MILO DJUKANOVIC I IVICA DACICБЕОГРАД – Премијери Србије и Црне Горе Ивица Дачић и Мило Ђукановић сложили су се данас у Београду да односи између две државе иду узлазном путањом, а Дачић је поручио да Србија нема никакве скривене намере у односу на Црну Гору ни по питању њене државности ни у односу на будућност.

Двојица премијера констатовала су и да сва питања која се сматрају отвореним треба решавати уважавајући интересе обе земље.

„Потребно је да се релаксира неприродна ситуација а то је, да су односи између Србије и Црне Горе били оптерећени непотребним питањима која су била у супротности са заједничким расположењем између народа,“ рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре у Палати Србија.

Према Дачићевим речима, све о чему је данас разговарао са Ђукановићем, као и оно о чему су разговарали током његове раније посете Подгорици, од историјске је важности за две државе и два народа.

„Констатујем да данас није било никаквог спорног питања које не бисмо могли да решимо дијалогом. Ово је велики корак напред,“ поручио је Дачић.

Ђукановић се сложио са Дачићем да односи иду узлазном путањом и изразио задовољство што је у посети пријатељској Србији.

„Осим онога што нас везује из историје, везују нас и вредности које делимо и заједнички циљеви – да Црна Гора и Србија буду део уједињене европске породице, што захтева реализацију захтевних реформи. Нема ни једног озбиљног проблема у односима између две земље,“ рекао је црногорски премијер.

Истакавши да очекује да Црна Гора постане у наредним годинама једна од најдинамичнијих инвестиционих дестинација, Ђукановић је нагласио да су врата Црне Горе отворена за инвестиције из Србије и за сарадњу у свим областима, а посебно у области производње хране која је дефинисана као приоритетна шанса.

У разговору о двојном држављанству премијери су констатовали да две државе имају различите концепте за решавање тог питања и да је у овом тренутку тешко доћи до компромиса.

Дачић је с тим у вези истакао да „не треба од тога правити никакву драму“, а Ђукановић је нагласио да ће се временом и са све мањим политизовањем овог питања отворити простор за нека компромисна решења.

На питање новинара да ли је било речи о Дарку Шарићу, Ђукановић је рекао да се о њему конкретно није разговарало, али да је афирмисана већ унапређена полицијска сарадња.

„Шарић је само једно од питања којим се бавимо,“ рекао је Ђукановић.

Дачић: Нећемо на Црној Гори вежбати инаћење због Косова

Дачић је изјавио да сматра да је одлука Подгорице да призна једнострано проглашену независност Косова била погрешна, али да Србија нема намеру да се због тога инати с Црном Гором.

„Тај проблем у нашим односима је настао пре неколико година. Ако смо нормализовали односе са свим западним државама које су признале независност Косова и које су биле промотери и спонзори те независности, нећемо ваљда са Црном Гором да вежбамо инаћење. Ми сматрамо да је то била грешка, али је и грешка наших руководстава што нису предлагала решења“, рекао Дачић.

Он је истакао да Ђукановић, и поред разлике у погледима две државе о Косову, има разумевање за ставове Србије о напретку и тешкоћама кроз које представници Београда пролазе у бриселском дијалогу.

Подсетивши да се далеко одмакло у примени бриселског споразума Дачић је навео да је управо данас обављен разговор са представницима полицијске администрације са севера Косова који су подржали владину политику, чему је, како је рекао, доказ и то што је 338 њих прихватило да буду пензионисани и да наставе рад у косовској полицији.

Свој на своме у Подгорици, али лепо је и у Београду

Ђукановић је рекао да се најбоље осећа у Подгорици, али да му је лепо и у Београду као и у другим престоницама региона.

На питање новинара где се лепше осећа – у Београду или Загребу и где се осећа као „свој на своме“, Ђукановић је одговорио:

„Свој на своме се осећам у Подгорици, али јако лепо се осећам и у Загребу и у Београду и у свим државама региона.“

Србија и Црна Гора су очекивано имале етапу у којој се нису најбоље снашле, додао је, и тада је на пробу стављено било и традиционално наслеђе две земље, али „срећом, без великих последица“.

„Сада видимо ефекте поправљања свега тога. Лепо се осећам овде,“ закључио је Ђукановић.

Премијер Црне Горе састао се у Београду и са првим потпредседником Владе Србије Александром Вучићем као и са председником Скупштине Србије Небојшом Стефановићем.

Мило Ђукановић се прво састао са Дачићем, а онда „у четири ока“ са Вучићем

БЕОГРАД – Премијер Црне Горе Мило Ђукановић, борави данас у званичној посети Београду, првој после десет година, где ће се састати са државних врхом Србије.

Ђукановић се састао са председником Владе Србије Ивицом Дачићем, чиме је почео званични део његове посете Београду. Ђукановићу је претходно испред Палате Србија приређен свечани дочек, уз интонирање химни двеју држава и војне почасти.

Сва питања између Србије и Црне Горе, која се сматрају отвореним, решавају се на најнормалнији начин, уз уважавање интереса сваке државе и народа, рекао премијер Ивица Дачић после састанка са Милом Ђукановићем у Београду.

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је, после састанка са црногорским премијером Милом Ђукановићем, да жели да се сва питања између две државе, која се сматрају отвореним, решавају на најнормалнији начин, уз уважавање интереса сваке државе и народа.

Дачић је рекао да треба да се избегне непријатна ситуација у којој су односи Србије и Црне Горе били оптерећени непотребним питањима, супротним заједничким опредељењима народа.

Дачић је са Ђукановићем разговарао у Палати „Србија“, испред које је црногорском премијеру, који први пут од осамостаљена Црне Горе 2006. године, борави у званичној посети Београду, приређен свечани дочек

После разговора са Дачићем, Ђукановић је у Палати Србија у четири ока разговарао и са првим потпредседником Владе Србије Александром Вучићем. Потом ће бити одржан пленарни састанак делегација Србије и Црне Горе.

Двојица премијера ће данас потписати Споразум о сарадњи између Владе Црне Горе и Владе Србије у контексту приступања Европској унији, а затим ће се Дачић и Ђукановић обратити медијима.

Ђукановић ће се данас у Народној скупштини састати и са председником парламента Небојшом Стефановићем.

Председник Србије Томислав Николић, који је, према најавама, такође данас требало да разговара са Ђукановићем, отпутовао је у међувремену у Јоханесбург на комеморативни скуп поводом смрти Нелсона Манделе.

Са премијером Ђукановићем у посету Србији дошли су и министри економије и одрживог развоја и туризма – Владимир Каварић и Бранимир Гвозденовић. Ђукановић је у Београд допутовао јуче.

Током Ђукановићеве посете може се очекивати конкретизација неких решења од интереса за грађане обе земље, договорених приликом септембарске посете Дачића Подгорици.

Србија и Црна Гора су, након отопљавања односа и низа сусрета представника две државе, кренуле у реализацију више договорених решења, попут заједничких апликација код фондова ЕУ за путеве и пруге и размене искустава у евроинтеграцијама.

Ђукановић је последњи пут био у Београду у марту 2003. године, на сахрани убијеног премијера Србије Зорана Ђинђића.

Уочи прве званичне посете Србији након црногорског осамостаљења, Ђукановић је казао да обе земље „као независне државе стабилно напредују на путу европских интеграција“.

Он је у ауторском тексту за НИН подсетио да је Црна Гора већ у преговорима за чланство у Европској унији, а да ће Србија врло брзо отпочети с тим процесом.

„Сарадња коју већ остварујемо на том послу доприноси јачању поверења и наших укупних односа“, сматра Ђукановић.

Он је додао да у Београд долазио са помућеним осећањима.

„Не могу да заборавим Зорана Ђинђића и његову сахрану као повод за један од мојих последњих боравака тамо, нити да сакријем задовољство што данашња власт у Србији истрајава на његовој европској визији“, напоменуо је Ђукановић.

Он је додао да ниједан потез Црне Горе није био уперен против Србије и Срба, ма где живели, нити ће се то икада десити.

Вицепремијер Вучић казао је да Београд жели да има најбоље могуће односе са Црном Гором.

Он је оценио да у односима Србије и Црне Горе следи период добрих односа, додајући да ће званични Београд урадити све да сарадња две државе буде за пример у региону.

„Хоћемо најбоље могуће односе, односно да такви буду и у будућности. Хоћемо да сви знају колико је нама у Србији важна Црна Гора и да сви у Црној Гори знају колико је Србија њима важна“, казао је Вучић.

Он је додао да је легитимно то што га занима како ће да живе Србија и Црна Гора, односно како ће да боље живе грађанина две државе.

„Ако мислите да Србија и Црна Гора могу да живе боље тако што ће једни у клин, а други у плочу – онда нико неће имати бољитак“, навео је први потпредседник Владе Србије.


Извор: Танјуг, РТС

Оставите коментар

Оставите коментар на Ђукановић са Вучићем у четри ока

* Обавезна поља