zeljko-serticБЕОГРАД – Увођење санкција Русији, због ситуације са Украјином и евентуалних притисака ЕУ, за Србију би било недопустиво и економски неоправдано, изјавио је председник Привредне коморе Србије (ПКС) Жељко Сертић.

„Никада није добро када политика притиска привреду, али, са друге стране, то су ситуације које не можемо да избегнемо”, рекао је Сертић за Танјуг.

ПКС, подсетио је, учествује у реализацији пројеката везаних за енергетску стабилност региона, и у оквиру тога је иницирала прву Балканску енергетску иницијативу, која је касније претворена у Дунавску енергетску иницијативу – форум земаља кроз које би требало да прође гасовод Јужни ток.

„Идеја је била да разговарамо са свим релевантним факторима који утичу на то. Тако и са партнерима из Русије, али и са партнерима из Брисела и ЕУ. Да за столом суочимо мишљења, и да видимо шта је то политика, а шта је то економија, и шта је то економски интерес сваке земље”, објаснио је Сертић.

Србија, указао је, не може да рачуна са озбиљним развојем у будућности ако не буде имала енергенте и приступ енергентима и то тако „да будемо сигурни да ће их бити довољно и да ће бити јефтинији”.

Ту није реч само о потребама становништва, већ и индустрије као великог потрошача природног гаса, прецизан је председник ПКС-а.

Подсећа да је изградња Јужног тока инвестиција вредна готово две милијарде евра, што је за Србију битно и са становишта прилива страног капитала.

„Интерес Србије је да подржава изградњу Јужног тока на нашој територији као, економски апсолутно оправданог пројекта, имајући у виду колики би само новац добијали од таксе за транзит гаса”, навео је Сертић.

Подсетивши на то да Србија са Русијом има и споразум о слободној трговини, те да у ту земљу извози већу количину робе без царине, Сертић каже да не може ни да замисли да Србија уведе санкцији Русији, „јер ми смо прошле године имали значајно повећање извоза ка руском тржишту, користећи управо споразум о слободној трговини”.

„Готово 700 предузећа је извезло неку врсту робе на то тржисте. Замислите шта би се догодило да уведемо санкције Русији”, запитао је Сертић.

Иначе, само са Русијом у 2013. години Србија је имала промет већи од милијарду евра, што је за 30 одсто више него у 2012. години.

Извоз хране из Србије на руско тржиште, у првој половини 2014. године, порастао је чак 68 процената и достигао 117 милиона долара. Очекује се да ће до краја године извоз српских прехрамбених производа у Русију достићи вредност 300 милиона долара.

Зато би, сматра Сертић, економске санције Србије Русији економски биле потпуно неоправдане.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Санкције Русији неоправдане и недопустиве

* Обавезна поља