mmf 2ВАШИНГТОН – Влада Србије се у оквиру аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ) обавезала на спровођење низа реформских мера – од решавања проблема макроекономских неравнотежа до реформисања државних предузећа.

У оквиру Меморандума о економским и финансијским мерама за период 2015-2017. године, објављеном на званичној интернет страници ММФ-а, Влада Србије се обавезала на увођење низа мера фискалне консолидације које би до 2017. требало да преокрену тренд раста јавног дуга и који би од те године требало да крене стазом пада.

Према меморандуму, Влада је обећала да ће до краја марта изменити закон о запошљавању тако да добијање социјалне помоћи буде боље усаглашено са конкретним програмима обуке, затим да ће усвојити план финансијског реструктурирања Електропривреде Србије (ЕПС), као и Програм трансформације Пореске управе за период 2014/2019. години, на коме ради Министарство финансија.

И компанија Железнице Србије би до краја овог месеца требало да буде раздвојена у четири предузећа: Железнице АД, предузеће за превоз путника, за превоз робе и за инфраструктуру. Предвиђено је и да ново предузеће за превоз робе више не добија државне субвенције, пошто ће од јануара 2018. године функционисати на чисто комерцијалној бази.

Према меморандуму, остаје још 15 дана и до спајања Путева Србије и Коридора Србије, што ће донети формирање јединствене компаније са задатком градње и одржавања путева у Србији.

Планом Владе се предвиђа да до краја овог месеца буде усвојен нови закон о инвестицијама, који ће заменити и проширит обим актуелног законског решења.

Анализа система јавне управе би, такође, требало да буде готова до краја марта, како би се утврдило где су највећи вишкови запослених и где се може постићи највеће побољшање ефикасности.

За 1. април 2015. године, Влада Србије најављује поскупљење струје за 15 одсто, преко раста цена киловата и увођења акцизе, као и проналажење решења за Петрохемију.

У мају би, како је навела Влада у Меморандуму, требало да буде донета одлука о реконструкцији и проширењу капацитета Аеродрома „Никола Тесла”, док је за јун предвиђено усвајање новог закона о инспекцијском надзору зарад смањења сиве економије и корупције.

У јуну би главна вест требало да буде закон о зарадама државних службеника (о платним разредима), који би тада требало да се нађе пре Народном скупштином и да буде усвојен до средине октобра, а да ступи на снагу од јануара 2016. године уз одређени транзициони период.

zivot-po-mmf1

Јун месец је, такође, рок у којем држава треба да формира свеобухватан регистар запослених у јавном сектору, укључујући и локални ниво и државна предузећа. До јуна би требало да буде и промењен закон о јавно-приватним партнерствима, као и да буде измењен закон о роковима плаћања. За јун је најављено и доношење свеобухватне стратегије за решење ризичних кредита у банкама.

Месец септембар је рок да Влада Србије заврши са „дијагностиковањем” свих банака у Србији, како би се утврдило да ли негде постоји слабост у финансијском сектору, али и месец када би српске власти требало да усвоје план корпоративног и финансијског реструктурирања Железнице, који ће припремити у сарадњи са Светском банком, Европском банком за обнову и развој (ЕБРД), Европском унијом и консултантима.

Задатак Владе за октобар месец је да Србијагас добије план финансијског реструктурирања, као и рок да се заврши детаљна анализа свих уштеда које се могу постићи реструктурирањем јавне управе. За последњи месец ове године, Влада је предвидела увођење таксе за коришћење инфраструктуре Железнице Србије, затим представљање планова за рационализацију Фонда за развој и агенција АОФИ и СИЕПА, као и правни оквир за конверзију права коришћења у право својине.

Меморандумом је предвиђено и да у току ове године почне и приватизација Телекома Србије, с тим што рокови нису дефинисани.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на На шта се обавезала Влада према ММФ-у

* Обавезна поља