ukrajina9МОСКВА – На писмени захтев председника Путина да „због ванредне ситуације у Украјини, где су угрожени животи грађана РФ, као и војни контингент оружаних снага РФ који је у складу с међународним уговором дислоциран на територији Украјине (Аутономна република Крим), на основа члана закона, дозволи коришћење оружаних снага Руске Федерације на територији Украјине до нормализације друштвено-политичке ситуације у тој земљи”, Савет федерације је једногласно гласао „за”.

Нешто касније, Григориј Карасин, досадашњи заменик министра иностраних послова, а јуче постављен за представника председника у Савету федерације, изјавио је да треба правилно разумети „председниково обраћање, као и сагласност које је дао Савет федерације: „Председник има одрешене руке да употреби армију”. Он је додао да броју руских војника који ће се наћи на територији Украјине „још није било говора”.

Савет федерације објашњава своју одлуку између осталог и чињеницом да се у Украјини налази огромна количина опасних објеката, укључујући и атомске централе. Тамо треба обезбедити сигурност како не би дошло до трагедије. Јер, „ако се хаос настави, последице могу бити страшне”.

Истини за вољу, већ од ране зоре из Украјине су стизале узнемирујуће вести – нови премијер Крима Сергеј Аксјонов изјавио је да су војници Црноморске флоте помогли да се спречи заузимање Министарства унутрашњих послова Крима, као и неких других административних зграда. Током ноћи су наоружани људи, „послати из Кијева”, покушали да освоје поменуте зграде. Дошло је до пуцњаве, има повређених, међу којима су и грађани Русије. Премијер се потом обратио руском председнику с молбом за помоћ.

Касније у току дана јавио се и Виктор Јанукович који је подржао захтев Аксјонова.

По хитном поступку је донета одлука да се референдум о статусу Крима, заказан за 25. мај, пренесе на 31. март.

Из Кремља је стигла порука „неименованог званичника” да Русија не може да не одговори на ту молбу, а ускоро су један за другим руском председнику почели да стижу захтеви – најпре руских парламентараца, потом портпарола Савета федерације, појединих политичара… да би нешто пре 18 часова председник Путин затражио дозволу за интервенцију.

Савет федерације затражио је од председника и да опозове амбасадора из Америке због „увредљиве” изјаве америчког председника да ће Русија „скупо платити” евентуалну војну интервенцију у Украјини. Председников секретар за штампу Дмитриј Песков изјавио је да је председник обавештен о обе одлуке Савета федерације, али да коначну одлуку није донео.

Нешто раније, руској Думи предложено је да донесе одлуку о давању руског држављанства становницима Крима, по скраћеном поступку и под само једним условом – да знају руски језик.

Иако закон још није донет, припадницима украјинских специјалних снага „Беркут”, који су у Кијеву више од три месеца били понижавани, и на крају још и морали да клекну пред Мајданом, деле се руски пасоши у руском конзулату на Криму.

Думи је предложено још и да донесе закон којим би се омогућило Криму да се, после референдума, придружи Русији.

Много се говори и о економској помоћи Криму, неки депутати предлажу да се преосталих 12 милијарди долара (обећаних као кредит Украјини) усмери Криму.

Крим је неколико дана изгледао прилично мирно – већинско руско становништво успевало је да спроведе промене без нарочитих проблема – престали су чак и сукоби с кримским Татарима, представницима народа с веома трагичном историјом, који је Стаљин после рата раселио с Крима по целом СССР-у. Првог дана у тим сукобима погинула су два човека. После посете парламентарне делегације руске републике Татарстан, гласали су у Кримском парламенту исто као и Руси. Кажу да им је најважније да „Мајдан (у смислу – крвопролиће) не пређе на Крим”.

После доношења одлуке Савета федерације Русије, њима се, преко руске телевизије која се гледа на Криму, на татарском језику обратио председник Татарстана Рустам Миниханов речима да „само мир и слога на територији на којој живе и Украјинци, и Руси, и Татари, може да обезбеди благостање сваког од тих народа”.

На Криму је и јуче „ситуација била под контролом”, али пограничне службе Русије изјављују да је за последњих неколико дана из других градова у Русију прешло више од 140.000 избеглица.

И док се у Кијеву ситуација лагано смирује, онај део Украјине који је, док су они демонстрирали, ћутао, лагано устаје. У сукобима у Харкову повређено је готово 100 људи, Одеса не жели да се потчини новој власти и тражи федерализацију Украјине. У Јануковичевом Доњецку одржан је огроман митинг као „подршка Беркуту”. У Мариопољу – такође. Свуда се вијоре руске заставе, а учесници говоре о жељи да њихов пример „буде заразан”.

У Кијеву је за понедељак заказано ванредно заседање Савета одбране земље, за 3.март је заказан састанак Украјина – Нато… А Јулија Тимошенко, коју многи сматрају „јединим правим политичарем у Украјини” и која је после појављивања на Мајдану на дан кад је ослобођена, мудро ћутала и чекала да се ситуације разбистри, одједном се, према извештају Првог канала телевизије Русије, појавила и кренула – на преговоре с Москвом!

_________________________

Ïàíåëüíàÿ ñåññèÿ "Ðîññèÿ – ÅÑ íà èíâåñòèöèîííîì ïîëå: âçàèìíûå èíòåðåñû èëè êîíêóðåíöèÿ?"Наришкин упозорио Турчинова

МОСКВА – Москва упозорила Турчинова да ће га сматрати злочинцем ако употреби силу против становника Југа и Истока Украјине.

Шеф Пентагона Чак Хејгел и руски министар одбране Сергеј Шојгу вечерас су телефонски разговарали – објавио је CNN.

Одмах после овог разговора је спикер доњег дома руског парламента, Сергеј Наришкин, изјавио да ће Русија пучистичког вд председника Украјине, Александра Турчинова, сматрати злочинцем уколико нареди да се против становника југоистока Украјине и Крима примени војна сила.

Према извору агенције РИА Новости, Наришкин је ово – такође у телефонском разговору – непосредно предочио Турчинову.

__________________________________

Кличко је мало нервозан

КИЈЕВ – Украјински политичар и бивши светски шампион у боксу Виталиј Кличко затражио је данас проглашење војне мобилизације, пошто је руски Савет федерације одобрио ангажовање руских снага на украјинској територији.

„Парламент мора да затражи од главнокомандујућег војске да прогласи националну мобилизацију због руске агресије против Украјине“, навео је Кличко у саопштењу, пренео је АФП.

Вођа партије УДАР, која је била међу лидерима демонстрација против украјинског председника Виктора Јануковича, позвао је и Савет безбедности УН да сазове хитан састанак о кризи у Украјини.

_______________________________

Doku UmarovЈарош позива чеченске терористе да нападну Русију

КИЈЕВ – Лидер украјинске неноацистичке групе „Десни сектор” Дмитриј Јарош позвао је данас вођу чеченских екстремиста Доку Умарова, који се налази на руској листи најтраженијих злочинаца, да нападне Русију.

Према извештајима руских медија, у саопштењу ове десничарске организације наведено је да је велики број наоружаних Украјинаца подржао Чечене у борби против руских снага и да је време да Умаров подржи Украјину.

Опуномоћеник Министарства спољних послова Русије Константин Долгов написао је потом на свом твитеру да „украјински неофашиста Јарош позива у помоћ терористу Умарова”, пренела је агенција Итар Тасс.

„На такве демократе у Украјини се ослања Запад? Да ли ће бити реаговања од њих?”, написао је Долгов.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Москва обезбеђује своје интересе

* Обавезна поља