Dejvid Mekalister, izaslanik za srbiju novi JelkoИзвестилац Европског парламента за Србију и наследник Јелка Кацина на тој позицији Дејвид Мекалистер изјавио је да се очекује да нормализација односа Београда и Приштине доведе до „правно обавезујућег уговора“, до краја преговора о приступању Србије ЕУ, „тако да и Србија и Косово буду у стању да у потпуности остварују своја права и испуњавају обавезе“.

Мекалистер за данашње „Новости“ каже да су осим „нормализације односа са Косовом“, владавина права, реформа јавне управе и усклађивање спољне политике са ЕУ „кључни задаци који стоје пред Србијом на путу чланства у Унији“.

– Протекла година је била веома важна за Србију. Првом међувладином конференцијом у јануару званично су започели приступни преговори за чланство у ЕУ. Поздрављам висок ниво спремности и ангажовања у процесу скрининга који је показала ваша Влада. У суштини, уверен сам да премијер Вучић и његов тим показују посвећеност процесу европских интеграција и директно се хватају у коштац са системским и друштвено економским реформама.

Мекалистер каже да неке чланице ЕУ имају ближе односе са Русијом од других, али да земље кандидати морају да се ускладе с правним наслеђем ЕУ што се односи и на спољну политику.

„Србија би могла да искористи своје ближе везе с Русијом да тражи решења за кризу у Украјини“

„Жалим што Србија није увела санкције Русији“

– Као што сам истакао у нацрту резолуције, жалим што се Србија није ускладила, када је позвана, с рестриктивним мерама против Русије. Док председава ОЕБС-у ове године, Србија би могла да искористи своје ближе везе с Русијом да тражи решења за актуелну кризу у Украјини – објашњава Мекалистер.

Он каже да не постоји одређени временски оквир за отварање поглавља и да наредни кораци умногоме зависе од капацитета Србије у следећим месецима.

– По мом мишљењу, 2015. би требало да буде година отварања првих преговарачких поглавља. Лично, мислим да би било добро ако би то могло да се догоди у првој половини ове године – сматра Мекалистер.

Мекалистер је истакао да цени конструктивни приступ Владе Србију у сарадњи са суседима

Мекалистер каже да цени конструктивни приступ Владе Србије у сарадњи са суседним земљама, јер то омогућује суштински напредак, и у регионалној сарадњи, и у зближавању односа с ЕУ.

Говорећи о медијској ситуацији у Србији он наводи да није тајна да је ЕУ забринута због погоршања услова за пуно остваривање слободе изражавања у Србији.

– Унија не може да реши те проблеме, али ће наставити да подржава Србију што је више могуће – додаје он.

Мекалистер каже да са премијером Србије Александром Вучићем има сталну и продуктивну сарадњу и најављује долазак у Београд у фебруару.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Мекалистер о обавезема Србије на ЕУ путу

* Обавезна поља