Због погоршавања односа у живот се вратио „закулисни канал“ сарадње Москве и Вашингтона, пише лист „Политико“.

„Камен темељац света у XXI веку је позитиван однос између Русије и САД“, каже једна од одлука руско-америчке комисије за ратне заробљенике и нестала лица. Та комисија ради од 2005, а средином јуна ове године у Вашингтону су одржани технички разговори.

Према речима колумнисте листа Брајана Бендера, састанак је показао „невероватан нови ниво спремности“ двеју земаља за сарадњу. Аутор сматра да је, истовремено, тај догађај био подсећање на топле односе бивших противника у Хладном рату током деведесетих година прошло века.

Лист истиче да су на разговорима радне групе размењиване информације које би могле да одреде судбину војника несталих током сукоба у периоду од Другог светског рата до Хладног рата.

Према речима заменика руског министра одбране генерала Дмитрија Булгакова, комисија је планирала да организује преговоре стручњака за Вијетнамски рат, период Хладног рата, локалне конфликте и војне операције у Авганистану у периоду од 1979. до 1989. године.

„Волимо да мислимо да сарадња постоји само за нас и за НАСА“, навео је извршни секретар комисије, бивши званичник Стејт департмента Џејмс Конел. Свемир и контрола поштовања Споразума о нуклеарном оружју су ретке области у којима се сарадња активно наставља. Истовремено су одржани преговори у светлу напетости у Сирији и расправи у Конгресу о новим санкцијама против Русије.

Рад организације изграђен је на међусобном пружању приступа архивама, наглашава колумниста. Амерички тим од деведесетих година тражи информације које би могле да помогну да се уђе у траг несталим особама, о пословима КГБ, ГРУ (Главна обавештајна управа) и других совјетских обавештајних агенција. Руска страна формирала је сличну групу 2015. године. Информације о несталим Русима траже се у складиштима Националног архива у Колеџ парку у држави Мериленду.

Раније ове године Руси су помогли Пентагону да пронађе остатке пилота Џона Мамфорда, који се срушио након напада немачких бомбардера 1944. године. Прошле недеље руска делегација је у великој мери напредовала у покушајима да се разјасни судбина 1.608 војника који се још воде као нестали у рату у Вијетнаму. Американци су недавно добили декласификоване документе о уништавању десет авиона изнад северног Вијетнама.

И Руси се обраћају за помоћ. Важна тема преговора радне групе за Хладни рат биле су судбине 242 војника који су нестали током рата у Авганистану, када су САД наоружавале побуњенике оружјем, наглашава лист.

„Никада нисам видео такав ниво узајамног разумевања између нас“, истакао је копредседавајући комисије, пензионисани генерал Роберт Фолглсонг. Према његовим речима, преговори су „напредовали сваког сата“, а учесници се осећали као „банда браће која иду заједно у истом правцу“.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Москва и Вашингтон имају „закулисни канал“?

* Обавезна поља