tu22m3СЕВАСТОПОЉ – Авиобаза у Гвардијску (Крим) током 2016. године добиће морски ракетни авио-пук (МРАП) наоружан далекометним бомбардерима ТУ-22М3, саопштили су у среду “Интерфаксу-АБН” из руског војног ресора.

“Надамо се да ће за две године у авиобази у Гвардијску поново бити основан ракетоносни пук са ТУ-22М3” – рекао је портапарол министарства.

Он је појаснио да Министарство одбране није пред себе ставило циљ обнову свих аеродрома на које су се у совјетско време стављали ракетоносци Ваздухопловних Снага Црноморске Флоте, посебно у Веселом и Октобарском.

“Овде ће се појавити потребна количина морских ракетоносаца. На јужном правцу одувек је било потребе за њима, но управо сад су се појавили повољни услови за њихово враћање на Крим, који су раније називали “непотопљиви носач авиона” – рекао је саговорник агенције.

Према његовим речима, пре доласка нових машина, авиобазе у Гвардијску и у Качу суштински ће модернизовати своју инфрастуктуру. Овде ће стићи обновљени и ремонтовани авиони и хеликоптери, укључујући ловце-бомбардере СУ-27, противподморничке ТУ-142 и ИЛ-38 , а такође и хеликоптере Ка-27 и Ка-29.

Црноморска флота је 70-их година прошлог века у свом саставу имала 2-гу Гвардијску дивизију у коју су улазила три пука ракетоносаца који су били базирани на аеродромима у Веселом, Гвардијску и Октобарскому. На крају 1994. године од ње су остали само 943-и МРАП у Веселом. После поделе Црноморске флоте, руској страни су припали 19ТУ-22М3, а украјинској – 20. Руски авиони су се упутили у 924-и гвардијски посебни морски ракетоносни авио-пук Северне флоте у Ољеногорску и у 568-и посебни мешовити авио-пук Тихоокеанске флоте у Каменој Ручји.

У састав Црноморске флоте РФ на 7057-ој авиобази у Качи налази се 25-и посебни бродски противподморнички хеликоптерски пук са Ка-27, Ми-14, Ми-8, Ан-2, Ан-12, Ан-26, а такође и 917-и посебни мешовити авиопук са антиподморничким авионима-амфибијама Бе-12. На 7059-ој авиобази у Гвардијском налази се 43-и посебни морски авиопук са авионима СУ-24, СУ-24 МР.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на На Крим се враћа морска ракетна авијација

* Обавезна поља