stefanovicБиро за координацију служби безбедности одлучио је на данашњој седници да не забрани Параду поноса, јавља извештач РТС-а. Уколико буде већих безбедносних проблема та одлука може бити промењена.

Упркос различитим мишљењима, Биро за координацију служби безбедности, није забранио одржавање Параде поноса у недељу, 28. септембра, саопштио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, након седнице Бироа.

Како је додао, Биро задржава право да то учини ако у наредним данима буде процењено да ће безбедност грађана бити угрожена.

Стефановић је позвао грађане да сачувају уставни поредак, мир и стабилност, да нико не руши ни земљу, ни град, да нико не напада органе безбедности, јер су они ту да омогуће законитост и право свима да живе слободно.

Министар је новинарима у влади, изјавио и да је на седници Бироа, којој су присуствовали представници свих служби безбедности и тужилац за организовани криминал, разматрано више тема.

Према његовим речима, кључне су биле безбедносна ситуација у Рашкој и Санџаку и безбедносна процена за одржавање Прајда.

„Србија и све њене службе безбедности ће се ангажовати да сачувају мир, уставни поредак, безбедност свих грађана на територији свих општина, па тако и на територији шест општина Санџака“, рекао је Стефановић и прецизирао да је реч о три општине где већину становништва чине Бошњаци, као и о три општине где већину чине Срби.

На том задатку, како је рекао, ангажоваће се мешовите групе у којима ће бити представници свих структура, надлежних министарстава и безбедносних агенција.

„Наш посао је да сачувамо мир и стабилност у региону, упркос свих изазовима“, закључио је Стефановић.

Седницом Бироа за координацију служби безбедности председавао је премијер Србије Александар Вучић.

goran mileticМилетовић – Забрињавајући став Бироа

Представник Организационог одбора Параде поноса Горан Милетић изјавио је да је позитивно што је Биро за координацију служби безбедности став о Прајду саопштио данас, али да ипак забрињава што није донета коначна и јасна одлука.

Милетић је за Танјуг нагласио да је позитивно то што је Биро за координацију служби безбедности свој став саопштио раније, а не као претходних година у последњем часу, када „ни грађани, ни организатори нису знали шта им следи“.

Међутим, сматра Милетић, забрињавајуће је, са аспекта поштовања људских права, то што Биро није донео коначну одлуку о одржавању Прајда.

„Оваква одлука која је и даље неодређена потврђује наше сумње да је држава и даље спремна да забрани Прајд, што би било потпуно неприхватљиво и представљало би још једно кршење људских и уставних права која су гарантована у Србији“, рекао је Милетић.

„Ми и даље немамо јасну одлуку и то је нешто што нас забрињава“, закључио је Милетић.

folker bek1Немачки посланик о штајку полиције и „Паради“

БЕОГРАД – Посланик немачких Зелених Фолкер Бек, најављен као учесник београдске Параде поноса, оценио је за Дојче веле да штрајк синдиката полиције делује као „договорена игра са представницима власти“ како Парада не би могла да се одржи.

„Од немачке владе очекујем да српској влади јасно скрене пажњу да такве игре нису прихватљиве, и да ће то имати последице по преговоре о приступању Европској унији“, навео је Бек у петак објављењом интервјуу, уз тврдњу да је штрајк „смишљено најављен за недељу“.

Према његовим речима, „живот хомосексуалаца у Србији веома је тежак; они не само да се суочавају са дискриминацијом и искљуцивањем из друштва, њих и физички и психички нападају“, што их „приморава на прикривање и живот у сталном страху“.

„Многи од њих Србију желе да напусте, јер више немају наду да ће се нешто променити“, рекао је Бек и указао да „оно што ситуацију у Србији чини специфичном јесте то што агресивно хомофобно расположење шире и неки политичари као и представници Српске православне цркве“.


Извор: Агенције

Коментари

1 Коментара на Маскараде око „Параде“

Оставите коментар

Оставите коментар на Маскараде око „Параде“

* Обавезна поља