sarajevo-spoljna.pngСАРАЈЕВО– Протести у Федерацији БиХ са бошњачком већином, који су пре девет дана почели у Тузли и пренели се на друге градове у овом ентитету, настављени су и јуче.

Незадовољни грађани испољавају социјалне захтеве и траже смену власти на свим нивоима у Федерацији, тврдећи да ће протестовати све док њихови захтеви не буду испуњени.

Федерални али и неки локални челници, којима демонстранти поручују да су изашли на улице због корупције, непотизма, пљачкашке приватизације и њиховог неправедног и нехуманог односа, и не помишљају на оставке.

Спремни су, кажу, једино на расписивање ванредних избора.

Испред зграде Председништва БиХ у Сарајеву јуче се окупило неколико десетина грађана који су уз пиштаљке и скандирање „Лопови, лопови!”, „Оставке, оставке!”, „Никшићу (премијер ФБиХ) одлази!” потпуно блокирали саобраћај у центру града упркос упозорењу полиције да то не могу радити.

Револтиране Сарајлије, које тврде да им је запрећено кривичним пријавама уколико не буду поступили по наређењу, окупиле су се јуче испред улаза у зграду Председништва БиХ. Ту су „скупљали донације“ политичарима и бацали ситан новац, узвикујући: „Ако вам није доста ево вам и од народа, и онако сте нам узели све.”

Осим у Сарајеву јуче су на миран начин протестовали и грађани Тузле, Лукавца, Живиница, Челића и многих других градова у ФБиХ, али у далеко мањем броју него претходних дана.

Медији извештавају да се незадовољни грађани све више организују и да оснивају пленуме грађана на којима износе своје захтеве и предлажу одлуке.

Грађански пленум већ је одржан у Тузли, Бугојну, Орашју, Мостару. Пленум у Сарајеву прекинут је због техничких услова, али ће бити настављен данас у спортској дворани „Зетра”.

Бивши високи представник у БиХ Педи Ешдаун изјавио је да је добра вест да су протести „неетнички” и да су се демонстранти окренули против политичке клике која влада земљом а „дубоко је заглибила у корупцију”.

Ешдаун каже да је Дејтонски споразум био „погрешна основа да се изгради одржива земља“, и сматра да међународна заједница мора да делује одмах, јер у супротном „бојим се да ћемо се наћи у ситуацији у којој ће сецесионизам лако узети маха и постати незаустављив док се примичемо изборима”.

Министар безбедности БиХ Фахрудин Радончић, кога политички противници окривљују да подржава демонстранте, чак и да стоји иза „догађања народа”, каже да тренутна ситуација у ФБиХ није последица неслоге бошњачких политичара него „гладних стомака”.

„Није ова ситуација последица неслоге бошњачких политичара, него гладних трбуха, системске корупције, велике пљачке грађана”, рекао је Радончић у интервјуу за „Вечерњи лист” наводећи како би у том смислу Турска могла да помогне и да, уместо „лажних обећања”, напокон доведе у БиХ неку праву инвестицију.

Радончић је коментарисао и посету турског шефа дипломатије Ахмета Давутоглуа Сарајеву рекавши да није сигуран да би Давутоглу могао било шта корисно да уради за БиХ, осим да помогне свом муслиманском брату Бакиру Изетбеговићу у покушају да представи сукобе као ствар неслоге бошњачких политичара.

Први полицајац БиХ тврди да, када је реч о Изетбеговићу и делу људи из Социјалдемократске партије (СДП) Златка Лагумџије, „не постоји средство које неће употребити да би остали на власти”.

Парламентарни живот у БиХ већ данима је у потпуној блокади. Последње седнице Дома народа парламента БиХ одгађане су због недоласка бошњачких делегата који се противе усвајању Закона о пребивалишту, док је последња седница Представничког дома прекинута зато што се посланици СНСД-а и СДС-а после прве паузе нису вратили у скупштинску салу, изреволтирани што није прихваћен њихов захтев да се у дневни ред уврсти и информација Министарства правде БиХ о тренутном правном статусу генерала Новака Ђукића и статусу потернице Хрватске за генералом Манојлом Миловановићем.

Посланик СНСД-а Душанка Мајкић изјавила је јуче да је неизвесно када ће се српски представници појавити у Сарајеву с обзиром на то да им надлежне институције ФБиХ још не могу гарантовати безбедност.

„Већ смо имали прилику да у време блокаде институција БиХ због јединственог матичног броја грађана да видимо шта значи ’бити безбедан’ у Сарајеву. Ови протести грађана сада се одвијају у већој мери и очигледно је да се надлежне институције нису припремиле нити урадиле ишта да се такве ствари не понове”, казала је Мајкићева.

Испитивање јавног мњења које је спровела маркетиншка агенција Валикон показало је да су резултати протеста велико незадовољство грађана, које има подршку народа, али само док су мирни и без насиља. Резултати поменутог истраживања, међутим, показују да само половина испитаника верује да ће протести резултирати већим променама.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Настављени протести у федерацији БиХ

* Обавезна поља