Британска краљица Елизабета Друга преминула је данас у 96. години, саопштила је Бакингемска палата.

Kраљичино здравље погоршало се у последњих неколико дана, а њен син принц Чарлс и унук принц Вилијам и други чланови краљевске породице били су уз њу у последњим тренуцима.

Kраљевска породица је потврдила њену смрт у 18.30, а саопштењу портпарола Бакингемске палате стоји:

– Kраљица је умрла мирно у Балморалу данас поподне. Kраљ и краљица супруга остаће вечерас у Балморалу, а сутра ће се вратити у Лондон – стоји у саопштењу.

Елизабета је ступила на престо 1952. године, након смрти њеног оца, краља Џорџа ВИ. Надгледала је последње муке Британске империје, пребродила глобалне преокрете и домац́е скандале и драматично модернизовала монархију.

Умрла је у замку Балморал у Шкотској након што су лекари рекли да су забринути за њено здравље у четвртак.

Елизабета је владала Уједињеним Kраљевством и 14 других краљевстава Kомонвелта и постала једна од најпрепознатљивијих жена које су икада живеле.

Њен син Чарлс је одмах постао краљ након њене смрти.

Њена владавина обухватала је 15 премијера, почевши од Винстона Черчила, рођеног 1874. године, укључујући Лиз Трус, рођену 101 годину касније 1975. године, а коју је краљица именовала раније ове недеље.

Одржавала је недељне аудијенције код свог премијера током своје владавине.

Kраљица је рођена као Елизабета Александра Мери Виндзор, у Мејферу, у Лондону, 21. априла 1926. године.

Путиново саучечће

Путин са краљицом Елизабетом, 22.06.2003 – Фото: Твитер

Председник Русије Владимир Путин изразио је саучешће новом краљу Велике Британије Чарлсу Трећем, поводом смрти његове мајке краљице Елизабете Друге.

Путин је истакао да је Елизабета II годинама била ауторитет на светској сцени.

– Са именом Њеног Величанства нераскидиво су повезани најважнији догађаји у новијој историји Уједињеног Kраљевства. Елизабета Друга је много деценија са правом уживала љубав и поштовање својих поданика, као и ауторитет на светској сцени. Желим вам пуно храбрости и истрајности пред овим тешким, ненадокнадивим губитком – наводи се у поруци објављеној на “Телеграм” каналу Kремља.

Руски лидер такође је затражио да се пренесе саучешће и подршка члановима краљевске породице и народу Велике Британије.

Kраљица је угостила Путина у Бакингемској палати за време његове четвородневне посете Уједињеном Kраљевству 2003. године.

Принц Чарлс постаје краљ Чарлс Трећи

Досадашњи принц од Велса Чарлс, као најстарији син преминуле британске краљице Елизабете Друге, аутоматски постаје краљ и шеф 14 других територија, укључујући Аустралију, Канаду и Нови Зеланд. Како је јавио Би-Би-Си, он ће владати као краљ Чарлс Трећи и биће најстарија особа која постаје краљ у британској историји.

Чарлс није једини који ће добити нову титулу. Принц Вилијам, односно војвода од Кембриџа, што је његова садашња титула, постаће војвода од Корнвола, а његова супруга Кејт постаје војвоткиња од Корнвола.

Чарлс (73) је деценијама чекао да постане краљ и принц је с најдужим стажом у британској историји. Он је најстарије од четворо деце краљице и њеног покојног супруга принца Филипа. Када је његова мајка преузела престо са 25 година, он је постао британски наследник када је имао три године.

Покренута операција Лондонски мост

Грађани испред Бакингемске палате – Фото: EPA-EFE/Neil Hall

Британска краљица Елизабета Друга преминула је данас поподне, а британске власти имају спреман план за све што ће уследити у наредним данима, од начина на који ће вест бити саопштена до саме сахране.

У операцију кодног назива „лондонски мост”, комплетан увид имао је Политико.

Током „дана Д”, у сатима након краљичине смрти о свему су обавештени премијер, секретар кабинета и одређени број највиших министара и службеника.

Премијера је обавестио краљичин приватни секретар, који је такође, обавестио Канцеларију тајног савета, која координише рад владе у име монарха.

Вест је потом послата владама 15 земаља, у којима је краљица, такође, била шеф државе и 36 других земаља Комонвелта, јер је циљ да вест прво сазнају лидери па тек онда јавност.

Краљевска палата је издала „службено саопштење” којим је вест подељена јавности.

Сваки наредни дан се назива Д+1, Д+2 и тако даље, преноси Танјуг.

Министри и високи службеници ће добити мејл од секретара кабинета, чији нацрт гласи: „Поштоване колеге, с тугом пишем да вас обавестим о смрти Њеног Величанства Краљице”.

По пријему мејла, заставе широм Вајтхола ће бити спуштене на пола копља.

Циљ је да се то учини у року од 10 минута.

Интернет страница краљевске породице добиће црну страницу са кратком изјавом која потврђује њену смрт.

Све странице друштвених медија владиних ресора имаће црни банер.

Садржај који није хитан неће бити објављиван.

Краљевска породица ће објавити планове за краљичину сахрану, која ће бити одржана 10 дана након њене смрти.

Премијер ће бити први члан владе који ће дати изјаву.

Министарство одбране ће организовати почасни поздрав оружјем на свим поздравним страницама.

Биће проглашен национални минут ћутања, а премијер ће потом имати аудијенцију код новог краља, који ће се затим обратити нацији.

Истовремено, биће одржана служба у Катедрали светог Павла у срцу Лондона, којој ће присуствовати премијер и мањи број министара.

У 10 ујутро, током дана Д+1, што је дан након краљичине смрти, Савет за приступање који укључује високе владине личности састаће се у палати Светог Јакова како би прогласио Чарлса за новог суверена.

У 15:30 премијер и Кабинет ће имати аудијенцију код новог краља.

Током дана Д+2, краљичин ковчег ће бити пренет у Бакингемску палату, а с обзиром да је преминула у Балморалу у Шкотској, активирана је операција „једнорог”, што значи да ће њено тело што пре бити пренето у Лондон краљевским возом.

Од дана Д+6 до дана Д+9 краљичино тело ће бити изложено у Вестминстерској палати, у оквиру операције кодног имена „перо”. Њен ковчег ће бити изложен насред палате на подигнутом постољу, а палата ће бити отворена за јавност 23 сата дневно.

За важне особе ће се издавати улазнице како би могле имати своје термине.

На дан Д+6 биће одржана проба за државну погребну поворку.

Дана Д+10 биће одржана сахрана у Вестминстерској опатији.

У подне ће широм земље бити проглашена два минута ћутања. Церемоније ће бити одржане у Лондону и Виндзору.

Служба ће бити одржана у Виндзору у капели Светог Џорџа, а краљица ће бити сахрањена у меморијалној капели краља Џорџа Шестог.


Извор: Политика/Ало

Оставите коментар

Оставите коментар на Смрт краљице Елизабете Друге

* Обавезна поља