izbori-2016Према најновијим прелиминарним резултатима Републичке изборне комисије на 97,46 одсто обрађених бирачких места, коалиција око Српске напредне странке освојила је 48,25 одсто гласова. Цензус су прешле и коалиција СПС-ЈС са 11,01 одсто, СРС са 8,05 одсто, коалиција око ДС са 6,05 одсто, Покрет Доста је било са 5,99 одсто, СДС-ЛДП-ЛСВ 5,03  и  ДС С-Двери са 5%.

Листа „Србија победује – Александар Вучић” ће у новом сазиву републичког парламента, уколико не буде промена у тренутним позицијама странака, имати 131 мандат, рекао је председник РИК Дејан Ђурђевић.

Ђурђевић је на конференцији за новинаре рекао да ће коалиција СПС-ЈС имати 30 посланика, СРС 21, ДС и Покрет Доста је било по 16, а Двери – ДС С и СДС-ЛДП-ЛСВ по 13 мандата.

СВМ ће имати четири посланика, листа Муамера Зукорлића и Сулејмана Угљанина по два посланика, а листе Партије за демократско деловање и Зелене странке по једног.

Према најновијим прелиминарним резултатима Републичке изборне комисије на 97,46 одсто обрађених бирачких места, коалиција око Српске напредне странке освојила је 48,25 одсто гласова.

Цензус су прешле и коалиција СПС-ЈС са 11,01 одсто, СРС са 8,05 одсто, коалиција око ДС са 6,05 одсто, Покрет Доста је било са 5,99 одсто, СДС-ЛДП-ЛСВ 5,03 и ДС С-Двери са 5 одсто гласова. (Танјуг)

РИК: СНС 48,25 одсто, цензус прешло још шест листа 

rik-konferencijaПрема најновијим прелиминарним резултатима Републичке изборне комисије на 97,46 одсто обрађених бирачких места, коалиција око Српске напредне странке освојила је 48,25 одсто гласова.

Цензус су прешле и коалиција СПС-ЈС са 11,01 одсто, СРС са 8,05 одсто, коалиција око ДС са 6,05 одсто, Покрет Доста је било са 5,99 одсто, СДС-ЛДП-ЛСВ 5,03 и ДС С-Двери са 5 одсто гласова.

Вучић: Историјски резултат, убрзаћемо европски пут

naprednjaci-slaveПредседник Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић изјавио је да је коалиција око те странке остварила апсолутну већину на парламентарним изборима, што је „историјски резултат”. Уколико добијем мандат за састав нове владе, трудићу се да буде председник владе свих грађана Србије, најавио је Вучић. Он је оценио да је на овим изборима било најмање неправилности у претходних 25 година.

Ништа се неће догодити преко ноћи, наш пут није посут ружама и нема ту меда и млека, али ћемо наставити да радимо за бољи живот грађана, нагласио је Вучић. Покушаћемо да убрзамо европски пут и наставити борбу против против корупције, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у седиштву СНС и истакао да ће Србија бити угледна и поштована у свету.

Дачић: Сачували смо идентитет странке

SPS-izbori-25Председник СПС Ивица Дачић изразио је задовољство постигнутим изборним резултатом странке од око 12 одсто освојених гласова.  Дачић је рекао новинарима да је звао лидера СНС-а Александра Вучића и честитао му на изборној победи. Он је истакао да је листа око СПС-а освојила више од 400.000 гласова.

„То је мање него што сам најавио, али је то резултат који консолидује наше бирачко тело и цементира га на ниову који смо имали у последња три изборна циклуса”, рекао је Дачић. Према његовим речима, социјалистима је било важно да сачувају идентитет странке:

„Вучићев политички цунами је уништио све друге политичке странке и важно нам је било да сачувамо идентитет, а да будемо на линији владине политике”, истакао је. Он је био задовољан што је добро прогнозирао да ће странке које чине владајућу коалицију освојити више од 60 одсто гласова, те да нова влада може рачунати на стабилну парламентарну већину.

Пајтић: Бољи резултат него прошли пут

pajtic-izboriСваки човек и свака жена који су гласали за Демократску странку (ДС) показали су висок степен грађанске храбрости, изјавио је вечерас председник ДС Бојан Пајтић, који је рекао према резултатима са 63 обрађеног бирачког тела, ДС добила 7,28 одсто на ванредним парламентарним изборима, док је Српска напредна странка добила 47,99 одсто.

Пајтић је поручио да је циљ режима био да ДС остане испод цензуса, али да се то није десило и да су демократе постигле бољи резултат него на прошлим изборима.

Пајтић је на конференцији за новинаре рекао да ће ДС поднети најмање осам приговора на ток избора, а као градове у којима су се дешавале неправилности навео Краљево, Зрењанин, Крушевац и Врање.

Тадић: Сигурно смо прошли цензус

tadic-cedaКоалиција Социјалдемократске странке, Либерално демократске партије и Лиге социјалдемократа Војводине сигурно је прешла цензус, изјавио је лидер СДС Борис Тадић и оценио да су избори прошли уз доста неправилности, што ће морати да се истражи у складу са законом.

У овом тренутку је сигурно да имамо више од пет одсто гласова, а пошто се још чекају резултати из Војводине очекујем да ће тај проценат бити већи, рекао је Тадић. Он је истакао да има много примедби на изборни процес и да показује уздржаност не према резултату његове коалиције, већ у односу на резултат СНС.

Радуловић: Незабележено да у 22 часа нема резултата

radulovic_620x0Лидер покрета Доста је било Саша Радуловић рекао је да тај покрет сигурно прелази цензус и нагласио да са Српском напредном странком ни на ком нивоу неће бити сарадње. Радуловић је, како преноси Н1, рекао да је очигледно да се нешто крије јер је незабележено да у 22 часа нема ни приближних резултата избора. Доста је било је задовољан резултатима, рекао је Радуловић, и додао да је тај покрет на Савском венцу освојио више од 20 одсто, на Новом Београду између 15 и 20 одсто, у Новом Саду више од 10 одсто.

Радуловић је нагласио да „са СНС никада ни на ком нивоу неће бити сарадње”. „Са онима који уништавају Србију никада, са Вучићем који је центар корупције нећемо сарађивати, хоћемо да скинемо мрак са очију грађана Србије, нећемо одустати ни од једне тачке свог програма”, рекао је Радуловић.

Рашковић Ивић: Цесид давао податке под утицајем Вучића

Председница Демократске странке Србије (ДСС) Санда Рашковић Ивић изјавила је да питање цензуса за коалицију те странке и Двери никада није доведено у питање, сем код налаза Српске напредне странке.

Она је оценила да је Цесид, који је вечерас давао податке да је та коалиција на ивици цензуса, под утицајем Вучића.

Шешељ: СРС повратила статус парламентарне странке

vojislav-seselj-getty_main-700x467Председник СРС Војислав Шешељ изјавио је да није задовољан изборним резултатима, да је очекивао више, али да је за његову странку у овом тренутку најважније да је повратила статус парламентарне странке. Он је на конференцији за новинаре у изборном штабу СРС рекао да су њихови резултати каснили због појава у појединим општинским одборима, где су странке које нису прешле цензус тражиле више узастопних пребројавања гласова.

„Морам признати да нисмо задовољни, очекивали смо више, али народ је тако пресудио, ми не можемо да се љутимо на свој народ, који је проценио да вредимо оволико, а наша борба се наставља и убеђени смо да ћемо грађанима Србије који су нам указали поверење испунити очекивања и жеље”, рекао је Шешељ.

Додао је да је ситуацији у Србији тешка и да се „за две године могу очекивати ванредни парламентарни избори”. „Следеће године су председнички, тако да, како ствари стоје, избора нам неће недостајати”, рекао је Шешељ. Истакао је да је СРС сигурно прошла у Војводини, и да у покрајини има бољи резултат, али да у овом тренутку не може изнети тачне резултате. „Трудићемо се да скуппштина буде озбиљнија него у овом мандату, подићи ћемо ниво скупштинских расправа”, рекао је Шешељ.

ЛДП-ЛСВ-СДС: Поднећемо приговоре на бројне неправилности
У изборном штабу коалиције ЛДП-ЛСВ-СДС новинарима се око 21.30 сати обратио Ненад Милић, заменик председника ЛДП-а, који је нагласио да према њиховим прелиминарним резултатима, обрађеним на за сада малом узроку, они прелазе цензус.

– Први резултати који се објављују у медијима нису тачне, јер је обрађен мали узорак гласача. Сигурно је да ћемо поднети бројне приговоре на неправилности које смо уочили на гласачким местима. Очекивали смо да ћемо добили од 7 до 8 одсто гласова и све што буде мање од тог процента за нас је непријатно изненађење – рекао је Милић.

У изборном штабу коалиције ЛДП-ЛСВ-СДС могле су се видети бројне познате личности, међу којима су Латинка Перовић, глумица Оливера Јежина, манекен Ђорђе Кортина…

Двери-ДСС: Људи добијали унапред заокружене листиће

Dveri-DSS-2016-660x330На основу 12 одсто пребројаних гласова, коалиција Двери-ДСС је освојила 6,32 одсто, саопштио је Лазар Ђуровић, члан Извршног одбора ДСС-а. Он је нагласио је да је било доста неправилности на гласачким местима у одређеним градовима попут Врања, где ће бити и поновљено гласање.

– Људима су добијали већ унапред заокружени листић. Из СНС-а су грађане позивали цео дан телефоном да их подсете да гласају, упркос изборној тишини. Неправилности су уочене и у Косовској Митровици – сматра Ђуровић.

Констатиновић: Најнерегуларнији избори од 2000. године

Ови избори су најнерегуларнији од 2000. године, истакао је Ненад Констатиновић, из СДС-а, и додао да су на бирачким местима виђене велике нерегуларности, попут оних да су убацивани други листићи уместо оних који су се добијали за регуларно гласање.

– Наш узорак на основу 50 одсто обрађених гласова показују да наша коалиција све време има између пет и шест одсто гласова тако да очекујемо да ће имати у парламенту између 15 и 18 посланика – истиче Констатиновић.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Напредњацима 131 мандат у парламенту

* Обавезна поља