмитрија Медведева, посебно ценећи личне напоре српског премијера за сарадњу са Русијом, као и позитивне тенденције у економским везама у циљу даљег привредног раста и развоја двеју земаља.

„Русија се неће мешати у унутрашња питања Србије. Увек смо спремни да нађемо баланс у нашим интересима”, истакао је министар Лавров.

Српски премијер и руски министар разговарали су о сарадњи двеју земаља и даљем развоју односа на темељу стратешког партнерства и интереса двеју земаља за његово продубљивање у свим правцима.

Премијер Вучић је истакао да би један од фокуса сарадње Србије и Руске Федерације требало да буде привредна сарадња, имајући у виду погодности које пружа Споразум о слободној трговини.

Он је нагласио да је Србија спремна за унапређење сарадње у области енергетике, пољопривреде и телекомуникација и додао да су руске инвестиције у свим наведеним областима добродошле.

Премијер Вучић обавестио је министра Лаврова о економском напретку Србије и изразио интересовање Србије за проширење капацитета за складиштење гаса у Банатском двору, као и за извоз Фијат возила на руско, али и тржиште Евроазијске уније.

Лавров у „прекрасном Београду”

Премијер Србије Александар Вучић пожелео је данас шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову добродошлицу на руском језику и указао на сарадњу и пријатељство два народа и две земље.

„Добро нам дошли у Београду и Србију”, поручио је Вучић Лаврову у кратком разговору док су сниматељи и фоторепортери снимали почетак њиховог састанка.

Премијер Вучић је истакао да је сарадња између два народа и две земље увек била добра, уз уверење да ће бити све успешнија.

Лавров је рекао да је више пута долазио у Србију и да му је посебно драго када дође у „прекрасни Београд”.

Како је рекао, с посебном су пажњом у Русији пропратили изборе на којима је Вучић однео велику победу, сматрајући да ће то допринети даљем развоју односа две земље.

Николић одликовао Лаврова

Председник Србије Томислав Николић уручио је данас Орден српке заставе првог степена министру спољних послова Русије Сергеју Лаврову, који је поручио да то види као сведочанство и потврду да српски пријатељи посвећују посебну пажњу спољополитичком аспекту стратешког партнерства две земље.

„И видимо како интереси Србије и Русије само добијају када ми заједнички наступамо у међународној арени”, рекао је Лавров.

Захваливши на одликовању, Лавров је рекао да му је посебно драго што је орден добио из руку председника Николића, који је, како сматра, посебно добар пријатељ Русије.

„У Москви високо цене ваш лични допринос развоју пријатељских односа између наших земаља”, рекао је Лавров Николићу.

Поновивши да одликовање за њега представља велико задовољство, Лавров је рекао да то није само висока част за њега, већ и за цело Министарство спољних послова Русије.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, који се налази у дводневној посети Београду, претходно је разговарао са председником Србије Томиславом Николићем о актуелним темама.

Николић: Све смо дали, даље не може

Све што смо могли да дамо суштинској аутономији на Косову ми смо већ дали и даље не може да се иде, изјавио је данас председник Србије Томислав Николић у разговору са руским министромм спољних послова Сергејом Лавровом, који је нагласио да је у преговорима Београда и Приштине Русији прихватљиво све оно што је прихватљиво Србији.

У саопштењу Прес службе председника Србије наводи се да су Николић и Лавров, током радног ручка, у срдачном, пријатељском разговору, посебну пажњу посветили ситуацији на Косову и Метохији.

„Србија је испунила све што је договорено и искрено наступа у разговорима са Приштином, док албанска страна упорно одбија да испуни своје обавезе, а посебно одбија да формира Заједницу српских општина, што је потписала Бриселским споразумом”, подвукао је Николић.

Уз то, додао је он, званичници Европске уније остају неми на многе акције Приштине које су директно уперене против Србије, али и против преговора.

„Сада смо дошли у позицију да све што смо могли да дамо суштинској аутономији ми смо већ дали, и даље не може да се иде”, истакао је Николић.

Лавров је пренео Николићу искрене и пријатељске поздраве председника Руске Федерације Владимира Путина, наводи се у саопштењу, преноси Фонет.

Он је рекао да Русија подржава конструктивни приступ Србије при преговорима са Приштином и да је спремна да конкретно допринесе компромису.

„Све што је прихватљиво Србији прихватљиво је и Русији, и Русија ће то подржати”, истакао је Лавров.

Он је додао да ЕУ није имала одговор на покушај узурпирања комбината „Трепча” и сличне провокације којима Приштина с времена на време покушава да саботира наставак преговора.

Очигледно је да Албанци свесно одбијају да испуне своје обавезе, пре свега формирање Заједнице српских општина, и у томе имају подршку Европске уније.

То јасно показује која је страна искрено ступила у преговоре, нагласио је Лавров.

Николић и Лавров разговарали су и о даљим корацима како би се спречио улазак Косова у чланство УНЕСКО и отимање српске културне баштине у јужној Покрајини, као и о руском учешћу у изградњи Храма Светог Саве у Београду.

Венци на споменик Ослободиоцима Београда

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и министар за рад, борачка и социјална питања у Влади Србије Александар Вулин положили су данас венце на споменик Ослободиоцима Београда у Другом светском рату и на споменик палим црвеноармејцима.

Након полагања венаца, Лаврову је пензионисани потпуковник ЈНА Бранко Бутолен уручио сабљу да је преда породици руског пилота Олега Пешкова, који је погинуо у Сирији.

Лавров је кратко разговарао са окупљеним грађанима који су носили заставе Србије и Русије, а сликао се и са девојкама из Српског сабора Заветници, које су му поклониле фотографију, на којој се види руски војник у ослобођеном Београду 1944. године.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Лавров у Београду

* Обавезна поља