nebojsa-stefanovic-1386628229-410041БЕОГРАД – Државни врх Србије упозорио је политичког лидера Бошњака Сулејмана Угљанина, чија странка у оквиру кампање за изборе за национални савет те манинске заједнице позива на аутономију Санџака, али и друге који распирују националистичке и шовинистичке страсти, да не раде у интересу свог народа.

О безбедносној ситуацији у Рашкој области разговарано је данас на седници Бироа за координацију служби безбедности.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је потом да ће се „Србија и све њене службе безбедности ангажовати да сачувају мир, уставни поредак, безбедност свих грађана на територији свих општина, па тако и на територији шест општина Санџака”.

„Наш посао је да сачувамо мир и стабилност у региону, упркос свим изазовима”, казао је Стефановић.

На званичној интернет страници Угљанинове Странке демократске акције (СДА) Санџака, наиме, објављени су критеријуми који морају да испуне сви Бошњаци који желе да се 26. октобра, на изборима за Бошњачки национални савет, појаве на листи „За бошњачко јединство”, коју предводи лидер СДА и бивши министар у Влади Србије.

Шести критеријум захтева „право Бошњака на самоопредељење”!

Осим општих услова – да је уписан као Бошњак, има и оних да му је вера ислам, а језик бошњачки, као и да поштује грб, заставу и химну Санџака „Ја син сам твој” (слична босанској)!

Посебно је интересантан захтев да су сви дужни да признају и поштују резултате референдума за аутономију Санџака који је 1991. године у илегали (од куће до куће) организовао тадашњи непризнат Муслимански национални савет.

Премијер Александар Вучић изјавио је јуче да није забринут због позива Угљанина на аутономију Рашке области по принципу Јужног Тирола, али је додао да је такво понашање „неодговорно”.

„Да ли је Суљо био некада у Јужном Тиролу, јел зна и једно место у Јужном Тиролу…”, запитао је премијер истакавши да грађани Рашке области, односно Санџака имају једнака права као и они у Јужном Тиролу.

Премијер је запитао и какав би одговор Угљанина био на то да неки неодговорни људе говоре о издвајању 61 општине и два града у Републици Српској.

„То је мало више од три општине, а ја о томе не дам да се говори јер то није одговорна и озбиљна политика. Нек поведу поједини политичари из Пазара рачуна о томе да ли се понашају одговорно, озбиљно и да ли се понашају у интересу свог народа”, рекао је Вучић.

Влада Србије понашаће се у интересу свог народа и штитиће свој интегритет и суверенит не угражавајући било кога, казао је премијер.

Из Њујорка, где присуствује заседању Генералне супштине УН, огласио се и први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић поруком „да нико не сме да се игра са државом и са границама Србије и да то користи у личне и политичке сврхе”.

Оштро реагујући на захтев СДА о аутономији Санџака, Дачић је за београдске медије рекао да се изјавама о аутономији као уставном праву грађана, у ствари замјењују тезе и распирују тензију на простору Рашке области или Санџака.

Реагујући на позиве СДА да се на Санџак примени модел Јужног Тирола у Италији, где су власти Тирола практично суверене, шеф српске дипломатије нагласио је да не треба беспотребним изјавама додатно распиривати тензије, већ треба да се ради на смиривању стања у југозападној Србији.

„Статут СДА Санџака тражи да се залажемо за аутономију. Ја сам као члан претходне владе био прихваћен са тим ставом и до данас га нисам променио. Није то само да СДА тражи аутономију, већ то траже и грађани који су се на референдуму 1991. године тако изјаснили”, рекао је Угљанин приликом кандидовања са носиоца листе на октобарским мизборима.

За њега је аутономија Санџака нешто нормално и то ће, како тврди, и бити.

Судећи по реаговању Срба и Бошњака у Санџаку, позивање Угљанина на илегални референдум у организацији СДА 1991, на коме су се наводно Бошњаци изјаснили за аутономију Санџака и његово инсистирање на праву на самоопредељење, у страху су и једни и други.

За аутономију Санџака залаже се и муфтија Муамер Зукорлић који се позива на „ тежак положај Бошњака” и Земаљско антифашистичко веће народног ослобођења Санџака (ЗАВНОС) одржано 1943. године у Пљевљима. Наиме, тада је формирана такозвана ратна аутономија Санџака, која је фигурирала од 29. новембра 1943. до 25. маја 1945. године.

С друге стране, потпредседник Владе Србије Расим Љајић упозорио је да поновно покретање питања аутономије Санџака може донети озбиљне проблеме Бошњацима, али и држави.

„Било је таквих захтева и деведесетих и због глупости санџачких политичара ми и данас трпимо последице. Аутономију Санџака нису могли добити ни у време када се земља распадала, а камоли данас када тежимо европским интеграцијама, мирном и бољем животу. И сада ћемо бити брана сваком национализму, екстремзму и сепаратизму”, рекао је Љајић.

Председник Удружења Рас у Новом Пазару Добросав Никодиновић подсећа да у Рашкој области половину становништва чине Срби, а већина су у опстинама Прибој, Пријепоље и Нова Варош и они, тврди, никада неће пристати да живе у Санџак аутономији, па макар она била и у по угледу на Тирол.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Стефановић употребљава термин „Санџак“

* Обавезна поља