Србија ће имати добру владу, али ће услови бити такви да никада неће бити примљена у ЕУ, рекао је потпредседник Владе Русије Дмитриј Рогозин, оценивши да је улазак Црне Горе у НАТО уперен директно против Србије, а не против Русије.

Након инаугурације председника Србије Александара Вучића, Рогозин је за Спутњик рекао да је важно да су у Београд за ту прилику дошли сви балкански лидери, те да то наглашава улогу Србије као највеће и најауторитативније државе у региону, од које, навео је, много тога зависи.

Наводећи да је током боравка у Београду разговарао са Роуз Готемилер, која је заменик генералног секретара НАТО-а, Рогозин је рекао да сада очекује да она плати сто хиљада долара, што је казна коју су Американци увели за сваког ко разговара с неким руским званичником попут њега.

У супротном, како је рекао, Американци би морали да укину своје „глупе, кловновске санкције”.

Упитан да објасни зашто сматра да су санкције глупе, Рогозин је објаснио да се Русија на тај начин не може зауставити, те да јој то само омогућава да покаже најбоље црте свог националног карактера, али и да истовремено помаже Русији да развије нове технологије, нове гране индустрије, практично на свим пољима која су обухваћена санкцијама.

Како је рекао, Русима је чак интересантно то што не могу да путују у Америку или, рецимо, у Аустралију, у коју је њему забрањен улазак.

„А нисам ни намеравао да идем у Аустралију. Није ми тамо ништа интересантно. Кенгури?!”

Рогозин је коментарисао и ставове америчких званичника који се противе утицају Русије на Балкану, посебно Брајана Хојта Јија, који је такође присуствовао инаугурацији, а који тај утицај описује као „злокобан”.

„Апсолутно ме не занима шта тамо неко говори. Видите, ако ја будем слушао све који говоре неке глупости, нећу добро спавати. Зато их и не слушам”, рекао је Рогозин, уз опаску да први пут чује за Јија, а да су то што он говори глупости.

У контексту приче о томе да Русија губи на Балкану, Рогозин је коментарисао и изјаве сенатора Џона Мекејна, тврдећи да је он „одавно полудео”, да га познаје, да се састајао с њим, рекао му све шта мисли и да је од тада, како је рекао, бесмислено било шта коментарисати.

А у вези с наводима да је „Русија пропустила шансу да заустави утицај НАТО-а на Балкану”, потпредседник руске владе сматра да је Црна Гора за Србију оно што је Украјина за Русију, да је то са чланством у НАТО-у уперено у суштини против Србије, а не Русије, тачније да је „изазван сукоб између рођене браће и сестара”.

То се исто догодило с Русијом и Украјином, додао је, оптуживши Американце да су „посејали то зрно непријатељства”.

Њима је, како је рекао, важно да имају рат јер је профитабилан.

Упитан какву владу очекује од Србије, каже : имаћете добру владу, али и додаје да ће услови бити такви да Србија неће никад бити примљена у ЕУ.

„Прво, где да вас приме када отуда сви беже? Код њих је тамо скандал. Енглези одлазе, а овамо вас убеђују да се иде у ЕУ. Њима се не свиђа, а желе да се вама свиђа. Не може тако. Нешто ту не ваља. Како се каже, бог ти дао оно што себи не желим”, приметио је Рогозин, а затим поручио:

„Што се тиче услова ступања Србије у ЕУ, ви ћете морати да се одрекнете Косова. Ви то никад нећете урадити. Ниједан најпрозападнији Србин никад неће издати своју отаџбину. Може се договарати о економији, курсу, порезима, али то је већ питање издаје. А без одрицања од Косова, Србе неће примити у ЕУ”, уверен је Рогозин.

Каже и да ће због тога приступање бити дуговечан процес, као што је у случају Турске, или „ће вас разбити на делове и тада део по део примати”.

Рогозин је уверен да је у току игра између ЕУ и Русије ко ће Србију привући себи ближе, али, како каже, игре у ствари нема јер ће, тврди, Русија и Србија увек бити заједно, док је за Србију важно да има добре односе са европским државама.

„Она их може имати и без ступања у ту бању”, закључује.

Европску унију, наиме, Рогозин описује као реализацију уличних парола, где су људи на челу ЕУ, Европске комисије… „све бивши момци са барикада, све бивши студенти хулигани, маоисти, троцкисти, који су временом схватили да се треба пресвући, почели да се умивају, туширају, да облаче одела и сад су Европска комисија”.

„То је ЕУ. Да ли је Србији потребна ова улична идеја? Ја не верујем у ЕУ. Ја верујем у Европу, верујем и волим Европу. Руска интелигенција се увек васпитавала на коренима Достојевског. Европа је за нас друга отаџбина. Међутим, ако настави да спроводи имиграциону политику, ускоро ће тамо бити сасвим другачији систем, па и ви сами тешко да ћете пожелети да ступите тамо”, поручио је Рогозин.

Иначе, најавио је да ће Србија ускоро добити мигове, а упитан када ће се то догодити, рекао је: „Председник ће вам рећи”.

„Ја бих вам рекао, али смо се договорили да вам он каже. Нису тамо само мигови, већ много тога… тенкови, транспортни авиони. Озбиљна и велика помоћ”, најавио је.

Такође, уз објашњење да је руско-српски центар у Нишу настао како се из Москве не би пребацивале снаге и средства у случају противпожарне потребе, већ да се то ради из Србије, али и имајући у виду да је нужно створити центар за деминирање имајући у виду ратове на Балкану, Рогозин је рекао да не схвата зашто су се у САД толико „уплашили” тог хуманитарног центра кад је тамо само неколико Руса и две мачке.

„Тамо су две мачке и неколико паса који гласно лају, а то се до Косова чује. Још четири припадника цивилне службе пред пензију су невероватна претња за америчку државну безбедност”, прокоментарисао је Рогозин, те додао:

„Нама у том облику центар није потребан, већ смо мислили да је потребан њима због сталних пожара, а онда трче код нас и моле за помоћ. А сад говоре да је страшно што тамо пас лаје. Идиотизам.”

А што се тиче статуса центра, каже да је речено да ће одлука бити донета и да је они чекају.

А говорећи о евентуалној изградњи система противваздушне и противракетне обране у Србији, Рогозин претпоставља да би се тек тада дигла силна бука.

„Ако се боје три пса, замислите шта би се десило, извините на изразу, они би се унередили, зашто их доводити до тог стања. Радићемо све на својој територији”, каже.

Рогозин одустајање од „Северног тока” и покушај да се откажу преговори о „Јужном току” види као „демарш људождера који жели да постане вегетаријанац”, алудирајући на САД које, како каже, сматрају „да ћемо их ми, ако им дамо гас, бацити на колена”.

„Мисле да Путин може да се предомисли, да удари шаком о сто и да каже: ‘Искључујем гас’. Прво, ми га никада не бисмо искључили. То је најстабилнији систем у Русији. Због тога се не треба плашити да ће Русија да затвори гас. Због чега бисмо га затварали, ми од тога зарађујемо новац, шта смо ми, самоубице? Зашто бисмо измислили такву будалаштину”, упитао је Рогозин.

Он је уверен да евроинтеграције неће пореметити односе Србије с Русијом, тврди да Американци, који су иницирали санкције, на њима зарађују, али да Европа заправо трпи озбиљну штету, а да је Русија одговорила на санкције својим санкцијама само кад је реч о пољопривредним производима.

„Нисмо могли да трпимо да упркос Светској трговинској организацији спроводе незаконите санкције против наше економије, покушавају да је разоре, а онда кажу: купите наше јабуке. Е, ми нећемо ваше јабуке, радије ћемо да једемо српске јабуке. Лепе јабуке. Хвала Србији за јабуке! А пољске нећемо, нека вране једу њихове јабуке”.

Разговор за Спутњик Рогозин је закључио речима да се с Русијом не може разговарати уз помоћ санкција, али и да му је јасно да на западу Србе сматрају балканским Русима.

„И ви то не можете никако да промените. И колико год се трудили да им се допаднете, никада им се нећете допасти. Треба бити свој, поштовати своје претке, своју православну веру, имати своју истину. Свет поштује само такве, верујте ми, као Србе и као Русе”.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Рогозин о Косову, Србији, ЕУ …

* Обавезна поља