zeljka-cvijanovic-fonet_fБАЉАЛУКА — Међународна заједница је превише инволвирана у БиХ и низ година је доносила и утицала на одлуке и у сферама у које је неприхватљиво мешање било које врсте.

То је изјавила председница Владе РС Жељка Цвијановић

Међународна заједница у БиХ задирала је и у област правосуђа, где је доносила одлуке и говорила шта треба да се ради, то не одобравам и сматрам да је то додатна штета у функционисању БиХ, рекла је Цвијановић за бањалучку „Алтернативну телевизију“.

Она не види који би интерес међународне заједнице био да се меша у предстојећу изборну трку, запитавши „да ли то странци траже власт или протежирају процесе у којима ће доћи до победе оних са којима могу да подвуку црту и ураде шта хоће“.

Цвијановић, која је и кандидат за члана Председништва БиХ на октобарским изборима, у име Савеза независних социјалдемократа и њених партнера, оценила је и да ће коалиција која је сада на власти у РС, на челу са СНСД, поново победити.

Како је истакла, знаће на који начин да брани интересе Српске у Сарајеву, али и како да се дође до договора, а да нико никога не угрози.

„У Сарајеву се бране интереси који су везани за Бањалуку, али се бране и на многим другим дестинацијама широм света које су уско везане за овај наш простор“, приметила је премијерка РС.

Она је критиковала и тезе по којима БиХ може да функционише као држава само без видљивости њених саставних делова да би се кретала према Европи, јер постоји низ примера децентрализованих земаља у ЕУ које функционишу.

Иначе, данас је некадашњи високи представник међународне заједнице за БиХ Волфганг Петрич, најавио да ће стање у БиХ бити главна тема међународне конференције 28. августа посвећене југоистоку Европе, која ће се одржати у Берлину.

Волфганг, који је оценио и да руски председник Владимир Путин, преко РС, покушава да ослаби утицај ЕУ, подсетио је да ће немачка канцеларка Ангела Меркел на том скупу упутити важне поруке које би могле да буду део новог плана Берлина за стаблизацију тог дела европског континента.

„Очекујем неке врло снажне поруке Меркел попут оних датих Хрватској пре уласка у Европску унију када је некадашњи премијер (Иво) Санадер морао да оде“, казао је Петрич у интервјуу за сарајевски „Дневни аваз“.

По његовом мишљењу, Владимир Путин „делује и у БиХ и то преко Републике Српске, с једноставном логиком да, ако већ не може да има под утицајем целу БиХ, онда барем загорчава живот ЕУ манипулишући РС-ом уз подршку провинцијалног вође (Милорада, председника РС) Додика“.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Неприхватљиво мешање у унутрашња питања БиХ

* Обавезна поља