obama-putin g-20Њујоршки сусрет лидера САД и Русије – Барака Обаме и Владимира Путина – потрајао је 100 минута, а било је предвиђено да траје „само“ 55.

То је био њихов први прави сусрет од јуна 2013-те године.

Док су се пред новинарима и камерама руковали, двојица лидера нису изговорила ни реч.

По завршетку разговора, Путин је изјавио: „Био је веома користан, веома конструктиван и послован и – што радује – веома отворен“.

Потом је нагласио: „Нашли смо доста додирних тачака, али остају и разногласја. О њима се ионако већ зна доста. Упркос томе, чини ми се да постоји могућност да над општим проблемима радимо заједно. Размислићемо над стварањем механизмо који би то омогућавао“.

Председник Русије је потом рекао и ово: „Са великим поштовањем се односим према колегама из Француске и САД, али сматрам да они нису ти који треба одлучују о судбини Асада“.

Нешто раније, у међувремену између свог наступа пред Генералном скупштином УН и сусретом са Обамом, Путин је оценио:

„Односи између Русије и САД су, на жалост, на ниском нивоу, али не кривицом Москве. То је избор Сједињених Држава. Русија је спремна да успостави везе“.

Одговарајући на питање сматра ли могућим активније учешће САД у регулисању ситуације у Украјини, Путин је рекао:

„САД већ у томе активно учествују, мада оно што чине није у првом плану. САД у одређеној мери стоје иза леђа кијевске власти и у сталном су контакту са Европљанима“.

putin-obama 3

Руском лидеру је било постављено и питање: да ли је пропао покушај изоловања Русије, а он је узвратио:

„Од самог смо почетка говорили да је у савременом свету политика санкција и изолације неефикасна и да не достиже жељени циљ. Тим пре у случају Русије. Погледајте географску карту и биће вам јасно зашто“.

Путин је истакао да уопште није приметио да – за време његовог наступа – у сали није било украјинског председника Петра Порошенка. Па додао:

„Мени и није важно да присуствују сви, поготово они којима то није интересантно. Они и не треба да присуствују“.

Путин је указао да се према Израелу и његовим интересима на Блиском Истоку треба односити са уважавањем.

Упозорио је да авио-удари и САД, Француске и Аустралије по територији Сирије нису законити. Зато што за то немају мандат Савета безбедности УН, а ни захтев званичног Дамаска.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Сусрет Путина и Обаме у Њујорку

* Обавезна поља