dmitrij-medvedevМОСКВА — Руски премијер Дмитриј Медведев рекао је да одлука Москве о одустајању од пројекта Јужни ток није била политичка нити емотивна, него чисто правна.

„Одлука коју је донела Русија нема политички, а поготово не емотивни каркатер. То је правна одлука“, казао је он на састанку са министром енергетике Алексанром Новаком и шефом Гаспрома Алексејем Милером.

Медведев је објаснио да су сви покушаји Русије да започне рад на том пројекту били узалудни. „Били смо приморани да се повучемо из пројекта“, констатовао је он, преноси Тас.

„То је тужно, али живот иде даље, постоји низ других идеја. Спремни смо на сарадњу, али под условима о којима можемо да се договоримо“, нагласио је шеф владе.

Он је додао да је Јужни ток био добар пројекат. „Ми смо на њему веома озбиљно радили“, указао је Медведев.

Руски председник Владимир Путин је 1. децембра 2014. године током посете Турској објавио да у „садашњим условима Москва неће реализовати пројекат Јужни ток“ јер није добила дозволу од Бугарске и ЕУ.

Истовремено, према његовим речима, Москва је спремна да изгради други систем гасовода до Турске и направи гасно чвориште на граници Турске и Бугарске.

Министар енергетике Русије Александар Новак је на састанку саветовао је европским партнерима да што пре почну изградњу инфраструктуре до гасног чворишта на турско-грчкој граници.

„Полазимо од тога да споразум о транзиту гаса у ЕУ преко Украјине истиче 2019. године. Испоруке гаса за европске потрошаче ће бити обезбеђене на граници Турске и Грчке“, нагласио је Новак.

„Европска комисија би требало заједно са земљама корисницима у што краћем року донесе одлуку о развоју сопствене инфраструктуре како би одговарајуће количине гаса биле достављене европским потрошачима. Сматрамо да то треба да се уради што пре јер се тако крупни пројекти не реализују за годину дана и да би у средњорочној перспективи гас био добијен, неопходно је почети са радовима“, упозорио је министар енергетике.

Директор Гаспрома Алексеј Милер је раније казао да је гасовод Турски ток, о чијој изградњи су се Москва и Анкара договориле у децембру 2014, јединствена маршрута за будуће испоруке 63 милијардки кубних метара руског гаса, које сада иду преко Украјине.

Према њему, то ће омогућити да се избегну ризици, који сада постоје током транзита гаса преко Украјине.

Јужни ток је био глобални инфраструктурни пројекат Гаспрома изградње гасовода капацитета 63 милијарде кубних метара гаса кроз акваторију Црног мора у земље јужне и централне Европе у циљу диверсификације маршруте извоза природног гаса и искључења транзитних ризика. Копнени део Јужног тока је требало да прође територијама Бугарске, Србије, Мађарске, Словеније и Аустрије до крајње тачке у Тревизу у Италији. Од основног правца у плану су били и прикључци за Хрватску и Републику Српску.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Медведев о Јужном току

* Обавезна поља