becka-filharmonija-1363026442-280573Бечка филхармонија има својеврсну традицију да првог дана нове године приреди грандиозан концерт класичне музике, међутим мало се зна како је до овог обичаја дошло, као и то да ова традиција има и своју тамну страну.
Већина људи сматра да ови новогодишњи концерти припадају традицији старој неколико векова, међутим, они су заправо почели за време нацистичке владавине, преноси ББЦ.

Ови концерти су пројекат Јозефа Гебелса, немачког политичара и канцелара, а први наступ одржан је на новогодишње вече 1939. године, у циљу скупљања новчаних средстава. Ово је био план Хитлерове Националсоцијалистичке партије, како би од прикуљеног новца куповао гориво за надолазеће хладне месеце. На програму филхармоније биле су композиције Јохана Штрауса, а организовање гала концерата Штраусове музике узело је маха тек са иницијативом нациста, који су имали план да ови догађаји уједине читав Трећи рајх и створе својеврсан дух заједништва, али и донесу новчана средства.

Одлучено је да концерт буде одржаван сваке године, на новогодишње вече, као и првог дана нове календарске године. С обзиром да је било јасно да ће рат бити све само не кратак, сматрало се да нумере попут валцера „На лепом плавом Дунаву“ подижу морал војсци, али и читавој нацији.

Када се сазнало да Штраус има јеврејске корене, Гебелс се на све начине потрудио да то заташка, што је и успео. Након завршетка рата, многе ствари везане за нацисте су се промениле, али једна је остала иста. Концерти су наставили да се одржавају сваке године.

Још једна ствар која баца мрљу на Бечку филхармонију јесте та што је шездесетих година 20. века одликовала и указала велико поштовање Балдуру фон Шираку, нацистичком гувернеру Беча, и то након што је изашао из затвора након 20 година робије због депортовања неколико хиљада Јевреја. Награђен је престижним прстеном филхармоније 1942. године, међутим, како се након рата то одликовање „загубило“, фон Ширак је, након одслуживања затворске казне у Шпандауу због злочина почињених у Другом светском рату, добио позив филхармоније, где му је уручена замена изгубљеног одликовања.

Када је јавност сазнала за овај срамотан чин једне од најугледнијих аустријских институција, филхармонија је била приморана да опозове и повуче шест одликовања које је доделила нацистичким официрима, али ипак, традиција концерата је опстала.

 

Инаце, Бечка филхармонија, један од најугледнијих оркестара света, најпознатија је по свом традиционалном новогодишњем концерту, који у телевизијском преносу прати више од 50 милиона гледалаца у 80 земаља. Мање је, међутим, познато да је тај концерт настао као инструмент пропаганде под нацистичком влашћу 1939. године.

Укупно 60 од 123 члана оркестра били су 1942. чланови нацистичке странке, или су то желели да постану, а двојица су били припадници СС одреда, војног крила нацистичке странке, објавила је филхармонија.

Објављен је и попис јеврејских чланова оркестра, који су завршили у логорима, као и људи награђених почасним признањима и одличјима филхармоније, која су се традиционално давала музичарима, али су се током нацистичког периода уручивала и високим политичким функционерима.

Садашњи председник филхармоније Клеменс Хелсберг говорио је у уводу у документарни филм аустријске државне телевизије ОРФ о историји оркестра у доба нацизма, нарученом како би се његово емитовање подударило с објавом нових информација о историји филхармоније на њеном сајту.

Појединости о 13 музичара који су истерани из оркестра због њиховог јеврејског порекла после припајања Аустрије Немачкој 1938. године, од којих је пет умрло у концентрационим логорима, такође су први пут објављене.

Многи чланови филхармоније су се придружили немачкој нацистичкој странци, која је у то време у Аустрији, пре припајања 1938. године, била илегална. Након рата, у доба денацификације, отпуштена су само четири члана оркестра, а шесторо их је пензионисано.

Поводом доделе признања нацистима, Хелсберг је изјавио да филхармонија сада мора донети демократску одлуку хоће ли те награде повући.

Новогодишњи концерт промовисао је слику Беча какву је желео министар нацистичке пропаганде Јозеф Гебелс, преносе медији. Он је у својим дневницима написао да се аустријска престолница мора доживети као град културе, музике, оптимизма и радости.

Све до 1991. године, Аустрија није формално признала и изразила жаљење због своје улоге у Хитлеровом Трећем Рајху и холокаусту.

Аустрија ће сутра обележити 75. годишњицу припајања нацистичкој Немачкој, догађаја који је у то време већина Аустријанаца поздравила.


Извор: Курир, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Нацизам и бечки новогодишњи концерт

* Обавезна поља