kiril-dumaУ четвртак, 22. јануара, патријарх московски и целе Русије Кирил обратио се посланицима Државне думе РФ. То је био први пут у историји да се поглавар РПЦ обраћа овом телу.

Патријарх је у свом говору изразио забринутост због пораста популарности сурогатног материнства и предложио да се забрани „пропаганда абортуса“.

Према речима патријарха, сурогатно материнство „руши људско достојанство“ и представља „уплитање у божју замисао о човеку“. Породицама које не могу да имају децу и којима је сурогатно материнство једина шанса за добијање сопственог потомства патријарх је поручио да „усвоје сироче“.

Према истраживању центра за испитивање јавног мњења „Левада“ које преноси Би-би-си на руском, у децембру 2013. сурогатно материнство је сматрало прихватљивим 60% грађана Русије, док су га „потпуно прихватљивим“ сматрали 20% православних и 7% муслимана.

Такође, патријарх је предложио да се прекид трудноће избаци са списка услуга које болнице пружају по бесплатном медицинском осигурању, доступном свим грађанима РФ.

Москва, 21. јануар 2015.

«У крстионици на Дњепру положен је темељ нове, Свете Русије, и нашег духовног јединства, – истакао је Његова Светост Патријарх Кирил у својој посланици поводом хиљадугодишњице престављења светог равноапостолног великог кнеза Владимира. – У вековима који су од тада протекли предузимани су покушаји да се уништи Православље, да се посеју раздори и грађански немири међу нашим народима, да се људи преваре лажним идејама, обећањима о скорашњој земаљској срећи и материјалном благостању. Међутим, по милости Господњој, Света Русија је и данас жива у нашим срцима, јер наши народи и данас имају јединствену веру и Цркву, заједничке светиње, безбројне примере хришћанског подвига и заједничку историју.»

kiril-pru

«И данас живимо у тешко време кад неразумни људи покушавају да нас заваде, да нас лише мира и слоге, посејавши непријатељство и мржњу међу браћом. Такви људи, полазећи од тренутних расположења и себичних тежњи, доносе опасне одлуке које имају далекосежне и понекад чак непоправљиве последице. А мудри људи схватају да њихов живот и добри поступци могу постати део Божије замисли о спасењу света. Ево због чега увек имају на уму вечно и гледају у историју, извлачећи из ње лекције и одговоре на најважнија питања данашњице.

Сви ми треба да тражимо ове одговоре, превладавајући негативну информациону буку, коју стварају медији. И такође их можемо наћи у примерима великих личности, које су благотворно утицале на развој наших народа и у примерима светаца које је Црква прибројала збору светих. Један од њих је равноапостолни кнез Владимир, који је у темељ живота православних народа историјске Русије положио Христову веру,» – истакао је поглавар Руске Православне Цркве.

Превод – Марина Тодић


Извор: Православие.ру/Стање ствари

Оставите коментар

Оставите коментар на Патријарх Кирил пред Думом

* Обавезна поља