seselj-meronОптуженом лидеру радикала Војиславу Шешељу расправно веће је јуче дало рок од три дана да се у писаној правно обавезујућој форми обавеже да ће поштовати услове за евентуално привремено ослобађање из притвора трибунала до изрицања пресуде, што је претходно тражила Влада Србије да би дала гаранције.

Трибунал је јуче пре подне на свом „твитер” налогу објавио документ који се касно поподне појавио и на званичном сајту трибунала, у коме се наводе услови за привремено пуштање оптуженог на слободу, међу којима је најспорнија мера „кућног притвора“. Наиме, постоји несагласност у правилима и условима који ће бити предочени Шешељу, јер је „понуда“ оптуженом да буде у кућном притвору у несагласности са правилом 65(Б) на које се суд позива, а чији наслов гласи „Привремено пуштање на слободу“. Правило 65 нигде не помиње кућни притвор, што је мера притвора (чије се трајање урачунава у дужину затвора код евентуалне пресуде), а не пуштање на привремену слободу.

У пракси је забележен случај 2012, када је хрватски генерал Слободан Праљак поручио да ће се радије вратити у притвор него да му буде одређена мера кућног притвора.

Услови који су понуђени Шешељу на потпис таксативно су наведени: „кућни притвор”, одузимање пасоша, полицијску пратњу при било каквом покрету из медицинских разлога, забрану контакта са сведоцима и жртвама и јавног разматрања његовог случаја, осим са члановима тима за одбрану. Уколико Шешељ прекрши услове, српске власти биће дужне да одмах обавесте трибунал.

Такође постоји раскорак и у разумевању гаранција које је дала Влада Србије, која се позвала на члан 36. важећег Закона о сарадњи Србије и Црне Горе са Међународним трибуналом за кривично гоњење. Наиме, у члану 36 наводи се да ће за лице које се добровољно преда трибуналу бити дате гаранције „да се то лице брани са слободе“.

Подсетимо да је Шешељ неколико пута тражио од судског већа укидање притвора или доношење пресуде, али тај његов захтев није ни разматран.

Председавајући судија Жан-Клод Антонети, који је позвао стране у процесу да се изјасне о евентуалном пуштању на привремену слободу због тога што није могуће „одредити тачан датум изрицања пресуде” (јер је нови судија Мадаје Нијанг затражио додатно време да се упозна са предметом) – јуче је издвојио своје мишљење из најновије одлуке судског већа.

Он је у свом издвојеном мишљењу указао да ће оптужени, у случају да се не обавеже на поштовање услова за евентуално привремено ослобађање из притвора, остати у притвору до пресуде за коју у овом тренутку не може да каже када ће бити изречена.

„Уколико се оптужени писано обавеже да ће поштовати наведене услове, онда ће моћи да отпутује у Београд“, додао је Антонети.

„Политика“ је јуче добила одговоре на питања која је пре три дана послала прес-служби трибунала у којима нису хтели да коментаришу одлуку Владе Србије. На питање – да ли је могуће да се услови пуштања Шешеља на привремену слободу могу променити – одговорено је да „промена услова може бити донета само одлуком судског већа“.

Антонети: Од правила 65 не можемо да одступимо без прекорачења својих дискреционих овлаштења

Председавајући судског већа судија Жан-Клод Антонети је издвојио своје мишљење из одлуке већа и навео да, с обзиром на даљи ток процеса који је веће на сопствену иницијативу покренуло с циљем привременог пуштања оптуженог на слободу по службеној дужности, сматра важним да у налогу стоји и следеће зато што у одлуку није ушла реченица: „Будући да ће веће, ако се оптужени формално не обавеже да ће поштовати те услове, бити приморано да одустане од његовог привременог пуштања на слободу.”

„Пошто колеге нису усвојиле мој предлог да се у налогу наведе и та ставка, осећам потребу да у овом издвојеном мишљењу кажем да, по мом мишљењу, неће постојати никаква друга могућност да се оптужени пусти на слободу јер је апсолутно неопходно да се спроведу гаранције које је веће тражило и за које се Република Србија обавезала да ће их дати, захтевајући са своје стране, и то оправдано, да се оптужени обавеже да ће да их поштује“, навео је Антонети у образложењу свог издвојеног мишљења.

Антонети је такође подсетио на свој ранији став да је Шешељу требало изрећи пресуду 30. октобра 2013. године. „По мени, нема никаквог разлога за држање у притвору оптуженог јер је суђење завршено 20. марта 2012. године и пресуда ће бити изречена када се новоименовани судија потпуно упозна са елементима процедуре.

Судија Антонети је навео и то да, „нажалост, Правилник о поступку и доказима не предвиђа као посебну тему пуштање на слободу по службеној дужности и правило 65 Правилника садржи само општу одредбу о гаранцијама.

„Што се тиче тражених гаранција, од правила 65 Правилника не можемо да одступимо без прекорачења својих дискреционих овлашћења. Управо је то разлог због кога сам сматрао важним да се горепоменутом ставком да обавештење о аутоматским реперкусијама непоштовања тих гаранција, које су различите од онога што је оптужени изјавио у свом изјашњењу од 17. јуна 2014. године“, навео је Антонети.


Извор: Политика

Коментари

Један коментар на Трибунал према Шешељу крши сопствена правила

Оставите коментар

Оставите коментар на Трибунал према Шешељу крши сопствена правила

* Обавезна поља