Најављена посета Александра Вучића Косову и Метохији биће маркетинг, који треба да покаже Србима да им је боље да живе у „великој Албанији“ него у Србији.

Он ће доћи да манипулише, спинује и прича бајке, које се у суштини своде на то да је спреман да се подмукло одрекне 16 одсто државне територије, погази Устав Србије и фактички направи „велику Албанију“ – каже у разговору за Данас Марко Јакшић, члан Народног покрета „Отаџбина“. Јакшић је протеклог викенда учествовао на скупу групе београдских интелектуалаца „Против издаје, за КиМ у Србији“ и присуствовао оснивачком скупу Савеза за Србију, чији је „Отаџбина“ члан.

* Најављено је да ће председник Србије идућег викенда обићи „све енклаве у које српска нога није крочила“. Где би то могло да буде?

– То је глупост. У енклавама „у којима српска нога није крочила“ нема Срба. Марко Ђурић је вероватно хтео да каже да ће Вучић ићи у места где нису били српски функционери, а то је нешто друго. Мислим да Вучић иде тамо да окаје грехе, јер ми та посета личи на раздвајање са Србима. После његовог стварања „велике Албаније“ питање је колико ће Срба желети да остане на КиМ. То ће бити последња српска сеоба.

* Зашто је Зубин Поток замењен северним делом Косовске Митровице као местом Вучићевог обраћања?

– Можда је разлог то што су Срби схватили да је он решио да „поцепа“ Ибарски Колашин. Прича се да Вучић са Хашимом Тачијем шири општину Исток у дужини од педесетак километара и разграничава Србе од Срба да би могао Албанцима да преда језеро и хидроцентралу Газиводе, без које Приштина не би могла да живи.

* Да ли су то прекрајање општинских граница у Ибарском Колашину и „подела“ Зубиног Потока неочекивани, јер се линија „поделе“ до сада никад није помињана на том месту?

– Сад је решено и то да се „поцепа“, како би Вучић добио бар 100 метара Панчићевог врха, са којим ће изаћи пред грађане јер смо „могли да не добијемо ни један метар“.

* Кажете да ће Ваша кућа остати у „великој Албанији“.

– Према оном што се последње чуло, Јакшићи ће се поделити. Пола племена ће да оде у „велику Албанију“, а пола би требало да остане у Србији. Али, видећемо шта ће бити.

* О припремама за Вучићев долазак на КиМ стижу различите приче – помињу се радне обавезе, спискови оних који (не) иду на митинг… Шта се догађа?

– Сви који су на годишњем одмору морају да се врате. У недељу 9. септембра је радна обавеза за све који раде у државним институцијама – у просвети, здравству, администрацији. Јавно се прети отказима.

* Ипак, сад се први пут чује да, без обзира на притиске, постоје и спискови људи који јавно кажу да неће да дођу.

– Мислим да је таквих јако мало. Неће да дођу пензионери и незапослени. Свако ко ради у оквиру институција Републике Србије тај морати да дође, јер ће у противном добити отказ. Како се чуло да припремама руководи Милан Радоичић, потпредседник Српске листе, чик нека неко стисне петљу од председника општина и јужно и северно од реке Ибар да не дође или да изостане неко од њихових радника.

* Да ли ће „Отаџбина“ учествовати на било који начин у дочеку председника?

– Ха-ха. Нама остаје само да се смејемо над још једним циркусом који ће председник да направи.

* Вучић ће на КиМ доћи дан после нове рунде преговора са Тачијем у Бриселу, где је, наводно, Федерика Могерини спремна да благослови сваки њихов договор. Шта очекујете од тог састанка?

– Кад год Вучић одлази у Брисел нама се ништа не пише добро. Од 2012. стално је нешто давао – судство, полицију, Цивилну заштиту, телекомуникације… Демонтирао је све институције српске државе на КиМ. Зато смо тражили да у наше име више не води преговоре. Ми тражимо да нам врати позиције које смо имали 2012. и да нас остави на миру.

* Колико је за све ово што се сад догађа одговоран Уставни суд Србије који се прогласио ненадлежним за утврђивање уставности Бриселих споразума?

– У Србији више нема институција – Уставног суда, полиције, тужилаштава.. Нема ничег. Постоји само један човек који се зове Александар Вучић. То је разлог што у Србији нема државе, држава и мафија су се стопили у једно. Нас стотинак је због Бриселског споразума потписало и предало Републичком јавном тужилаштву кривичну пријаву против Вучића. После три месеца добили смо одговор да нема елемената за ту кривичну пријаву.

* Како доживљавате Вучићев предлог о разграничењу – као идеју председника Србије, мада није испоштовао законску процедуру да је у виду предлога платформе достави Скупштини Србије, иницијативу председника СНС или његов лични став, који је, како се прича, као документ представљен западним дипломатама и амбасадама?

– Он говори као председник Србије, председник владе и скупштине, председник СНС и САНУ. То је све то у једној личности, јер су људи који обављају ове дужности само декор и марионете. Ми у Србији имамо диктатуру која се зове Александар Вучић.

* Ако је, како се прича, план разграничење толко разрађен да су одређени и прихватни центри у ценралном делу Србије за Србе са КиМ, због чега је председнику тек сад, наводно, важно да види „како они живе у најудаљенијим енклавама“?

– То што ће он да обиђе Србе јужно од реке Ибар не значи да сутра неће да их преда, тврдећи да то мора да уради у интересу Србије, јер седам милиона Срба не могу да буду таоци 100.000 Срба.

* Како објашњавате то што од тренутка кад је лансирано разграничење више нико не помиње ЗСО и правно обавезујући споразум, који је обавеза Београда из уговора са Бриселом о европском путу Србије?

– Очито да је ЗСО била велика шарена лажа. Оно што смо сви имали прилике да видимо, то је институција у оквиру устава самопроглашене републике Косово. И сам Вучић зна да је то велико ништа, иако му је то шест година било оправдање да да судство, полицију, телекомуникације, пристане на учлањење Косова у разне организације… Кад је све то дао, кренуо је на нову причу, рачунајући на кратко памћење народа.

* Медији блиски власти тврде да Приштина нуди Србима на КиМ модел „Јужног Тирола“, какав је својевремено Београд, у чијем сте преговарачком тиму били и Ви, нудио Приштини у преговорима у којима су водили Марти Ахтисари и преговарачка тројка УН. Откуд сад тај преокрет?

– Наш први предлог у Бечу био је „Јужни Тирол“ за КиМ у оквиру државе Србије. Онда смо подигли улог и нудили им статус „Оландских острва“ грађана Шведске у оквиру Финске и на крају последња наша понуда била је статус Хонконга у оквиру Кине. Сви наши предлози до 2008. били су искључиво КиМ као део државе Србије, што мора и да остану. Вучић је кренуо са причом да ништа није наше и да неко треба да нам да нешто што је у сваком погледу наше.

* Да ли је у том духу и изјава шефа српске дипломатије Ивице Дачића да је Београд немоћан јер „нико не нуди КиМ у Србији“?

– Дачић зна да је Резолуција 1244 „капа“ и да је по Бадинтеровој комисији КиМ део државе Србије. Тако је по међународном праву и свим актима, али сад имамо министра спољних послова који каже да то није наше. Какав је то министар који се одриче дела своје територије?

Замор материјала

* Говорили сте на скупу „Против издаје – за Ким у Србији“. Да ли су људи који себе сматрају опозицијом, ипак, остали неми на Вучићеву најаву разграничења?

– Јавност у Србији је доста слуђена. После толико борбе и свега што нам се догодило поседних 30 година јавност се једноставно заморила. Људи могу да схвате да их напада неко споља, девет држава чланица НАТО, мењали су се и власти: Милошевић, Ђинђић, Коштуница, Тадић, али нико није могао да сања да ће доћи такво руководство у Србији које ће тако лако да се одрекне територије. То је оно што слуђује народ у коме више нема енергије и постоји неки замор материјала. Зато су потребни овакви скупови на којима мора да се прича, објашњава јер, нажалост где другде. Сви медији су у функцији приче да се део територије преда. Оно што знам јесте да ће сутра свима њима да се суди, јер губитак КиМ Србија као држава не може да преболи.

Ругање мртвом Оливеру

* Како сте доживели одлуку власти у северном делу Косовске Митровице да покојном Оливеру Ивановићу уместо Сутјеске улице у којој је убијен „да“ улицу у Бошњачкој махали за коју је везан и део оптужнице по којој је Ивановић суђено за ратне злочине против косовских Албанаца?

– То је ругање мртвом Оливеру. Он је у Сутјеској улици фактички цео живот провео – – ту су му канцеларије, стан, ту је одрастао, њим је хиљаду пута прошао, у њој је страдао. Ако је требало да добије неку улицу, то је та. Поготово што Митровицу ништа не веже за Сутјеску. Давати улицу у Бошњачкој махали је ругање не само због Оливера, него и због чињенице да се мења име улице Стефана Немање, па се тиме ругамо и родоначенику династије Немањића.

Истина боли

* Како објашњавате бес којим су се напредњаци – од Вучића до Српске листе окомили на игумана Високих Дечана архимандрита Саву (Јањића)?

– Истина јако боли. Вучић се већ договорио да ће да преда КиМ и плаши народ причама да ће бити рата, ако не дамо Косово, тако да сви другачији тонови, нарочито они који стижу из Цркве, погађају у саму мету. Сава Јањић им оним што говори квари цео посао што је разлог због ког су сви на њега кренули – од Војислава Шешеља до Горана Ракића.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Марко Јакшић о Вучићевом доласку на Космет

* Обавезна поља