konasenkovМОСКВА– Руска војска данас је оштро упозорила Сједињене Америчке Државе да не крену у нападе на сиријску армију, јер је њена противваздушна одбрана спремна да их осујети.

Портпарол руског Министарства одбране генерал мајор Игор Конашенков нагласио је да би сваки амерички напад на територије које контролишу владине снаге могао да угрози животе руских војника.

Он је истакао да је Москва веома забринута због медијских извештаја да Вашингтон разматра могућност ваздушних удара на позиције сиријске армије.

„Препоручио бих својим колегама у Вашингтону да пажљиво извагају све могуће последице остварења тих планова”, рекао је Конашенков, преноси АП.

Амерички авиони су 17. септембра бомбардовали положај сиријске војске код Дер ел Зура и том приликом је погинуло 60 војника, а Москва је одбацила објашњење Пентагона да је напад изведен грешком.

Предузели смо све неопходне мере да спречимо сваку такву будућу „грешку”, која би угрозила руске војнике и војну опрему у Сирији, рекао је Конашенков, преноси Фонет.

Према његовим речима, могућности система С-300 и С-400, који су постављени у Сирији, представљаће изенађење за сваку државу чији авиони лете изнад Сирије.

S-400-KROPКонашенков је додао и да сиријска армија има различите совјетске и руске противваздушне системе, који су у протеклих неколико година модернизовани.

Руси и Американци до сада су одржавали контакте као би избегли блиске сусрете својих летелица на небу изнад Сирије, али је Конашенков упозорио да руски војници који опслужују противваздушне системе неће имати времена да искористе „врућу линију” уколико угледају ракете које иду на циљеве у Сирији.

Мора да буде јасно да наши војници неће имати времена да посредством „вруће линије” разјасне какав је план лета ракета или летелица које их носе, казао је Конашенков.

Очигледно алудирајући на америчке стелт авионе, он је додао да би „све дилетантске илузије о стелт летелицима могле да се сударе са разочаравајућом стварношћу”.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Москва оштро упозорила Вашингтон

* Обавезна поља