radne-knjiziceБЕОГРАД – Када је Албанка с Косова, лојална Србији (данас живи у Београду), дошла пре десетак дана у Фонд ПИО да се распита за услове пензионисања, јер има 62 године старости и више од 15 година радног стажа оствареног у Штимљу, из нашег пензијског фонда су јој затражили доказ о радном стажу из ове српске покрајине.

Специјални институт у Штимљу где је, како каже ова наша читатељка, која се јавила за помоћ, радила као лекарски помоћник до 1999. године када је напустила Косово, издао јој је потврду о раду на неодређено време с грбом „Републике Косово”.

Била је, каже, уверена да ће овако најлакше решити свој проблем, јер је радила у државној институцији Србије. У потврди, коју је превео судски преводилац с Косова и оверио својим печатом, стоји да је та наша читатељка „била запослена на неодређено време од 1984. до 1999. године у Специјалном институту у Штимљу”. Нажалост, речено јој је, а она нама пренела, што смо касније и проверили, да јој тај папир ништа не значи, не само због печата непризнате републике Косово, већ што јој је за остваривање пензије у Србији потребан оригинални документ. Најбоље радна књижица. У Фонду ПИО посаветовали су је да, док не прибави тражени документ, докупи годину и по стажа у Србији и тако испуни услов за пензију. Бар за онај део од 1999. до данас

До радне књижице, каже наша саговорница, не може да дође, јер је с породицом буквално побегла с Косова с нашом војском. С обзиром на то да она није усамљен случај, пита како да реши проблем и наплати своје године радног стажа на Косову.

Упућени у рад владине радне групе, која се бави овим питањем, кажу, да су упознати с оваквим и сличним случајевима и да има бар стотинак њих који деле судбину наше читатељке.

Сама потврда о радном стажу, на којој је печат такозване Републике Косово, за Србију и њен Фонд ПИО није валидан доказ, али то никако не значи да се сваки појединачни случај неће решити. Право на пензију, без обзира на националност, цивилизацијска је тековина и мора се признати где год се уживалац тог права налази. Проблем се, тврде у Фонду ПИО, може лако и једноставно решити ако се приложи званичан документ (макар решење о годишњем одмору) из кога ће се видети основаност захтева.

Потврда о радном стажу с КиМ може бити призната ако на њој постоји печат УНМИК-а, али опет уз радну књижицу, јер је у пракси било много случајева да су се потврде с печатом УНМИК-а издавале, а да ти људи немају ни дана радног стажа.

Србија још увек нема решено ово питање с КиМ нити било какав споразум с тамошњим пензијским фондом којим би се овај проблем међусобно решавао, те Фонд ПИО, каже наш извор, нема могућности да другачије призна стаж са КиМ.

Исти извор додаје да се пензије у Србији, ма о коме се радило, никада нису и неће одобравати на националној основи. Ова и слична питања, сазнајемо, требало би да се нађу за преговарачким столом у Бриселу, током треће или четврте рунде преговора. Све док се, дакле, не донесе коначна и јасна одлука како признати стаж људи с Косова и Метохије, а који живе у Србији, они само уз званичне документе (радну књижицу) могу да рачунају на заслужену пензију.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Нема пензије без оргиналне радне књижице са Космета

* Обавезна поља