И док Вучић пажњу Срба свих српских земаља усмерава на апсурдни „унутрашњи дијалог“ о Косову који је, ако га је стварно желео, морао водити пре него су он и Дачић ставили потписе на Бриселске споразуме, а Дачић обавештава јавност да Србија нема оргинални текст „Дејтонског споразума“, што је свакако најава за нешто што следи, јер немогуће да је то тек сада сазнао, у нападе на дејтонске позиције Републике Српске све директније се укључује и НАТО. 

Наиме, НАТО штаб у Сарајеву поздравио је недавну одлуку Уставног суда БиХ о одбацивању апелације Правобранилаштва Републике Српске на одлуку  Суда БиХ којом је наложено да војни објекат „Велики Жеп“ у Хан Пијеску буде укњижен на БиХ.

Савезници пажљиво прате дешавања и поздрављају напредак у књижењу непокретне војне имовине на БиХ. Истовремено, желе видети да лидери у БиХ убрзају настојања ка испуњавању услова који су министри спољних послова НАТО поставили у Талину у априлу 2010. године како би Акциони план за чланство за БиХ могао да буде активиран што пре“ (1) – каже се у саопштењу сарајевског НАТО штаба тим поводом.

За оне који не знају да подсетим да НАТО од Талина 2010. захтева књижњење 57 перспективних непокретних војних локација као власништва БиХ, рачунајући и оне на територији Српске, као услов за активирање Акционог плана за приступ Босне и Херцеговине Алијанси. Али РС не жели приступ НАТО-у, а још мање да НАТО запоседа војне објекте на њеној територији, што је очигледно намера и Сарајева и НАТО-а. Иако је објекат у Хан Пијеску само један од њих, нема сумње да ће одлука о њему бити модалитет и за остале. Итуда је разумљива забринутост Милорада Додика, који је оценио да је то „отимање територије и имовине Републике Српске, као и наставак злоупотребе правосудног система, због чега РС мора заштитити своја права и интересе“.(2)

„Ово је веома озбиљна ствар, део је континуитета удара на Републику Српску, коју хоће да развласте од њене територије и имовине и у том погледу видљива је нит наставка злоупотребе правосудног система“ – појаснио је Додик, додавши да се НАТО – „дефинитивно сврстао на једну страну, при чему то није Република Српска”.(3)

И то је суштина приче Алијанса се прикључује Бакировим нападима на РС кроз анти-дејтонски правосудни систем. Нема сумње да је прекњижавање војних објеката на БиХ кршење оргиналног Дејтонског споразума, који је предвиђао и војску за ентитете.

Отуда је размљива Додикова оштра реакција и констатација да се НАТО понаша као политичка организација и меша у унутрашње ствари у Босни и Херцеговини. И његова најава референдума о чланству РС у НАТО је разумљива(4), мада није много вероватна.

Оно што није разумљиво је што Додик у реакцијама остаје прилично усамљен, што опозициони лидери ћуте иако је на нивоу РС тобоже остварен консензус у вези са НАТО.

Ћути и Србија, иако је као гарант Дејтонског споразума дужна да бар упозори на његово ново кршење.

Можда баш ту она Дачићева прича о изгубљеном оргиналу добија свој смисао…

_____________________________________

  1. www.blic.rs/vesti/republika-srpska/nato-pozdravio-odluku-ustavnog-suda-bih-o-vojnom-objektu-veliki-zep/yn7zem9
  2. www.nspm.rs/hronika/milorad-dodik-razmisljamo-o-referendumu-za-ulazak-u-nato.html
  3. Исто
  4. Исто

Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на НАТО v.s. Република Српска

* Обавезна поља