washington postВАШИНГТТОН – Запад против Русије, по свој прилици, не води битку коју би морао водити, оценио је The Washington Post.

Овај лист сматра да се Владимир Путин неће определити за војну интервенцију у Украјини. Зато што му и није потребна. Јер, уместо ње већ користи тајне операције у стилу CIA.

The Washington Post сматра да садашња дејства Кремља неодољиво подсећају на мере које је предузимао Роналд Реган кад је радио на дестабилизацији и рушењу Совјетског Савеза.

„Уместо да ступи у непосредну конфронтацију са Москвом, Реган је СССР полако кљуцао по ободима и подржавао оне покрете који су дестабилизовали власт Русије у Авганистану, Никарагви, Анголи, и на крају у Пољској и читавој Источној Европи” – сматра утицајни вашингтонски лист.

И додаје да је за та времена то била веома добра тактика против СССР. Уз наглашавање: да то што Русија сада примењује исту тактику није ништа мање исправан корак.

„На крају крајева, Путин је био оперативац обавештајне службе. Он је пратио наша дејства 80-их година и сада против нас користи наше захвате” – изјавио је бивши сарадник CIA Џон Мегвајер.

Лист истиче да је операција на Криму од самог почетка била „тајна”. Руска војска није носила идентификационе ознаке, што је омогућило званичним представницима да негирају чињеницу упада Русије на територију полуострва. Осим тога, Русија је држала под контролом информативне токове.

Међутим, The Washington Post сматра да је „Путинова кампања дестабилизације Истока Украјине” ризичнија је од операције на Криму. Али, Путин је предузео маневар одвлачења пажње и почео војне вежбе у близини украјинских граница. Док је читав свет са пажњом пратио војне вежбе, у већим градовима Источне Украјине одржавала се тајна операција дестабилизације региона.

Американци сматрају да је Путин предузео веома промишљен корак и искористио „културна и религиозна осећања локалног становништва“.

„Реализацију принципа „завади па владај“ – специјалне службе највише воле” – пише The Washington Post.

Амерички државни секретар Џон Кери покушавао је да скрене пажњу на ова дејства Русије.

„Очигледно је да су руске специјалне службе и агенти доприносили почетку овог хаоса који пратимо у последњих 24 часа” – изјавио је Кери. Он је додао да Русија може искористити ове нереде као повод за војну интервенцију. Међутим, амерички лист сматра да не треба очекивати да Москва употреби армију. Тајне операције су далеко безбедније, а дају исти резултат.

Putin-preti

„Пад совјетске империје открио је Путину да је најјаче оружје, које нема замену, оно које је чак законито у земљама где се обављају операције” – пише The Washington Post.

Лист истиче да је нуклеарна сила СССР била беспомоћна пред радницима који су штрајковали у Пољској, партизанима у Никарагви и муџахединима у Авганистану.

„Совјетски Савез је био велика звер коју је оборило на стотине ситних убода копљем” – истиче издање.

The Washington Post пише да се против овакве руске тактике може борити једино сама Украјина. Указао је да је Кијев већ почео са узвратним дејствима, пославши снаге реда да ослободе згреде које су заузели демонстранти.

Али, украјинске власти су морале да буду опрезне и да не дозволе да њихове снаге прибегну насиљу.

„Борба у Украјини показује да је ово друга врста ратовања. Путин је добро изучио лекције Ирака и Авганистана, као и Пољске и Источне Немачке. У Москви одлуке доноси бивши обавештајац који добро познаје читав сет прљавих захвата” – пише The Washington Post.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин против Америке користи ЦИА методе

* Обавезна поља