ivica-dacic-branko-ruzicБЕОГРАД – Председник Владе Србије и лидер СПС Ивица Дачић нема намеру да се одрекне министра без портфеља Бранка Ружића, али не жели ни да социјалисти улазе у отворени сукоб са Александром Вучићем и његовим напредњацима, сазнаје Данас. Вучићева порука да је скандалозна Ружићева изјава у прилог ухапшеном власнику компаније „Зекстра“ Драгану Ђурићу, и да треба да изађе из Владе „ако му се не свиђа шта ради држава“, потресла је односе СПС и СНС.

Ипак, како сазнајемо, Дачић је на вишесатном састанку с најближим сарадницима одлучио да Ружић треба да остане министар задужен за европске интеграције, а истовремено је функционерима СПС наложио да у наредних десетак дана не излазе у јавност са изјавама против Вучића и СНС, како напредњацима не би дали повод за расписивање ванредних избора.

У званичној изјави за Данас потпредседница СПС Славица Ђукић Дејановић тврди да социјалисти у току јучерашњег дана нису разматрали могућност изласка Бранка Ружића из Владе Србије. „Тема наших страначких органа није била ни Ружићева одговорност због изјаве да верује да је Драган Ђурић невин или можда ја као потпредседница СПС о таквој могућности до сада нисам обавештена“, каже Дејановићева, која је и министарка здравља.

Дејановићева истиче да је Влада и даље стабилна, као и да министри имају јединствене ставове о борби против корупције и независности правосуђа. „Тачно је да је Ружић рекао да мисли да Ђурић није крив, али изјава има и део у коме он говори да је независности рада надлежних органа неминовност. Није Ружићев манир да сумња у рад надлежних органа, који треба да раде свој посао“, објашњава Дејановићева.

Ивица Дачић се огласио саопштењем, у којем се не помиње Ружићева изјава, али се истиче да у Влади Србије постоји потпуно јединство и сагласност да је бескомпромисна борба против криминала и корупције приоритет и да мора да се настави.

Сам министар без портфеља јуче није одговарао на позиве и поруке, а о могућности опстанка Владе након „Ружићевог испада“ нису хтели да разговарају ни потпредседници СНС, уз напомену да је све рекао њихов лидер. „СНС ће врло брзо имати седницу Председништва на којој ће говорити пре свега о ванредним изборима, а уједно ће бити разговори и о изборима за градоначелника Београда. Нисмо тачно утврдили датум, али то је све ту, близу“, изјавила је јуче потпредседница СНС и министарка Зорана Михајловић.

Према незваничним сазнањима Данаса, Председништво СНС би одлуку о томе да ли ће се ићи на ванредне републичке изборе требало да донесе на седници 23. јануара, два дана после међувладине конференције Србије и ЕУ, а два дана пре страначке изборне скупштине. У врху владајуће коалиције има мишљења да ће Ружићев останак на функцији министра бити још један аргумент Вучићу да се, због проблема у функционисању Владе, лакше определи за расписивање избора.

Социолог Јово Бакић каже за Данас да ће спор Александра Вучића и Бранка Ружића бити само један додатак у прилог одлуци СНС да се иде на парламентарне изборе. „Претпостављам да ће избора бити, а као разлог за то у јавности ће се потегнути питање реформи, односно да социјалисти нису склони радикалнијим реформама, упркос добрим међусобним односима Вучића и Дачића“, оцењује Бакић.

Професор Владимир Гоати такође истиче за Данас да ће Ружићева изјава бити један од разлога који ће послужити напредњацима да распишу изборе, а било је и доста других повода. „Више ситних разлога може бити довољно за раскидање коалиције СНС и СПС и једнострано доношење одлуке о изборима. Избори ће бити сигурно расписани, јер су притисци на Вучића толико велики да више неће моћи то да избегне“, наглашава Гоати.

Хакован Фејсбук

На Фејсбук профилу Бранка Ружића појавило се писмо у којем се он правда Александру Вучићу да није лопов, а које је убрзо након тога обрисано. Ружић је потом написао да је жртва хакера који су ушли у његову страницу и написали спорно писмо.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на СПС не жели рат са Вучићем али брани Ружића

* Обавезна поља