milanovic-migrantiПремијер Хрватске Зоран Милановић изјавио је данас да би Србија могла да буде држава, али да власт која је води то не жели и поручио да више не жели да разговара с председником Владе Србије Александром Вучићем.

„Видите да имате посла с државом која би то могла бити, али власт која је води не жели. Дакле, не говоре истину, не држе се договора. Не можете рећи: Пустите Хрватску или Србију на миру. Како би било да ја кажем Мађарској или Аустрији: Пустите Хрватску на миру“, рекао је Милановић новинарима у Загребу одговарајући на Вучићеву поруку да „Хрватска Србију пусти на миру“.

Он је додао да не жели „више уопште да разговара с Вучићем“.

Премијер је рекао и да Србија још није растеретила хрватске граничне прелазе преусмеравањем дела избеглица према граници с Мађарском. Он је додао да су избеглице раније тамо ишле, јер је Мађарска у шенгенској зони.

„Видели сте и сами које су то тезе. Дође ми да кажем да своје противнике и опоненте носим као ордење, да се види који су“, рекао је Милановић.

Упитан о садржају саопштења које је стигло из кабинета српског председника Томислава Николића да је у Њујорку разговарао с хрватском председницом Колиндом Грабар-Китаровић с којем се усагласио да је хрватска влада одговорна за хрватско-српски спор око затварања границе, Милановић је одговорио да не може да верује у тај садржај.

„Нека се госпођа Китаровић о томе изјасни, ако хоће и ако сматра да је потребно. Они су се нашли на пријему који је организовала (немачка канцеларка) Ангела Меркел за све који су тада били Њујорку. Мени је жао што председница није разговарала више са правим западним лидерима, него нажалост само с Томиславом Николићем“, додао је Милановић.

Премијер је негирао могућност да избеглице преко дубровачког приморја уђу у Хрватску, рекавши да је то „подвала оних који шире панику“, односно Хрватске демократске заједнице. Он је поручио УНХЦР да не дозволи тако нешто, јер би то било „мрцварење људи, који би морали прећи преко више граница, преко планина“.

Милановић је рекао да би Хрватска у случају отварања тзв. јужне руте могла да затвори границу, али да она на северу остаје отворена. Премијер је поновио да је кључ решења проблема у Грчкој која се налази у шенгену и „не ради апсолутно ништа“.

Према последњим подацима, у Хрватску је у последњих 12 дана ушло око 78.000 избеглица, а већина је већ преко Мађарске напустила Хрватску и упутила се у западне европске земље.

vucic-milanovic

Вучић – Разговарао бих и са црним ђаволом

БЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да би разговарао и са црним ђаволом ако је то корисно за Србију и регионалну стабилност, за добре и пријатељске односе међу народима и државама.

Вучић је поводом изјаве хрватског колеге Зорана Милановића, који је рекао да уопште више не жели да разговара са Вучићем, казао да му је због тога жао, те да је Србија увек спремна на разговоре зарад регионалне стабилности и пријатељских односа међу народима и државама.

Његова лична, као и политика Владе Србије је, истиче, да са свима разговарају.

„Лично бих разговарао и са црним ђаволом ако је то корисно за Србију и регионалну стабилност, за добре и пријатељске однсе међу народима и државама. Можда и није лоше да се види по том питању разлика”, рекао је Вучић у изјави за Танјуг.

Неприхватљиве су и недопустиве, поручио је, увреде хрватског премијера на рачун председника Србије Томислава Николића.

„Неприхвaтљиво је и недопустиво да неко вређа председника и институције Републике Србије говорећи да не зна ко су ти људи и који посао обављају. То много више говори о ономе ко их је изговорио, него о онима на које се те речи односе”, истакао је Вучић.

Србија, поновио је премијер, жели добре односе са Хрватском, али да по питању затварања границе није могла да дозволи да буде понижавана, те да је само штитила себе и успешно се одбранила.

„Али Србија је увек спремна да разговара и Србија ће увек да разговара јер сматрамо да је то једини начин на који можемо да направимо неупоредиво боље односе између наших земаља и наших народа”, закључио је Вучић.

Милановић је раније данас у Загребу отворио Биоцентар и том приликом у разговору с новинарима који су га питали да прокоментарише сусрет председника Србије са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић и Њујорку рекао: „А ко је уопште тај Николић”.

Такође, хрватски премијер је споменуо и премијера Србије, рекавши да му „дође да своје опоненте носи као орден на оделу. „Не желим уопште више да разговарам са Вучићем”, казао је Милановић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Милановић неће више разговарати са Вучићем

* Обавезна поља