amfilohije(1) Његово преосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је да је НАТО „национал-фашистички пакт који наставља дело Адолфа Хитлера и Бенита Мусолинија“, јер насилно одузима територије.

Он је напоменуо да су Косово и Метохија одузети Србији и Црној Гори, под притиском НАТО, а да се сада ради исто у Украјини.

– НАТО сада ради оно што су у односу на Косово и Метохију радили Хитлер и Мусолини. У њихово време, Косово је постало део такозване „велике Албаније“. Северни део је био у окупираној Србији, али, ипак, Србији. Али НАТО је гори од Мусолинија и Хитлера, јер су Србима одузели северно Косово насиљем и злочинима.
Зато НАТО сада није одбрамбени савез, већ је национал-фашистички пакт који наставља дело Хитлера и Мусолинија – каже митрополит Амфилохије за руску информативну агенцију „Регнум“.

Он је навео да је НАТО имао неславну улогу и у Авганистану, Либији, Ираку и Сирији, а сада „остварује деструктивне послове у Украјини, поступајући са њом као са Југославијом“.

– Украјину су као одвојену републику у оквиру СССР-а створили бољшевици, уништавајући јединствени велики народ. А сада њихови бивши противници штите плодове рада бољшевика који су разјединили један народ – додао је митрополит.

Коментаришући могућност да Црна Гора до краја године добије позивницу у НАТО, митрополит Амфилохије је рекао да власти могу да говоре шта хоће, али да је тешко очекивати да Црногорци одлуче да уђу у Алијансу.

– Прво што је требало је да питају народ о својим намерама, ако су они с народом. За Црну Гору је питање односа према уласку у НАТО најозбиљније питање. И за мање ствари се одржавају референдуми – истакао је митрополит Амфилохије.

Он је критиковао одлуку црногорске Владе да се прикључи санкцијама које је ЕУ увела Русији због кризе у Украјини, наводећи да тиме окрећу леђа Москви, те истакао да је 99 одсто становништва у Црној Гори против тих санкција.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Амфилохије – НАТО је национал-фашистички пакт

* Обавезна поља