isil13Немачки лист „Зидојче цајтунг“ (ЗЦ) наводи данас да Косово, одакле је у ратовима на Блиском истоку погинуло већ више од 40 људи, и Босна са више од 30 погинулих, предњаче у регрутацији џихадиста са Балкана и истиче да се у Србији предузимају мере, које предвиђају и десетогодишњу робију, како би се исламским групама отежала и спречила регрутација бораца.

Немачки лист пише да, „као и у другим сиромашним балканским земљама са високом стопом незапослених, и на Косову расте утицај радикалних снага“ и да је, према проценама косовске безбедносне службе и америчке ЦИА, у ратовима на Блиском истоку било 150 људи са Косова. Лист наводи да је, поред 150 људи са Косова, реч и о 140 особа из Албаније, 30 из Црне Горе и 20 из Македоније.

– Балкан је, поред западних земаља са бројном муслиманском мањином, као што су Француска, Белгија и Енглеска, постао један од главних области за регрутацију у Европи бораца за Исламску државу (ИД) и друге радикалне групе – пише лист, наводећи као пример Босну, у којој живи 40 одсто муслимана.

– У тој земљи, са 40 одсто муслимана, постоји још од времена босанског рата, почетком деведесетих година прошлог века, веза са радикалним исламом. Тада су дошли муслимани из целог света да би својој браћи по вери помагали у борби против Срба. Протеклих година су се исламске фондације, често са саудијским новцем, појачано ангажовале у Босни. Нека села, као што је Горња Маоча, важе за исламску тврђаву – пише Зидојче Цајтунг.

Лист наводи да је босанска полиција, пре неколико година, процењивала број радикалних исламиста на више од 3.000 људи и да је почетком септембра сигурносна служба БиХ саопштила да постоје индиције да је до 340 босанских исламиста било у ИД или другим радикалним групама у Сирији или Ираку. Више од 30 њих је погинуло, преноси лит.

Указујући да је на Блиском истоку више од 40 косовских Албанаца изгубило живот у ратовима, лист пише да су косовске власти у августу и септембру у рацији ухапсиле око дванаестак наводних ветерана ИД и агитатора, као и 15 исламиста, осумњичених за тероризам, кршење устава и потпаљивање религиозне мржње. Међу ухапшеним су и Фуад Рамићи, вођа исламске партије Лисба, као и 12 имама, међу њима и приштински имам Схефћет Краснићи, а та акција наишла је на подршку америчке владе, подсећа ЗЦ и пише да, међутим, неки посматрачи на цео тај случај гледају са скепсом, јер се „председник косовске владе Хашим Тачи и његова партија ДПК годинама нису тако лоше разумели са исламистима“.

Лист подсећа да је Апелациони суд Косова донео одлуку о ослобађању 11 од 15 ухапшених и да су, такође и у Босни, они који су били ухапшени, већ ослобођени.

– Муслимани из Европе убијају и умиру за ИД. Многи од њих долазе из Босне, Србије и Косова. Владе одговарају таласом хапшења, такође и против имама – пише ЗЦ.

– Чак су и грађани Србије, која је претежно настањена православцима, ишли на Блиски исток – пише ЗЦ и указује да је, у најмању руку, неколико младих мушкараца из Новог Пазара, судећи према изјавама очајних родитеља, протеклих година ишло на Блиски исток.

Овај немачки лист објашњава да у Санџаку живи муслиманска мањина и да је тамо један позив на Фејсбуку изазвао пажњу – реч је о позиву, како се каже, да муслимани у Новом Пазару оснују муџахединску армију, да би бранили регион од српских националиста. Према наводима листа, српски националисти критикују већ неколико година растућу јавну улогу ислама у Новом Пазару и позив је био реакција на коментар једног српског националисте.

Лист наводи да Србија, као и друге балканске земље, жели у следећим седмицама да пооштри свој Кривични закон, како би исламским групама отежала регрутацију бораца, уз затворски казну прекршиоцима и до 10 година. Сличне законе имају и Босна и Македонија, а Албанија, Косово и Црна Гора припремају те акте, наводи лист и пише да је, према проценама тајних служби и лондонског Центра за студије о радикализацији, више стотина исламиста из овог региона било у ИД и сличним групама у рату.

Када је реч о Македонији, лист наводи да је председник те државе Георги Иванов крајем септембра искористио свој говор у Уједињеним нацијама да позове Европску унију и НАТО да што пре приме његову земљу, јер у противном постоји опасност да радикални исламисти испуне „вакуум“ на Балкану.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Највише џихадиста из БиХ и са Косова

* Обавезна поља