murБЕОГРАД – Директор Канцеларије Стејт департмента за јужну и централну Европу Џонатан Мур изјавио је данас да се морају испунити сви услови Бриселског споразума и изразио наду да ће Београд и Приштина до краја седмице наћи решења и за преостала отворена питања.

„Ово је посебно велика и важна фаза дијалога”, рекао је Мур у интервјуу Танјугу, подсећајући да је и он присуствовао претходној рунди разговора у Бриселу, 5. децембра.

САД, према његовим речима, подржавају Србију, али за њу имају исту поруку као и Европска унија: потребно је обавезно испунити све услове споразума ради нормализације односа Београда и Приштине.

„Отворено вам кажем, ја сам био у Бриселу и јасно је да нису сви услови још увек испуњени”, рекао је амерички дипломата, додајући да тек треба да буду решене „разне теме”.

„Обе делегације морају да разговарају, на пример, о правосуђу, о томе шта ће бити са судом на северу Косова, то је једна од главних тема”, казао је Мур.

Он је рекао да ће у Бриселу 13. децембра бити одржан нови састанак премијера Србије Ивице Дачића и косовског премијера Хашима Тачија, којем ће присуствовати и САД.

„Надамо се да ће сав рад бити завршен до 13. и да ће и Србија и Косово добити позитивне резултате од Европског савета у децембру”, истакао је функционер Стејт департмента.

Говорећи о локалним изборима на Косову, Мур је рекао да ће овлашћења Заједнице српских општина (ЗСО) бити у складу с косовским законима и да ЗСО неће бити „нека обична невладина организација”, али ни државно тело и да неће имати никакву међународну улогу.

„Општине имају нека овлашћења и нека заједница такође може уживати та овлашћења. Није то нека обична невладина организација, није ни државно тело, али јесте нешто у складу са законом”, рекао је Мур, нагласивши да је то у складу са Бриселским споразумом.

Он је објаснио да ће овлашћења бити „практична”, као што их имају локалне власти у Америци, Србији и другде, у домену образовања, здравствене заштите и других конкретних локалних питања.

Мур је напоменуо да је о томе разговарао у Приштини и с председником листе „Српска” Владетом Костићем и оценио да је на Косову већ јасно каква ће бити овлашћења ЗСО, а да, уколико има неких питања, о томе може бити постигнут споразум.

На питање када очекује резултате истраге о трговини људским органима на Косову, коју води тим за ратне злочине на чијем је челу Американац Клинт Вилијамсон, Мур је изразио уверење да ће резултати бити познати до јуна 2014. године, када, како је подсетио, истиче и законски рок од 15 година за истрагу о евентуалним злочинима.

Коментаришући предстојећу одлуку Европског савета о евентуалном формалном отпочињању приступних преговора са Србијом, Мур је поручио да Србија, као и досад, има пуну подршку САД за евентуално чланство у ЕУ.

Када је реч о преговарачком оквиру за Србију, „то није нешто што зависи од нас, то мора да буде одлука ЕУ и свих чланица ЕУ”, казао је он.

„Чињеница јесте да ће питање нормализације (односа Београда и Приштине) остати отворено питање током тог процеса, али тачно какву улогу ће играти питање нормализације током разговора с Бриселом није за нас одлучујуће”, рекао је амерички дипломата.

Говорећи о односима Србије и САД, Мур је оценио да су они сада у одличној фази, мада још има неких отворених питања, попут напада на бившу зграду америчке амбасаде у Београду и случаја браће Битићи, америчких држављана убијених 1999. године.

„Један брат, који и даље живи у Њујорку, Фатос, недавно је био овде у Београду, и имао је састанке на високом нивоу у српској влади. То је неки корак унапред, али ипак надамо се да ће то доћи до неког правог судског процеса”, изјавио је он.

Мур је оценио да посете премијера Дачића Сједињеним Државама ове године свакако сведоче о високом нивоу не само политичких, већ и економских односа двеју земаља.

„Интересанто је да је већи увоз из Србије у Америку него из Америку у Србију”, приметио је високи функционер Стејт департмента, оценивши да је то првенствено захваљујући крагујевачком „Фијату”.

Унапређењу сарадње доприносе и посете Србији пословних људи попут Стива Балмера, генералног директора компаније „Мајкрософт”, додао је он.

„Људи сада боље схватају какви су економски потенцијали Србије. Има пуно напретка, а са успешним резултатима дијалога између Београда и Приштине, биће сигурно све више интересовања бизнисмена, могућих инвеститора из САД и других земаља”, оценио је Мур.

Он је одбацио спекулације да су САД заборавиле Балкан, рекавши да број посета високих функционера америчке администрације Србији и региону показује управо супротно.

Мур је, пре Београда, посетио Приштину и Тирану, после Брисела где је 5. децембра присустовао дијалогу.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Мур – Услови Бриселског споразума нису испуњени

* Обавезна поља