maticБЕОГРАД – У Тужилаштву за организовани криминал завршено саслушање бивше министарке за телекомуникације Јасне Матић и још троје бивших руководилаца СИЕПА-е.

Њих четворо је ухапшено јуче ујутру и одређено им је задржавање од 48 сати по одобрењу тужиоца, а саслушање је почело јуче поподне.

Њих ће у току дана саслушати и судија за претходни поступак Специјалног суда у Београду, који треба да донесе одлуку да ли ће им бити одређен притвор.

Осим Матићеве Тужилаштво је данас саслушало и остале осумњичене – Божидара Лаганина, Весну Перић и Бојана Јанковића, због сумње да су извршили кривично дело злоупотребе службеног положаја.

Према речима специјалног тужиоца за организовани криминал, њима се кривичном пријавом Управе криминалистичке полиције на терет ставља злоупотреба службеног положаја у Агенцији за страна улагања и промоцију извоза Србије (СИЕПА), јер су од 2006. до 2013. неоснованим исплатама по основу „уговора о непостојећим ауторским делима“ оштетили буџет Србије за око 120 милиона динара, а за себе и друга лица прибавили имовинску корист од 90 милиона динара.

Након саслушања тужилаштво ће одлучити о даљим корацима у том поступку.

Полиција је јуче саопштила да су кршећи неколико закона, осумњичени закључивали фиктивне уговоре између запослених у СИЕПА као физичких лица и Агенције, који се односе на послове који су били у опису послова запослених у Агенцији. На тај начин, средства из буџета била су коришћена за исплате наводно извршених уговора о ауторским делима.

Буџет је тиме оштећен за 119.609.216,16 динара, себи и другим физичким лицима прибавили су противправну имовинску корист од 91.964.865 динара, док разлика од 27.644.351,16 динара представља укупан износ обрачунатих и плаћених пореза и доприноса по том основу.

Јасна Матић била је директорка Агенције за страна улагања и промоцију извоза од 2004. до маја 2007. године, Весна Перић од маја 2007. до јуна 2010. године, Бојан Јанковић био је заменик директора од 2007. до 2013. године, док је Божидар Лаганин на месту директора био је од јула 2010. до новембра 2013. године.

Матићева је за министра за телекомуникације у влади Мирка Цветковића изабрана 7. јула 2008. године, а исти сектор је, у својству државног секретра за дигиталну агенду, при министарству културе водила и у реконструисаној влади, образованој марта 2011.

Претходно је била државни секретар за економске односе са иностранством у Министарству економије и регионалног развоја, као кадар Г17 плус. Била је и специјални саветник потпредседника владе Мирољуба Лабуса.

Тужилаштво предложило притвор за Матићеву и остале

Тужилаштво за организовани криминал предложило је данас да се бившој министарки за телекомункације и некадашњој директорки Агенције за страна улагања и промоцију извоза Србије (СИЕПА) Јасни Матић, као и још троје бивших руководилаца те агенције одреди притвор до 30 дана, речено је Танјугу у том тужилаштву.

Одлуку о притвору донеће судија за претходни поступак Специјалног суда у Београду, који је почео да саслушава Матићеву и остале на околност притвора.

Они су ухапшени јуче ујутру.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Завршено саслушање бивших руководиоца СИЕП-е

* Обавезна поља