milo-izbori-foto-profimedia-1476645657-1013355ПОДГОРИЦА – Државна изборна комисија (ДИК) усвојила је прелиминарне резултате парламентарних избора у Црној Гори тек у другом кругу након жучне расправе и покушаја физичког обрачуна, односно увођења песница као кључног аргумента. Наиме, председник ДИК-а Будимир Шарановић насрнуо је на члана ДИК-а, представника Позитивне, Милана Радуловића који није желео да гласа за усвајање прелиминарних резултата избора.

ДИК је усвојио прелиминарне резултате избора, а већину је обезбедио представник провладиног Центра за мониторинг избора (ЦЕМИ) Владо Дедовић. Прелиминарни извештај о резултатима усвојен је са 14 гласова, 11 представника у ДИК-у гласало је против – сви представници опозиције који не признају резултате избора.

Подгорички медији су објавили видео-запис на ком се види како Шарановић покушава да се обрачуна са Радуловићем, након чега се умешао представник Демократског фронта (ДФ) у ДИК-у Дражен Медојевић како би спречио озбиљнији сукоб. Након тога је председник ДИК-а Шарановић насрнуо и на Медојевића.

Према прелиминарним резултатима, у Скупштини Црне Горе биће следећи распоред: ДПС са 36 мандата, Демократски фронт (ДФ) 18, коалиција Кључ девет, Демократе осам, Социјалдемократска партија четири, Бошњачка странка и Социјалдемократе по два мандата, Хрватска грађанска иницијатива и „Албанци одлучно” по један мандат.

Функционер ДФ-а Небојша Медојевић оцењује да се Дедовић „срамотно ставио на страну режима”.

„Председник ДИК-а је претњама и песницама прогласио ’резултате’ избора. Представник такозване невладине организације (НВО), режимског ЦЕМИ-ја, Владо Дедовић дао је пресудни глас на седници ДИК-а за признавање прелиминарних резултата избора”, казао је за наше новине Медојевић.

Он додаје да је Дедовић изабран да заступа јавни интерес, али се, како каже, „срамотно ставио на страну лоповске банде која је брутално крала изборе и спровела државни пуч на самом дану избора”.

„Још један представник контролисаних НВО-а које раде за режим, а против демократије и слободе. Овако срамотно гласање Дедовића мора бити предмет свеобухватне истраге, која ће показати да ли се ради о корупцији, уценама или слепом служењу страним интересима, то јест донаторима.

ilustracija_3912-1000x500

Резултати нису проглашени у законском року

ПОДГОРИЦА – Чланови Државне изборне комисије (ДИК) јуче пред зору, око четири сата, разишли су се пошто чланови Демократске партије социјалиста (ДПС) нису могли у овом државном органу да обезбеде већину којом би ДИК прогласио прелиминарне резултате парламентарних избора 2016. године. Према важећим законским прописима, ДИК је био обавезан да прогласи прелиминарне резултате прексиноћ до два сата после поноћи, али ДИК није испоштовао ту законску обавезу.

Извештачу „Политике” јуче је речено да су представници свих опозиционих партија јуче на седници ДИК-а гласали против прелиминарног извештаја о недељним изборима.

„На седници ДИК-а расправљало се о извештају, а против њега су гласали представници коалиције Демократског фронта, Демократе, „Кључ” и Социјалдемократска партија.

Наш извор, члан ДИК-а, каже да је већина чланова ДИК-а захтевала да се не саопштавају прелиминарни резултати избора док се не утврде чињенице за тзв. државни удар, „који је био у продуженом трајању од суботе до недеље, а чије се ’спречавање’ директно преносило на телевизијама које снажно подржавају ДПС и њеног председника”.

„Немогуће је да се у истом дану слободно гласа и истовремено изводи државни удар, а потом такви резултати који су праћени са хиљадама грешака, поткупљивањем, политичком корупцијом и многобројним неправилностима, утврде као поштени и слободни”, казали су представници опозиције у ДИК-у.

Стручњаци за изборно право оцењују да је даљи рад ДИК-а доведен у питање „јер после флагрантног кршења закона и непоштовања прописаних рокова очекује се да дође до заоштравања између два сукобљена правна тумачења”.

Због спора око тумачења појединих правних норми седница је прекинута и пауза је трајала неколико часова. За време паузе, чланови ДИК-а, у име ДПС-а, покушавали су да обезбеде на седници присуство што већег броја опуномоћених представника – подносилаца изборних листа из редова својих садашњих коалиционих партнера, али и неких других, мањих учесника недавне изборне трке. Потрага за кворумом у ДИК-у имала је за циљ да се некако обезбеди потребна већина и прегласавањем утврде превремени резултати парламентарних избора.

Према Закону о избору одборника и посланика, ДИК чине председник и десет чланова у сталном саставу и по један опуномоћени представник подносиоца изборне листе. За ове изборе у састав ДИК-а именовано је 14 опуномоћених представника подносилаца изборних листа. ДИК, у складу са пословником, одлучује већином свих чланова, што значи да је за проглашење превремених изборних резултата неопходно најмање 13 гласова сталног, односно проширеног састава.

Социјалдемократска партија (СДП) јуче је поднела кривичну пријаву против директора и председника Савета Агенције за електронске комуникације и поштанску делатност (Екип) – Зорана Секулића и Шалете Ђуровића, због доношења „незаконите и неуставне одлуке” о гашењу апликација „вибер” и „воцап” на дан избора.

Портпарол СДП-а Мирко Станић саопштио је за „Вијести” да је пријаву потписао пословни директор СДП-а Драган Шимрак. У изборном дану Екип је блокирао „вибер” и „воцап” од 17 до 19.30 часова због, како су саопштили, могуће злоупотребе слања порука у рекламне сврхе и нарушавања изборног процеса.

Таква одлука изазвала је велико незадовољство код грађана, политичких партија и невладиних организација, које су управо преко тих апликација пријављивали бројне неправилности током изборног процеса.

У Извештају посматрачке мисије ОЕБС-а у Црној Гори пише да је „за бригу Екипово блокирање сервиса ’вибер’ и ’воцап’ на дан избора”.

На хиљаде грађана током прошле суботе и недеље преко „вибера” добијале су  поруку да ДПС плаћа дијаспори путне трошкове и 250 евра за глас.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Резултати након претњи песницама

* Обавезна поља