djuric-kosovoАко до недеље Влада Србије не прихвати предлог споразума о телекомуникацијама са Приштином, којим се тражи да се одрекнемо имовине „Телекома Србије” у покрајини, биће прекинуте евроинтеграције. А ако га прихвати, изгубиће сву имовину на Косову и Метохији, не само имовину „Телекома”.

То је најједноставнији сажетак онога што је, прилично катастрофично, обзнанио шеф Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, додајући, уз биране речи о премијеру Вучићу, да ће, уколико се влада одлучи за ову другу опцију, то јест ако прихвати овај ултиматум, поднети оставку.

Нешто касније огласио се и Александар Вучић, потврђујући да је у питању тешка одлука, али да он не може да каже да је реч о ултиматуму, него „о разговорима које смо водили у Бриселу”.

Он је објаснио да није реч буквално о ултиматуму, пренео је Танјуг, али да се пред Србију стално стављају политички услови који се увек тичу КиМ, а да таквих услова за друге кандидате нема, те да у таквим околностима морамо бити свесни да, како је рекао, „ако будемо одбили неће нам отворити поглавља”. Премијер није споменуо недељу као рок за (не)прихватање споразума, али је говорио о „наредним данима”.

Остало је неколико недоумица: да ли постоји прецизан рок за ову одлуку, ко га је наметнуо, зашто је одједном Београд стављен пред избор „узми или остави”, шта се догодило у ноћи између четвртка и петка у Бриселу и ко је аутор измена споразума, а да то, према Ђурићевим речима, није ни неко из ЕУ ни неко из Приштине. Питање које виси у ваздуху јесте – ко је онда? Може ли се помислити на некога пре него на Американце, увек посебно заинтересоване за Косово?

Упућени у овај проблем нису желели да говоре ништа више од онога што су рекли Вучић и Ђурић. Извесно је само да је Ђурић иступио после седнице Владе Србије, на којој се није расправљало о овом проблему него је, како незванично сазнајемо, само предочен члановима владе у виду информације.

Говорећи о „накарадном” предлогу споразума, Марко Ђурић је рекао да је наша земља суочена са захтевом да прихвати овакве скандалозне и неприхватљиве услове, да се отме наша имовина и имовина „Телекома Србија”, да се онемогући нормално комуницирање и да се на тај начин успостави преседан, а онда такав модел преслика и на енергетику.

„По истом моделу отели би нам и Газиводе и друге електронергетске потенцијале и другу друштвену и државну имовину. Дакле, или да то прихватимо тако како је понуђено или нема ништа од евроинтеграција, нема наставка отварања поглавља и свега осталог, то је нешто што се из подтекста врло јасно види”, навео је Ђурић.

По његовом дубоком уверењу, преноси Танјуг, тај ултиматум је неприхватљив. Како је истакао, ни као преговарач ни као Србин не може да прихвати то да се Србија одрекне своје имовине на КиМ, најавивши да ће, уколико влада, коју безрезервно подржава, ипак другачије одлучи, бити принуђен да напусти функцију главног преговарача с Приштином и директора Канцеларије за КиМ.

Како је навео, у Влади Србије су били озбиљни и тешки разговори о томе шта и како даље у вези са овим.

„Уверен сам, иако морам да кажем да смо се сви заједно борили за то да наши аргументи у разговорима и са представницима ЕУ и са представницима Приштине превладају, да овакви услови нису прихватљиви”, рекао је Ђурић.

djuric-kosovo

Расим Љајић, потпредседник владе и министар трговине, туризма и телекомуникација, за „Политику” истиче да је неприхватљива намера да се Приштини да имовина „Телекома”, која би се потом, како је предвиђено, уступала нашем јавном предузећу на коришћење.

„На почетку преговора у Бриселу пре неколико година тражили смо, ја сам тражио, да се отвори питање имовине ’Телекома’. Међутим, углас су и Албанци с Косова и међународни посредници из ЕУ рекли да је имовина посебна тема, да ће се разматрати у оквиру засебног питања српске имовине на Косову. Говорили су да се никад ништа неће решити ако и то питање отворимо. Њих је занимао само међународни позивни број за Косово. Онда је постигнут технички споразум, па акциони план и сад, после свега, они отварају то питање, па испада на крају да није кључан број него имовина, новац”, каже Љајић за наш лист.

У Бриселу се прошле недеље водио разговор о примени споразума о телекомуникацијама, а Ђурић каже да се „нешто врло чудно десило” кад је буквално у току ноћи између четвртка и петка „папир који је стајао пред нама за столом потпуно промењен”.

„Услови су фундаментално промењени. Очигледно је да се неко са стране, неко ко није ни ЕУ ни Приштина, умешао да би ове разговоре учинио неуспешним, да би можда тиме постигао неки други политички циљ и да би Србију изложио притиску каквом до сада, по овом и по многим другим питањима, није била изложена”, каже Ђурић.

Премијер Вучић је, опет, рекао да је у четвртак у Бриселу само једна реченица требало да се измени у акционом плану да би га Београд прихватио, али је већ у петак речено да то више не важи. Он је подсетио да је споразум о телекомуникацијама потписан у августу прошле године, али да постоје различита тумачења, те да је питање имовине једно од њих.

„Веома је тешко донети позитивну одлуку о томе, али је тешко донети и негативну одлуку о томе, јер знате с каквим се политичким последицама суочавате. Мерићемо какву ћемо одлуку донети, покушаћемо још нешто да променимо и донећемо најбољу одлуку у интересу Србије”, рекао је Вучић.

Вучић је објаснио да је споразум о телекомуникацијама потписан прошле године у Бриселу, а да се сад разговара о акционом плану у којем две стране нису сагласне у вези са тачкама 9 и 11, које не прихватају приштинска страна и ЕУ, а које се тичу имовине.

„Наш страх је да ће на основу тог споразума да тумаче и друге ствари за имовину, па ће рећи да и Газиводе и ’Трепча’ припадају Приштини, а не пада нам на памет да им дамо на ’добар дан, изволите’”, рекао је Вучић.

Србија ће заштитити „Трепчу”

Приштина по други пут покушава да преузме „Трепчу”. Сада желе да национализују овај комбинат кроз нацрт закона о „Трепчи”, али им то неће проћи, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић. „Црни облаци су поново над ’Трепчом’. На делу је отимање комбината, али им то неће проћи. Београд ће бранити и заштитити ’Трепчу’ на сваки начин”, казао је Ђурић.

Trepca 1

Ново посезање Приштине за „Трепчом” почело је тако што је Председништво косовске скупштине уврстило нацрт закона о Рударском комплексу „Трепча” на дневни ред скупштинског заседања у петак, иако влада још није усвојила закон, пренео је приштински лист „Коха”.

Према Ђурићевим речима, и овом приликом се понавља прошлогодишњи покушај приштинских власти да изгласавањем специјалног закона о „Трепчи” национализују комбинат, „да Трепчу одузму законитим власницима – Фонду за развој Србије и другим повериоцима”.

– Београд је више пута тражио да се о „Трепчи”, али и имовини уопште, разговара у Бриселу, али се наилазило на глуве уши приштинских институција – подсетио је Ђурић. – Они оваквим потезима покушавају да отимачином ставе све учеснике пред свршен чин. Наравно то неће проћи, бранићемо „Трепчу”, заштитићемо „Трепчу” на сваки начин.

Он је казао да се нацрт закона о „Трепчи” појавио ниоткуда и да се није разговарало ни са српским представницима, ни са руководством „Трепче”. Њиме се, казао је Ђурић, предвиђа национализација „Трепче”, потпуно одузимање Србији, лишавање Срба својинских права, управљачких права и што је важно то је грубо кршење ЦЕФТА споразума, Споразума о стабилизацији и придруживању, те да је то незапамћено безакоње у најави.

– Покренућемо процедуре. Обавестити представнике ЕУ, покренути арбитражне поступке, предузети и друге правне, али и политичке мере. Разговарамо са највишим представницима међународне заједнице – рекао је Ђурић.

Према његовим речима, српска страна покушава да подстакне разговоре, „јер се питање имовине мора решавати кроз разговоре, јер је реч о имовини Фонда за развој Србије, али и неких страних компанија које су деоничари”.

– Највећи проблем и највећи изазов није само у стотинама милиона, можда и милијардама евра. Проблем је више од 3.000 запослених чија би права била угрожена. Влада Србије заштитиће њихове интересе и неће дозволити да неко остане без зарада и на улици – казао је Ђурић и подсетио да се се више рудних лежишта налази у централној Србији, а само да су улази у копове на КиМ.

Косовски премијер Иса Мустафа рекао је на седници владе да је Рударско-металурски комбинат „Трепча” у власништву Косова и да се о томе не може преговарати, пренео је Танјуг. Косовска влада је одобрила нацрт закона о „Трепчи”, који је прослеђен Скупштини Косова. Мустафа је казао да је било потребно доста времена да се изради закон о „Трепчи” и додао да је комисија која је израдила нацрт закона урадила то на професионалан начин.

Владајућа коалиција је уверена да ће нацрт бити усвојен на првом читању, док се представници опозиције и Српске листе нису изјаснили о томе како ће гласати, јер нису имали увид у нацрт овог закона.

Више од три хиљаде радника „Трепче” на северу Косова изразило је забринутост и огорчење због најављеног усвајања закона о „Трепчи” и затражило да се ово питање реши дијалогом представника Београда и Приштине у Бриселу.

Вучић избегава реч ултиматум

Aleksandar-Vucic-Hasim-Taci-675x372

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да ће у наредном периоду бити донета одлука у вези са применом споразума Београда и Приштине о телекомуникацијама, да ће то за Србију свакако бити тешка одлука, али да не може да каже да је реч о ултиматуму.

„Не бих говорио да је реч о ултиматуму, реч је о разговорима које смо водили у Бриселу”, рекао је Вучић, осврћући се на изјаву директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића да се Србија налази пред ултиматумом.

Он је објаснио да није реч буквално о ултиматуму, али да се пред Србију стално стављају политички услови који се увек тичу Косова и Метохије, а да таквих услова за друге кандидате нема, те да у таквим околностима морамо бити свесни да, како је рекао, „ако будемо одбили неће нам отворити поглавља”.

Он је подсетио да је споразум о телекомуникацијама потписан у августу прошле године, али да постоје различита тумачења, те да је питање имовине једно од њих.

„Веома је тешко донети позитивну одлуку о томе, али је тешко донети и негативну одлуку о томе, јер знате са каквим се политичким последицама суочавате. Мерићемо какву ћемо одлуку донети, покушаћемо још нешто да променимо и донећемо најбољу одлуку у интересу Србије”, рекао је Вучић.

У том смислу је и прокоментарисао да му није драго што је шеф Канцеларије КиМ Марко Ђурић изашао у јавност са изјавом да се налазимо пред ултиматумом.

„Без обзира што је похвално говорио о мени као председнику владе, мене је довео у најтежу ситуацију, јер ако то прихватимо биће да сам донео нешто против свог народа, а ако не прихватимо бићемо ми директно одговорни за евентуално тешку политичку ситуацију”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је пред њега дошао папир о коме треба да се изјаснимо и о којем нема преговора,  и да ће одлука бити донета наредних дана.

„Видећу како и шта да предложим нашој влади и преговарачком тиму. Реч је о веома тешким стварима и последице су за нас озбиљне у сваком погледу”, рекао је Вучић.

Он је приметио да се према Србији и иначе примењују тежи аршини према неким другима.

„Нама могу да кажу да смо шака јада и ништа, и да шаљу новац разним невладиним организацијама да нас малтретирају због три бараке. Има ли ту правде, нема, морамо да навикнемо на то да се боримио и изборимо за бољи статус Србије и нашег народа и урадимо све што можемо да не отежамо ситауцију”, рекао је Вучић и додао да у вези са КиМ ништа није лако.

Вучић је објаснио да је споразум о телекомуникацијама потписан прошле године у Бриселу, а да се сад разговара о акционом плану у којем две стране нису сагласан у вези са тачкама 9 и 11, које не прихвата приштинска страна и ЕУ, а које се тичу имовине.

„Наш страх да ће на основу тог споразума да тумаче и друге ствари за имовину, па ће рећи да и Газиводе и Трепча припадају Приштини, а не пада нам на памет да им дамо на ‘добар дан, изволите’“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је тим Београда прошле недеље разговарао у Бриселу са Приштином, да је у четвртак само једна реченица требало да се измени у акционом плану да би га Београд прихвати, али је већ у петак речено да то више не важи.

Вучић: Увођење санкција РС не би било морално

Премијер Александар Вучић оценио је данас да као председник Владе сматра да не би било морално исправно да предложи увођење било каквих санкција против руководства РС или председника Српске.

Он је, одговарајући на питање новинара у вези с најавом САД и ЕУ да ће увести санкције против председника РС Милорада Додика, навео да још никакве мере нису предузели ни Вашингтон ни Брисел.

„Буду ли предузели мере ми ћемо наше кораке размотрити. Пошто влада води унутрашњу и спољну политику у складу са Уставом, као премијер не мислим да би било морално или нормално да предложим увођење било каквих санкција против руковдоства РС или њеног предсендика”, објаснио је Вучић.

Истовремено је поручио да је спреман да сноси све последице које би таква одлука изазвала.

brisel.vucic-mustafa

Вучић: Важна су поглавља, важнији мир и стабилност

Премијер Александар Вучић уверен је да ће извештај Европске комисије бити позитиван по Србију, те поручује да има много питања која ће поставити, али да чека да види извештај у писаној форми.

„Србија је суверена и независна земља. Верујте ми много ми је стало до извештаја ЕК, али ми то тренутно није прва брига. Много важније ми је да се сачува мир и стабилност у региону од тога колико ће да ме ‘лупају мотком по глави’ и колико ће тога изговорити против владе у Београду”, рекао је Вучић новинарима поводом писања медија о садржају предстојећег извештаја ЕК о напретку, замеривши при томе појединим медијима што истичу само замерке на рачун Србије у том извештају.

Изразивши уверење да ће извештај бити позитиван, Вучић је рекао да они који хоће намерно да извуку негативне делове и представе Србију и ЕУ у погрешном светлу то своде на „неке скупове хомосексуалаца”.

То, како је додао, није фер према ЕУ ни према Србији.

Вучић је уверен да ће ЕК пре свега похвалити оно што је најважније, а то су економски резултати.

„Све што радимо је због економије јер морамо да постигнемо и достигнемо бољи животни стандард за грађане”, подвукао је он.

Вучић је критиковао поједине медије који приказују само једну страну, поручивши да ситуација није црно-бела, већ сива што се политичких односа тиче, а врло често бела, чиста као суза, са појединим облацима који су политичке природе, док је ситуација у нашој економији добра и све боља.

Подсетио је да се прогнозе раста наше привреде за идућу годину увећавају, најавио да ће у Нишу, када влада буде боравила тамо на недељу дана, бити потписан велики број уговора и бити отворено много фабрика.

Незапосленост се, додао је, смањује драстично, због чега је спреман да тврди да ће на крају мандата владе бити испод 12 одсто.

„У мом експозеу сам рекао да ће незапосленост бити мања од 15 одсто на крају мандата ове владе. Међутим сада сам спреман да кажем да ће бити испод 12 одсто, ако не буде мандат био прекинут због политичких прилика. Сигуран сам, ако мандат буде трајао још три године, ниво незапослености бити спуштен на ниво ЕУ”, подвукао је Вучић.

Када је реч о сарадњи са Москвом он је казао да ће бити настављена.

Што се Поглавља 23 тиче Вучић је подсетио да оно каже да се извршна власт не сме мешати у рад тужилаштва и судова.

„А онда се сви њихови патуљци и пијуни мешају у рад нашег тужилаштва и правосуђа, па онда ћуте ко заливени када их питам за Оливера Ивановића који је скоро две године у затвору. Мене питају свака три минута зашто је ухапшен регионални директор полиције на КиМ Нехад Тачи. Када кажем у складу са Поглављем 23 немам право да то знам, јер сам извршна власт, кажу „пусти сада то, важи када ти ми кажемо, не када ти хоћеш”. Изгледа да ће опет ћутањем морати да ми одговарају на многа питања која ћу морати да поставим”, приметио је Вучић.

Поновио је да је Србији важно да економски јача, како би се понашала слободније, али и да нам ратови више никада нису потребни.

Такође је казао да је важно да се неко поглавље отвори, али мање је битно од мира и стабилности у региону.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на (Не)очекивани ултиматум Брисела и нове Вучићеве обмане

* Обавезна поља