mrkonjic1Поводом интервјуа потпредседнице владе Зоране Михајловић нашем листу у недељу 21. септембра, у којем је оптужила Милутина Мркоњића да је одговоран за уговарање посла за израду спорне деонице Уб–Лајковац Коридора 11, који можда неће бити завршен до 2017. године, јуче је „Политици” бивши министар саобраћаја и инфраструктуре послао писмено реаговање.

„Дивим се храбрости госпође Зоране Михаиловић да о пословима за које није стручна, и поред непознавања ствари, јавно говори, суди и одлучује. Да је притом само политика у питању, имало би то можда више смисла, јер са свим тим функцијама – потпредседница владе, министарка за грађевинарство, за саобраћај, за инфраструктуру, до јуче и за енергетику – сигурно није лако остати са обе ноге на земљи.

Када је госпођа Михаиловић повремено у јавности, говорећи о инфраструктурним пословима у блиској прошлости, помињала и мене у негативном контексту, увек сам веровао да ту нема лоше намере, већ само њеног непознавања ствари и одсуства професије, што је, нажалост, ненадокнадиво.

Покушавао сам у таквим приликама да позовем госпођу Михаиловић у иоле стручно окружење на разговор, па и на полемику ако је то потребно. Позвао сам је и у Одбор Скупштине Србије за грађевинарство и саобраћај, чији сам председник, да тамо сви заједно разговарамо о струци и проблемима струке. Ако их има. А има их, сигурно.

Ти разговори са њом су изостали, али медијско експонирање госпође Михаиловић није, па ево и њеног интервјуа у недељном броју „Политике”. Наравно, и овог пута са непознавањем ствари, а о ономе што је питање струке – нестручно.

И даље немам намеру са госпођом Михаиловић да полемишем, али по нешто морам да објасним, и као грађевински инжењер и као министар својевремено, не због политичке потребе већ због интереса струке и истине, не због данашњих или тадашњих политичара, већ због градитеља, и ондашњих и садашњих.

Госпођа Михаиловић је у праву што је љута што изградња деонице Коридора 11 Уб–Лајковац касни. Зашто касни одговор треба да потражи у предузећу ’Коридори Србије’, које је тај посао водило од свог оснивања, а које је, нека и то буде речено и професионално и политички ’под капом’ министарства госпође Михаиловић. Госпођа Михаиловић би требало да зна да министарство не гради, да граде предузећа. Министарство врши само управни надзор.

Изненађен сам да министарка очигледно не зна технологију одлучивања у Скупштини, Влади Србије и Националном савету за инфраструктуру. Све те институције донеле су својевремено одлуку да се иде у изградњу Коридора 11 и да се почне са најспремнијом деоницом за реализацију, а то је била Уб–Лајковац, 12 км. Био је расписан тендер у вези којег су одлучивали представници пет министарстава, посао је добио конзорцијум наших предузећа, а моја обавеза потом је била да потпишем уговор, јер су средства ишла из буџета Републике Србије.

Коридор 10, а затим и Коридор 11, били су наши приоритети у изградњи наше путне инфраструктуре. То су коридори од међународног значаја и као такви када их прихвати међународна заједница, имају бенефиције у кредитирању међународних банака. Ми смо журили са Коридором 11 и добили смо сагласност околних земаља које су за изградњу тог аутопута заинтересоване, од Италије до Румуније.

А сада и о једној инсинуацији госпође Михаиловић у интервјуу ’Политици’, о ’постојању неких других интереса’, када су договарани послови. Та инсинуација ме подстиче да госпођу Михаиловић тужим надлежним институцијама.”

Дип. грађ. инж. Милутин Мркоњић


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Мркоњић најавио тужбу против Зоране Михаиловић

* Обавезна поља