Sasa-Radulovic-RestartБЕОГРАД – Министар привреде Србије Саша Радуловић изјавио је данас да није одустао од смањења намета на рад и да се о томе и даље разговара, али да до сада није постојала сагласност у влади. Закони о приватизацији, о стечају, о раду, и о планирању и изградњи биће усвојени до краја године. Веома мали број предузећа у реструктурирању доставио је одговарајуће „личне карте“. Држава је у више од 900 предузећа мањински власник, рекао Радуловић.

Министар је на конференцији “Рестарт” представио нови модел инвестиционог и приватизационог оквира у Србији.

„Ја сам део владе и морам да прихватим одлуке владе кад ми се допадају и кад ми се не допадају“, рекао је Радуловић говорећи о потреби смањења намета на рад.

Напомињући да то не значи да је одустао од те мере, он је додао да ће наставити да ради унутар владе да се створе услови за њено спровођење. То треба, како наводи, урадити што пре, јер је смањење намета на рад кључна мера за стимулисање српске економије.

„Разлог због кога ова мера није прошла на влади је због процене ризика од стране владе шта би та мера значила за дефицит и за буџет, док је моја процена ризика била другачија, али то је сасвим нормало“, рекао је Радуловић.

Он је додао да би смањење намета на рад, дугорочно гледано, требало да буде 30 одсто и да то смањење треба да има динамику.

„Постојао је и предлог како да се то уради, као и начин на који то да се плати“, казао је министар привреде и поновио да ће наставити да ради на томе да се створе услови за смањење намета на рад.

До краја године закони о приватизацији, стечају, раду и планирању и изградњи

Министар је најавио да ће до граја године бити усвојени закони о приватизацији, о стечају, о раду, и о планирању и изградњи.

Радуловић је прецизирао да ће нацрти тих закона следеће недеље бити представљени Влади Србије и ући у јавну расправу.

Министар је поручио да конференција „Рестарт“, у организацији министарства, представља „почетак завршетка приватизације у Србији у оквиру новог регулаторног оквира“ и поновио да је економска ситуација у земљи изузетно тешка, да је дефинише висок дефицит и да је привредни раст велики проблем.

Радуловић је рекао да је усвајање поменута четири закона кључно за реформске процесе које Влада Србије предузима. Представљајући детаље измена у законским решењима, он је казао да ће Законом о приватизацији бити предвиђена потпуна транспарентност и одговорност државних органа, и претварање друштвеног у државни капитал.

Радуловић је навео да ће рокови за то бити јако кратки и да ће влада на наредној седници донети одлуку о конкретним роковима. Биће, како је казао, уведен елемент докапитализације и могућа заједничка улагања, као и опције за куповину капитала, поверавање на управљање…

Поред тога, додао је, биће донета и метода за приватизацију која ће бити представљена почетком 2014. године.

„Инвеститори ће предлагати шта би волели да раде у компанијама и почетком идуће године донеће се одлука о методу приватизације, тако да ће за сваки привредни субјекат бити одређено колико капитала се продаје, колика капитализација ће бити предвиђена уговором, које су опције за куповину додатног капитала…“, рекао је Радуловић.

Он је навео да ће се, када се направе анализе и одреди метода, ићи у поступак продаје, и додао да је неопходна и регулаторна реформа, како би били регулисани прописи који иначе отежавају пословање у Србији. Предвиђена је и нова улога Агенције за приватизацију, а реструктурирање ће бити обављено по унапред припремљеном плану реорганизације (УПППР), при чему ће основно средство бити конверзија потраживања у капитал.

Биће дефинисани и фиксни рокови за окончање приватизације и спречени штетни послови, односно биће омогућена пуна транспарентност државних органа, рекао је Радуловић представљајући новине у том законском решењу.

Када је реч о Закону о стечају, он је казао да је планирано повећање одговорности стечајног управника, биће уведена обавезна анализа узрока стечаја, повећана права радника у погеду повезивања радног стажа, права на минималне зараде, редовна исплата плата…

„Биће повећана права поверилаца и нова позиција агенције за приватизацију и стечајних управника“, додао је он.

Када је реч о Закону о планирању и изградњи, министар је казао да ће његове измене омогућити поједностављење процедура за издавање грађевинских дозвола и решавање статуса права коришћења земљишта.

Кључно питање код измена Закона о раду је решавање питања исплате отпремнина по години радног стажа проведеног код последњег послодавца укључујући повезана предузећа, навео је министар. Радуловић је додао да је изменама планирано поједностављење процедура које ће олакшати запошљавање радника, и подсетио да је планирано растерећење намета на рад када то прилике у буџету буду дозволиле.

На конференцији је речено да оквири регулаторне реформе и измене закона у области приватизације и стечаја треба да створе услове за транспарентно, одговорно и што успешније спровођење овог поступка.

Ниже каматне стопе за подршку привреди

Радуловић је најавио да се разматра начин подршке привреди кроз смањење каматних стопа и већу доступност кредита.

„Са ЕБРД радимо на моделима гарантног фонда, који ће сносити део ризика са банкама, спустити каматне стопе за све, а не само за појединачне инвеститоре“, рекао је он.

Он је напоменуо да камате у Србији морају да падну и да се анализирају узроци због којих су толико високе, као и да ће се на томе радити следеће године.

„Разговарамо и са инвестиционим фондовима, који би отворили питање инвестиција у капитал, а не само давање кредита“, рекао је Радуловић.

Он је оценио да банке треба да буду те које дају кредите и имају односе са клијентима, а држава да створи такав оквир да трошкови камата падају, наводећи да на томе ради Министарство и да ће то бити главни модел помоћи привреди.

„План је да то не буде типа као Фонд за развој са субвениционисаним каматама, него да то буде за све и да буде свима доступно“, рекао је Радуловић.

Како је рекао, средства које држава уложи кроз гарантни фонд ће биће мултпликована најмање пет пута, средствима које банке већ сада имају да пласирају, а немају коме.

„Радићемо на релаксацији средстава обезбеђења тако да предузећа могу да конкуришу за кредите. Фокус је домаћа привреда, али под равноправним условима, али на тржишним приниципима“, рекао је он.

Радуловић је казао да је огроман новац трошен на субвенције, без икакве контроле и ефеката инвестиција.

„Кроз Фонд за развој смо финансирали све и свашта“, рекао је он и додао да су ненаплативи кредити прешли 60 одсто, као и да Фонд за развој располаже са две милијарде евра средстава.

„Фонд за развој не треба да буде социјална установа, него да се бави развојем привреде“, рекао је он.

Саветник министра приреде Душан Павловић рекао је да Фонд за развој нема јасне критеријуме зашто је давао кредите неким предузећима, а нема ни методологију за процену ризика и то мора да се промени ако фонд хоће да настави да ради.

Позив инвеститотима

„Број личних карата које задовољавају услове је мањи од 10 и поступак ћемо наставити“, рекао је Радуловић.

Он је подсетио да су предвиђене казне за оне који не испуне обавезу и не доставе личне карте у којима су садржани подаци о имовини, пословању предузећа, финансијским извештајима, добављачима…

Министар је рекао да финансијски извештаји морају да буду чисти и да је то прва ствар коју инвеститори гледају, као и да ти извештаји треба да одсликавају реално стање.

Радуловић је позвао инвеститоре да то прате и да се јаве на позив за прикупљање идеја и пословних планова, односно да се укључе у решавање проблема предузећа у реструктурирању и осталих који су у надлежности Агенције за приватизацију. О свему томе се, како је рекао, могу информисати на сајту Министарства привреде.

Радуловић је подсетио да у оквиру Агенције за приватизацију има 153 предузећа у реструктурирању са више од 51.000 запослених, а да има и оних за које још није покренут стечајни поступак. Он је, такође, додао да има и више од 900 предузећа у којима држава има мањинско власништво.

Радуловић је најавио и раскид са, како је рекао, катастрофалном политиком из претходних година која се аснивала на субвенцијама.

На конференцији је министар представио нови модел инвестиционог и приватизационог оквира, а министарство ће, како је најављено, објавити и јавни позив потенцијалним инвеститорима, домаћим и страним пословним људима, иноваторима, инжењерима и свим заинтересованима који имају идеје и добре пословне планове да се укључе у решавање судбина предузећа у реструктурирању.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Мере за стимулисање економије

* Обавезна поља