carli-hebdo-francuska-prodaja-14-01-2015-3ПАРИЗ – Први број француског сатиричној магазина „Шарли ебдо“ после прошлонедељног напада на редакцију тог магазина веома брзо је данас, чим се појавио на киосцима, распродат широм Француске.

„То је невероватно. Било је између 60 и 70 људи који су чекали у реду на мене да отворим“, рекла је продавачица у киоску у Паризу, пренела је агенција АФП.

„Никада нисам видела нешто слично. Свих мојих 450 примерака продато је за 15 минута“, додала је продавачица.

Синдикат француских продаваца новина УНДП је саопштио да је најновији број магазина распродат широм Француске само пар сати после отварања киоска.

Укупно 700.000 примерака магазина дистрибуирано је рано јутрос, а остали примерци биће у продаји током ове седмице, пренела је агенција АФП.

Ове седмице биће штампано пет милиона примерака магазина, због огромне потражње за најновијим бројем, саопштили су дистрибутери, пренела је француска агенција.

„Уредник је одлучио овог јутра да повећа број примерака на пет милиона“, рекла је директор дистрибуције новина Вероник Фажур.

То је два милиона примерака више од првобитно планираног броја.

Најновије издање „Шарли ебдоа“ има на насловници цртеж пророка Мухамеда који плаче и држи поруку „Ја сам Шарли“, а испод пише „Све је опроштено“.

Три милиона примерака је штампано, недељу дана од исламистичког напада на редакцију магазина у Паризу, у коме је 12 људи убијено, а зарада од продаје отићиће породицама жртава.

Уобичајени тираж био је до сада 60.000 примерака.

Нови број који су урадили преживели чланови редакције доступан је у 25 земаља и на 16 језика.

Најновији број магазина већ је изазвао бес неких муслиманских група у неким земљама које се противе цртежима оснивача ислама.

Нови број магазина објављен је у тренутку када француска влада припрема нови пакет оштрих анти-терористичких мера, навела је агенција АП.

Браћа Саид и Шериф Куаши су 7. јануара убили 12 људи у нападу на редакцију „Шарли ебдоа“, укључујући петорицу најбољих карикатуриста и три члана редакције.

Они су после напада викали да су „осветили пророка Мухамеда“.

Лист „Шарли ебдо“ је у прошлости више пута објављивао сатиричке карикатуре пророка Мухамеда, што је у неким муслиманским земљама изазвало велики бес и одржавање протеста.

Редакција француског листа је због претњи радикалних муслимана од 2006. имала полицијску заштиту.

Преживели чланови редакције заклели су се да ће очувати традицију листа, чијих сатира су мета све религије, политичари, јавне личности и актуелни догађаји.

Иако је међу муслиманима у Француској раширено мишљење да овај лист стигматизује муслимане, Арапски светски институт у Паризу пружа пуну подршку солидарности кампањи „Ја сам Шарли“, која је покренута као симбол отпора терору.

На згради Института окачен је велики транспарент на којем црвеним словима пише „Сви смо ми Шарли“.

Нови број „Шарлија“ на Западу распродат, муслимане разгневио

Прво издање француског сатиричног недељника „Шарли ебдо“ после кобног прошлонедељног напада на његову редакцију распродато је данас у три милиона примерака и његова насловна страница је обишла свет, али је и разгневила многе муслимане.

Читаоци у Француској су формирали дуге редове испред киоска како би купили примерак новог броја сатиричног часописа, који се иначе штампа у 60.000 примерака, а европски листови су, у знак солидарности, објавили карикатуре из „Шарли Ебдоа“, преноси АП.

Широм Европе је забележена велика потражња за ретким примерцима најновијег издања овог листа, а неколико листова је издало специјалне додатке са карикатурама „Шарли ебдоа“, као што су шпански „Ел Паис“ или италијански „Ил Фато квотидијано“.

Међутим, одлука да се на насловној страници објави карикатура пророка Мухамеда који држи таблу са натписом „Ја сам Шарли“ изазвала је гнев међу многим муслиманима, који то виде као нову увреду за њихову веру.

Многи у муслиманском свету сматрају да њихова вера забрањује приказивање пророка и међу њима је најновија насловна страница париског листа наишла на лош пријем, наводи америчка агенција и подсећа да су неки муслимани изразили солидарност са „Шарли Ебдоом“ након прошлонедељног напада који су извели наоружани исламисти и убили 12 људи.

Абас Шуман, заменик Великог шеика утицајне џамије Ал-Азхар у Каиру, каже да новообјављена карикатура представља „отворену провокацију за осећања муслимана који су показали наклоност према том листу“.

Он сматра да би муслимани требало да игноришу насловницу недељника и одговоре тако што ће „показати толеранцију, спремност за опроштај и осветљавање приче о пророку“.

„Гневна реакција неће решити проблем, већ ће, уместо тога, погоршати тензије и увреде на рачун ислама“, указао је он.

Истовремено, Гасан Нули, трговац у либанском лучком граду Сидону, сматра да и магазин и убице греше.

„Није дозвољено убијати, али није дозвољено ни понижавати милијарду муслимана. Ја не вређам веру других људи и не желим да други вређају моју“, истиче он.

Иранска влада је снажно осудила убилачки напад прошле недеље у Паризу, али је министар спољних послова Џавад Зариф данас рекао да у свету различитих кутлура „светиње морају да се поштују“.

Египатски карикатуриста Маклуф позвао је на мир сопственом верзијом насловнице „Шарли Ебдоа“, где уместо Мухамеда представља обичног мушкарца са Блиског истока који држи пано са натписом на француском „Ја сам уметник“.

„Ја сам за уметност, а против убијања. „Нека Бог опрости свима“, додао је он на арапском, а његову карикатуру су многи објавили на друштвеним мрежама.

Турска је ретка међу земљама са муслиманском већином у којој су публикације објавиле карикатуре „Шарли Ебдоа“, али је та одлука подигла тензије у овој званично световној земљи, па је турски суд у међувремену забранио приступ сајтовима који су објавили насловну страницу француског недељника.

Такође, полиција је заустављала камионе који су излазили из штампарије листа „Кумријет“ након што је тај лист јуче саопштио да ће данас објавити неке од карикатура „Шарли Ебдоа“, а дозвољено им је да дистрибуирају штампане примерке тек након што су званичници утврдили да не садрже слике пророка Мухамеда.

Истовремено, египатски председник Абдел-Фатах Ел-Сиси издао је декрет којим се премијеру Ибрахиму Махлабу даје овлашћење да забрани сваку страну публикацију „која вређа ислам“.

Ал Каида преузела одговорност за напад на „Шарли ебдо“

Огранак терористичке организације Ал Каида у Јемену преузео је данас одговорност за напад на редакцију сатиричног француског магазина „Шарли ебдо“ у Паризу пре недељу дана када је убијено 12 људи.

„Ми, Ал-Каида на Арапском полуострву (AQAP) преузимамо одговорност за ту операцију као освету за Алаховог изасланика“, навео је један од команданата групе Насер ал Анси у видео поруци, пренела је агенција АФП.

Командант AQAP појавио се у 11-оминутној видео поруци која је данас постављена на интернет и рекао да је масакр у редакцији „Шарли ебдо“ резултат „освете“ пошто је огранак Ал Каиде „изабрао свој циљ, изложио план и финансирао операцију“.

Ал Анси је истакао да Француска спада у „друштво Сатане“ и упозорио на нове „трагедије и насиље“, додаје АП.

АП наводи да AQAP сматра да, објављена карикатура пророка Мухамеда у сатиричном француском магазину „Шарли ебдо“ уочи масакра прошле недеље, представља увреду исламске вере.

Браћа Саид и Шериф Куаши су 7. јануара убили 12 људи у нападу на редакцију „Шарли ебдо“, укључујући петорицу најбољих карикатуриста и три члана редакције. Они су после напада викали да су „осветили пророка Мухамеда“.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Шарли Ебдо опет са провоцирајућом карикатуром

* Обавезна поља