sindikati(1)БЕОГРАД – Саша Радуловић, министар привреде, још није стигао ни да урами признање за реформатора године, које је недавно добио, а премијеру Ивици Дачићу већ су упућени захтеви за његову смену.

Mере које предлаже, нарочито из новог закона о раду, разбеснеле су синдикалне вође који су јуче одлучили да не преговарају са Радуловићем. Како наводи Љубисав Орбовић, председник Савеза самосталних синдиката Србије, смена се тражи због „погубне економске политике коју води, а којом се уништавају преостала предузећа у Србији, као и због игнорисања интереса запослених”.

– Смену тражимо и због потцењивања и игнорисања социјалног дијалога и због начина одбране погубног текста без аргумената, импровизацијама и фразама – наводи Орбовић.

Радуловићу се замера и то што се, како каже Орбовић, меша у рад других министарстава у Влади Србије, пре свега Министарства рада које је предлагач закона о раду, као и то што се превише бави личним картама државних фирми.

И други репрезентативни синдикат, Уједињени грански синдикат „Независност” и његов лидер Бранислав Чанак, придружио се јуче позивима за смену Радуловића. Разлози су исти.

Челници Владе Србије се, за сада, не изјашњавају јавно о овим захтевима. Упућени кажу да је Вучићу и Дачићу заправо потребан неко попут Радуловића ко би спроводио непопуларне реформе и повлачио потезе који односе политичке поене, будући да је Радуловић нестраначки министар. Са друге стране, треба рећи и да су партнери из Владе Србије и директно и индиректно протеклих недеља упутили критике Радуловићу. Тако је Вучић недавно изјавио да при доношењу закона о раду треба саслушати и другу страну и постићи што шири консензус. Слично јавно говори и Милан Кркобабић, потпредседник ПУПС-а.

За то време, јуче су из Министарства привреде поручили да настављају са послом који су започели.

– Неодговорни су наводи да водим економску политику која је погубна и која ће уништити оно што је преостало од предузећа. Да би наша привреда опстала морамо да спроведемо реформе. Оне значе увођење реда у јавним предузећима, а наравно да то смета неодговорним директорима и синдикалцима – навео је Радуловић за „Политику”.

Министар је поново негирао све оно што синдикати месецима тврде када је о Закону о раду реч, односно да ће изменама овог прописа доћи до масовног отпуштања и смањивања плата.

– Управо супротно, јер је доношење новог закона о раду важно за оздрављење наше привреде – сматра он.

Штавише, министар Радуловић намерава да настави садашњим курсом и не даје назнаке да намерава да посустане. Осим Закона о раду, најављује и усвајање још три закона – о стечају, приватизацији и планирању и изградњи – а крајњи циљ остаје смањивање намета на рад, што је једна о мера коју је Радуловић сматрао изузетно важном и пре него што је постао министар привреде.

– Од смањивања намета на рад нисмо одустали и то је кључна мера за олакшавање пословања и привредни раст – наводи министар Радуловић.

И док нико не може да потврди да ли је Радуловићев опстанак у Немањиној 11 угрожен, како је за „Политику” рекао један члан Владе Србије, можда су од тога угроженије његове реформе.

– Уколико се заиста буде ишло на републичке изборе, питање је колико ће владајућој коалицији одговарати да баш непосредно пре тога донесе веома непопуларан закон о раду – каже наш саговорник.

Радуловић најавио оставку ако скупштина не усвоји закoне

Нови Сад – Министар привреде Саша Радуловић изјавио је да ће, уколико Скупштина Србије не усвоји Закон о раду и пратећи пакет закона, поднети оставку на министарску функцију. „Да не мислим да реформе могу да прођу не бих био на месту на којем се сада налазим. Ту сам зато што мислим да закони могу проћи, у противном више нећу бити министар и поднећу оставку”, рекао је Радуловић за Радио-телевизију Војводине.

Он је казао да је његова намера да се спречи понављање случаја какав је онај у Вршачким виноградима и додао да је то изводљиво само ако систем функционише. „То је могуће једино ако се направе структурне промене. Да ли има политичке воље за то видећемо оног тренутка када будемо знали да ли ће закони бити усвојен”, навео је Радуловић.

Он је додао да очекује да ће закони бити усвојени, а ако се то не деси, биће то знак да не постоји добра воља да се спроведу реформе у Србији.

Висока подршка грађана

Саша Радуловић, министар привреде, био је у центру медијске пажње у другој половини претходне године због реформи које је најављивао и које би требало коренито да измене привредни амбијент у нашој земљи. У тој намери подржавали су га грађани, већи део привредника, али код синдикалаца није наишао на аплаузе. Чешће су му хорски звиждали.

Према резултатима истраживања јавног мњења Америчког међународног републиканског института (ИРИ), спроведеног половином децембра, 41,4 одсто испитаника сматра да он свој посао ради добро, док 23 процента није задовољно.

У складу са тим, две трећине анкетираних подржава измене Закона о раду, по којима би запошљавање, али и отпуштање радника било олакшано, чиме би се, по мишљењу Министарства привреде, коначно створили услови за истински договор између послодаваца и радника. Са друге стране, 36 одсто испитаника се не слаже са овим предлогом закона.

Да би изашла из кризе и даљег економског пропадања, 58 одсто испитаника сматра да је за Србију неопходно да прође свеобухватне и корените економске реформе које би неретко могле да буду болне. Када је реч о субвенцијама јавним и државним или друштвеним предузећима, 70 процената анкетираних подржава предлог Министарства привреде о њиховом укидању, уз образложење да је у протеклој деценији на та предузећа потрошено око пет милијарди евра, без икаквог напретка.

Три четвртине испитаника изјаснило се за смањење пореза и доприноса на лични доходак за сваког запосленог, што је, такође, још један од предлога Министарства привреде. Тај податак је потврда да се анкетирани слажу да су ти намети велики и да актуелни систем гура предузетнике у сиву економију.

На питање да ли би у следећем саставу владе волели да видите Сашу Радуловића као министра привреде, половина анкетираних (54 одсто) одговорила је потврдно, док 19 процената нема став о томе.

Анкетирани грађани су у највећем проценту истакли да су највише задовољни Радуловићевом намером да заведе ред у државним агенцијама и ненаменском трошењу буџетских средстава (45 одсто), потом зато што се не плаши да говори истину (41), одлучан је да спроведе реформе и реши проблеме са којима до сада нико није био спреман да се суочи (32), има добру стратегију за опоравак српске привреде (25 одсто).

У сличној анкети коју је Унија послодаваца спровела међу привредницима истог месеца 81,8 одсто њих је похвалило рад министра привреде. Људи из света бизниса у великом проценту подржавају измене Закона о раду, укидање подстицаја страним инвеститорима, укидање субвенција јавним и државним предузећима, а стопостотно подржавају меру министра Радуловића за смањење пореза и доприноса на лични доходак сваког запосленог.

У складу са тим Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) прогласила га је за реформатора 2013. године (у категорији „министар”) јер је највише допринео поправљању пословног амбијента у Србији. Према њиховој оцени заслужан је за покретање иницијативе за измену четири системска закона, а направио је и велики помак у повећању транспарентности трошења средстава пореских обвезника.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Синдикати траже смену Радуловића

* Обавезна поља