Након што је режим срамно утамничио владику Јоаникија и свештенике СПЦ, народ је изашао на улице да изрази своје незадовољство и пошаље поруку режиму – доста је! Све је почело блокадом пута Андријевица – Беране. Васојевићи су на овај начин протестовали због привођења владике и свештеника. Мирну блокаду пута разбила је „јуначка полиција“ бацајући сузавац на грађане. Међу окупљеним грађанима било је дјеце.

У Никшићу су грађани били окупљени испред Центра безбједности гдје су гласно поручили полицији шта мисле о њиховом поступању према владици и свештеницима. Након добијања наређења, припадници полиције су кренули у обрачун са окупљенима – бачени су сузавци и кренуло је пребијање од стране полиције. У оваквом „походу“ нису заобиђена ни дјеца.

У Пљевљима је полиција бацала шок бомбе и сузавац на окупљене грађане, а након тога кренула у бруталну акцију пребијања слободног народа. Повријеђена су дјеца, жене, а посебан печат „јуначењу полиције“ даје снимак на које се види десет полицајаца како брутално туку младића на пљеваљским улицама.

У Беранама је вјерни народ затворио полицију у ЦБ! Више од хиљаду окупљених пјевало је и скандирало у знак подршке владици и свештенству, али су на тај начин послали и поруку полицији да је њихова обавеза да чувају народ, а не режим.

У Будви се вјерујући народ окупио и шетао кроз град узвикујући „Устала је Црна Гора, светиња се бранити мора!“ Јасна порука режиму да не пристају на отимање светиња по Црној Гори и на полицијску тортуру над владикама, свештенством и монаштвом и вјерницима СПЦ.

ПОЛИЦИЈА У НИКШИЋУ ТУКЛА ДЕВОЈЧИЦУ ОД 16 ГОДИНА

Дјевојчица Лара претучена је синоћ у Никшићу док је покушавала да види како јој је брат и да ли је све у реду са њим. Шетала је са другарицом и видјела гужву на скверу. Полиција је кренула на слободан народ који је узвикивао „не дамо светиње“.

Након што је видјела да су јој брата бацили на земљу и увели у ауто, она је покушала да помогне брату, али је полицајац ударио шаком и након тога пендреком по ребрима. Она се пита какав је то начин да се полиција иживљава над малољетним особама, који хоће да бране „оно што је наше“. На крају поручује: „Не дамо светиње!“

ПОЛИЦИЈА ПРИВОДИЛА И МАЛОЛЕЛЕТНУ ДЕЦУ

Никшићанка Лејла Вукосављевић казала је су ухапшени њен супруг и два сина, од којих је један малолетан.

– Дете ми је стајало на улазу у своју кућу, видела сам како га одводе двојица полицајаца. Срам их било – рекла је очајна Лејла за Вијести. – Ту су ми дете малолетно ухватили. На прагу куће, сви сведоци који су ту стајали кажу да он никога није дирао. У ЦБ Никшић су дошли и поједини родитељи чија су малолетна деца приведена.

ОСТАВКА У САВЕТУ ЗА ГРАЂАНСКУ КОНТРОЛУ РАДА ПОЛИЦИЈЕ

др Владимир Добричанин – Фото: ИН4С

Доктор Владимир Добричанин поднио је оставку на чланство у Савјету за грађанску контролу рада полиције.

„Данас сам поднио оставку на чланство у Савјету за грађанску контролу рада полиције. Могао сам то урадити и прије али сам одавно схватио да на сваком мјесту докле год има икаквог смисла треба бранити истину и правду и борити се за обесправљене појединце. Поступао сам до данас као здравствени радник и хуманиста у Савјету инсистирајући да обраћамо увијек пажњу на контролу рада полиције. Сигуран сам да употреба хемијских средстава за онемогућавање шетњи грађана, ма шта узвикивали и ма коме се обраћали, не треба бити оправдана. Цијелог живота учим да лијечим људе и такве методе за мене као љекара су неприхватљиве. Дубоко презирем силу која не прави разлику узмеђу кривих, недужних и невиних“, саопштио је Добричанин.

Добричанин каже да је притварање епископа Јоаникија и осам свештеника нецивилизацијски чин који нема оправдања.

„Хипократова заклетва обавезује 24 сата. Иако имам свој политички став, иако је он јаван, иако га сматрам дијелом свог бића, ни једног тренутка свог рада у Савјету нијесам био политичар, нити сам престајао да будем љекар. Ако је постало бесмислено, а јесте, да се за своје поимање слободе и слободног друштва борим кроз Савјет, нису нестали други начини нити су нестали људи са којима и за које се ваља борити. Настављамо, а изгубљени смисао ћемо наћи заједно и другдје, тамо гдје је борба непрестана„, закључио је Добричанин

АДВОКАТ БОЈИЋ – НЕМА ПРАВНОГ ОСНОВА ЗА ЗАДРЖАВАЊЕ ВЛАДИКЕ ЈОАНИКИЈА И СВЕШТЕНИКА

Правне мањкавости у случају задржавања владике Јоаникија  и седам свештеника Српске православне цркве, коментарисао је угледни подгорички адвокат Владан С. Бојић, који сматра да би „државни тужилац неког задржао (вид тужилачког лишења слободе које траје 72 часа), нужно мора испунити егзактне законске услове, безизузетно утврдити постојање опасности од понављања дјела као основ задржавања, што подлијеже посебном степену утврђивања“.

„Митрополит, Епископски савјет, ни епископ Јоаникије нису позвали вјернике 12.5.2020. али су ипак органи кривичног откривања и гоњења у ноћи 12. до 13. маја лишили слободе епископа Јоаникија и 7 никшићких свјештеника, правно јуродиво, још јасније, сумануто, појаснио је Бојић.

Вјерници су, даље додаје, дошли спонтано што је ноторан обичај и факт.

„А свјештеници служили. Да је власт збиља хтјела предуприједити епидемију, силом би власти растјерала вјернике. Али, није. Сачекала је да се вјерници удаље, а онда се сјурила на свјештенство и „хапсу“. Да неког државни тужилац задржи (односно лиши слободе  72 часа), нужно мора испунити егзактне законске услове. Отуда, државни тужилац је морао и то безизузетно утврдити постојање опасности од понављања дјела као основ задржавања што подлеже посебном степену утврђивања, јер то реферише на могућност понављања тог или истовјетног дјела, истиче Бојић.

Према његовим ријечима, посебно је битно кад осумњичени претходно није кажњаван, а нарочито код претпоставке невиности која мора бити поштована у далеко већој мјери.

„Ерго, опасност понављања дјела мора бити сагледана кроз чињеницу да у случају раније кривично неосуђиваног лица, мора постојати висок степен сумње да је извршено дјело, јер како се може доказати опасност понављања кад извршење датог још није ни доказано. Зато није постојао никакав и ниједан правни, етички и логички основ задржавања 72 часа. То се не може ничим правно пренебрегнути, а ван домета права БДИ одмазда за литије.  Сваки минут ропства српских јерарха је зла коб власти, нов вир буна из којих неће изаћи, наводи адвокат Бојић.

ЗАБРИНУТОСТ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА И ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА

Председник Србије Александар Вучић и патријарх Иринеј изразили су данас велику забринутост поводом хапшења владике Јоаникија и свештеника СПЦ у Црној Гори и наду да ће српски народ поступати мирно и прибрано у тренуцима у којима нико разуман не прижељкује било какве немире и сукобе.

То је наведено у заједничком саопштењу председника Александра Вучића и патријарха Иринеја, након њиховог телефонског разговора, преноси Танјуг. Председник Србије је изразио уверење да ће владика Јоаникије и остали ухапшени свештеници бити пуштени на слободу у најкраћем могућем периоду. Вучић је, како се наводи, пружио пуну подршку патријарху српском Иринеју и епископима српске цркве у Црној Гори у њиховим напорима да се сви проблеми са којима се суочава решавају дијалогом, на миран начин, уз пуно уважавање права и слобода верника СПЦ.

Патријарх српски Иринеј је подсетио да је кулминација непријатељског односа државе Црне Горе према Српској православној цркви почела усвајањем контроверзног Закона о слободи вероисповести, уз грубо игнорисање захтева СПЦ за равноправним положајем у односу на све друге цркве и верске заједнице и заштиту права која наша црква поседује вековима.

„Чињеница да је закон усвојен уз велико негодовање нашег народа крајем прошле и почетком ове године, а да се сада хапсе и у притвору задржавају епископ и свештеници, само је доказ да црногорска држава спроводи прогон Српске православне цркве”, наводи се у саопштењу.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ СИНОДА

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве најоштрије осуђује најновији прогон Српске Православне Цркве у Црној Гори и синоћње хапшење Преосвећеног Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија и седморице свештеника од стране црногорске власти која, под лажним изговором борбе са коронавирусом, користи прилику за обрачун са Српском Православном Црквом и њеним верним народом.

Свети Архијерејски Синод апелује на власт у Црној Гори да прекине са прогоном Цркве и да коначно почне да се понаша у складу са цивилизацијским нормама, по којима је слободно исповедање вере једно од најважнијих права сваког појединца. Истовремено, Свети Архијерејски Синод изражава велику забринутост због заоштравања ситуације у Црној Гори и нада се да ће српски народ, као и до сада, поступати мирно и да неће одговарати на провокације власти, која, очигледно, жели сукоб, како би за исти оптужила Српску Православну Цркву и њене вернике.

Свакоме ко је разуман и добронамеран јасно је да у овим тренуцима треба сачувати присебност и разборитост, а пре свега треба се молити Богу да у Црној Гори завлада мир и да недужни Преосвећени владика Јоаникије са својим свештеницима буде одмах пуштен из притвора.

СВЕТСКЕ АГЕНЦИЈЕ О ДОГАЂАЈИМА У ЦРНОЈ ГОРИ

Британска агенција Ројтерс и америчка агенција АП известиле су у среду увече о нередима у Црној Гори због задржавања у притвору свештеника СПЦ и епископа Јоаникија, уз констатацију да су протести уследили након вишемесечних тензија због усвајања закона о верским слободама.

“Притвори су повећали тензије између мале државе, чланице НАТО, и Србије и Српске православне цркве, која је почетком ове године водила недељама протесте против верског закона, за који кажу да би лишио цркву имовине. Црногорски званчници су више пута негирали те тврдње,” наводи АП.

Ројтерс такође констатује да су протести у Никшићу настали након неколико месеци тензија између СПЦ и владе ЦГ због закона којим би, како се наводи, Црна Гора могла да заплени имовину СПЦ. Ројтерс подсећа и да је СПЦ највећа хришћанска заједница у Црној Гори, земљи која има 620.000 становника, чланици НАТО и кандидата за приступ ЕУ. СПЦ има око 12 милиона следбеника, углавном у Србији, Босни и Црној Гори, истиче Ројтерс.

Ноћ хапшења владике Јоаникија, Никшић 12.05.2020

АП подсећа и да су председник Србије Александар Вучић и патријарх СПЦ Иринеј у заједничкој изјави рекли да се надају да хапшење црквених званичника неће изазвати нежељена немире и сукобе. Агенције су истакле да је црногорска полиција против окупљених грађана употребила сузавац и шок бомбе и да су бројни грађани ухапшени, а АП и да су инциденти у Никшићу и Пљевљима уследили дан након што су хиљаде људи учествовале на литији у Никшићу без маски и не одржавајући физичку дистанцу.

Црна Гора је хапшењем владике и свештеника још једном показала да није зрела за ЕУ, оценио је посланик Слободарске партије Аустрије (ФПО) Лео Колбауер критикујући ЕУ и друге међународне организације што не реагују.

„Слобода вероисповести изгледа другачије у 21.веку„, поручио је Колбауер који је посланик у бечком парламенту. Он је навео да је 12. мај велики православни празник пре свега код српских православних верника у Црној Гори и да су се тог дана верници спонтано одлучили да организују литију, а због чега је сада оптужено и ухапшено свештенство.

Колбауер у саопштењу наглашава да иза хапшења стоји споран закон којим Црна Гора жели да национализује цркве и манастире СПЦ. „Због тога су људи и пре корона вируса излазили на улице јер не дозвољавају да им неко тако одузима њихове светиње старе више векова. Да ли држави у којој је тако деловање не само могуће, већ свакодневна пракса, треба признати зрелост за ЕУ„, запитао је Колбауер.

 


Извор: ИН4С, Вечерње Новости, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Насиље режима у Црној Гори не престаје

* Обавезна поља