hrana-penzioneriБЕОГРАД – Министарство привреде демантовало је данас информације које су пренели неки медији да ће свим будућим пензионерима пензије бити само 200 евра месечно.

„Потпуно је нетачно да ће свим будућим пензионерима пензије бити само 200 евра месечно. Никоме не пада напамет да дира у стечена права пензионера”, саопштило је Министарство привреде поводом текста у данашњем издању дневника Данас под насловом „Свим будућим пензионерима само 200 евра месечно”.

Министарство привреде истиче да су „наводи потпуно нетачно и тенденциозно пренети и да је неауторизован телефонски разговор представника Министарства привреде са новинаром Данаса погрешно пренет и истргнут из контекста”.

Реформа пензионог система јесте, како је наведено, веома важна тема којом ће се бавити влада и сва релевантна министарства.

За Министарство привреде, из области за коју је надлежно, она је битна у контексту смањења намета на рад.

„Министарство привреде се системски и активно бори против свих привилегија, злоупотреба, корупције, интересних група и свих врста паразита који живе на леђима пореских обвезника и грађана Србије. Због њих грађани Србије и живе тако лоше”, наведено је у саопштењу.

Социјална политика не сме више да се води преко јавних предузећа, преко вишка партијски запослених који не само да примају делукс социјалну помоћ у виду плате за нерад, него после и имају вишеструко веће пензије од свих осталих у друштву, истичу у министарству додајући да рачун за то плаћају сви грађани Србије.

Са друге стране, Министарство привреде залаже се за јак систем универзалне социјалне заштите доступан свим угроженим породицама Србије и сматра да је постојање таквог система одлика сваког хуманог друштва коме сви тежимо.

Министарство привреде сматра да, у оквиру пензионе реформе и увођења универзалне социјалне заштите, чак и ако неко није имао ниједан дан радног стажа, када дође у године за пензију „хумано друштво треба да му обезбеди примања која су довољна за живот и егзистенцијалне потребе”.

Сваки грађанин који ради и уплаћује пензијско осигурање ће, како је саопштено, свакако и у свакој форми пензионе реформе имати више од овог минималног износа.

Министарство привреде, такође, сматра да сваки грађанин Србије мора да има здравствену заштиту и да је садашњи систем неоверавања здравствених књижица неуставан.

„Није посао запослених да наплаћују доприносе за здравство. То је посао државе који треба да обавља преко Пореске управе”, наводи министарство.

Министарство привреде ће чврсто заступати ове ставове у свим будућим разговорима о реформама, како пензионог, тако и система социјалне заштите, наведено је у саопштењу.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Министарство демантује гласине

* Обавезна поља