zaharcenkoДанас смо почели офанзиву на Мариупољ. Његово ослобађање биће најбољу споменик свим нашим погинулим“ – објавио је Александар Захарченко након што је у Доњецку положио венац на месту на којем су Украјинци погодили тролејбус и убили осам, а ранили 17 његових путника.

Преседник Доњецке Републике одбацио је, међутим, тврдње из Кијева да су снаге ДНР гранатирале центар Мариупоља и Кијевску пијацу. Други званичници ДНР и вечерас поновили: да је пијацу тукла украјинска артиљерија из дела града Стари Крим.

Ако је ово тачно, онда су Кијевска пијаца и сарајевске Маркале две сестре. А то значи и да иза овог злочина према цивилима стоје Американци и њихове специјалне службе и инструктори.

Према непотврђеним подацима, борци Доњецке Републике већ су стигли до вишеспратница на североисточној периферији Мариупоља који је после Доњецка највећи и најзначајнији град Донбаса.

Линија фронта је на само шест километара од велике фабрике „Иљич“. Војни врх ДНР је саопштио да су Украјинци вишецевне ракетне бацаче „Град“ поставили и у кругу те фабрике и у „Азовмашу“.

У току су, иначе, и борбе за варошицу Тројизбенка и град Счастје.

Украјинци реорганизују одбрану Дебаљцева и довлаче из Харкова и Дњепропетровска појачања. Распоређују их око Доњецка и Светлодарска.

Министар одбране Украјине, Степан Полторак, тврди да су снаге ДНР и ЛНР, које он назива „сепаратистима“, за протекла 24 сата имале 265 погинулих.

karta-mariopolj

 

Истовремено је – на ванредним консултацијма код украјинског премијера Арсенија Јацењука – признао да су „сепаратисти прешли у напад на свим фронтовима у Донбасу“.

Полторак је истовремено за погибију 20 људи у Мариупољу оптужио „сепаратисте“, али је опуномоћени преговарач Доњецке републике, Денис Пушиљин, ту оптужбу из Кијева назвао „провокацијом“ и саопштио у име Доњецка да Кијев „провоцира развој ситуације у војном правцу“.

Командант украјинског ударног батаљона „Донбас“ – Семјон Сменеченко који је у међувремену постао и посланик – изјавио је да се од септембра ситуација на фронтовима не развија у корист Украјине. Истовремено је споразуме из Минска назвао „грешком“.

Председник парламентске скупштине ОЕБС, Илка Канерва, рекао је једној финској телевизији да ће иницирати „међународну мировну операцију на територији Украјине“.  Канерва је раније упозоравао да се не сме веровати свим саопштењима и тврдњама украјинских власти јер се неке не могу проверити, односно – ни прихватити ни одбацити.

Још 280 километара до Крима

БИВШИ потпредседник владе Крима, Рустам Темиргалијев, преко своје странице на Фејсбуку објавио је: „Почело је ослобађање Мариупоља. Украјинска армија се повлачи“.

Овоме је још придодао: „До Крима још 280 километара“.

Ратни извештач високотиражног московског листа „Комсомолска правда“ – Дмитриј Стешин – јавио је са „прве борбене линије“:

„Лева обала Мариупоља гори. Прича се да је „Азов“ (елитни батаљон украјинских националиста и неонациста у којем има и доста странаца) некуда ишчезао. У  граду је паника. Већ је опредељен други правац удара“.

Званични сајт градске управе овог великог града на обали Азовског мора потврдио је да је напад у току и наводи податке о најмање 20 погинулих и 83 рањена.

Како је Стешину рекао високи функционер ДНР, Владислав Бриг, офанзива снага Доњецке и Луганске Републике тренутно се развија у три правца:

„Армија ЛНР напада Попаснују у Троицкују. Украјинци – бојећи се опкољавања – напуштају Ђержинск. Опкољавање им, међутим, прети код Дебаљцева. Верујем да ће се кренути и у ослобађање Мариупоља, али не бих да о томе сада говорим. Ако је реч о доњецком фронту, Укри су већ напустили Јасиноватују, за Авдејевку се и даље воде жестоке борбе“.

Упитан – како се држи украјинска армија – Бриг је био кратак и сликовит:

„Сад су почели да говоре о тајном психотроном оружју из Русије. А почетком септембра – када су такође губили – чак су тврдили да смо на доњецки аеродром бацили атомску бомбу!“.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Офанзива проруских снага на Мариупољ

* Обавезна поља