avionaКУАЛА ЛУМПУР – Могуће је да је мистериозно ишчезли малезијски авион, од којег и даље нема трага, остао у ваздуху и пет сати после нестанка са радара, због чега је потрага јуче проширена на далеко шири појас Индијског океана.

Неименовани извори из малезијске војске и полиције казали су за Ројтерс да је авион на релацији Куала Лумпур–Пекинг, са 239 путника и чланова посаде, летео знатно дуже него што се претпостављало, јер је слао сигнале сателитима пет сати после прекида свих веза са контролом лета. Према овој верзији догађаја, реч је о највероватније намерном преусмеравању лета са пута ка Кини, при чему се летелица окренула, пошла западно, прелетела Малајско полуострво и усмерила ка Андаманским острвима, вероватно завршивши у Бенгалском заливу.

Малезијске власти, које су прекјуче снажно негирале ову могућност, ни јуче нису могле да званично потврде ову информацију, али је тамошњи министар војске и саобраћаја Хишамудин Хусеин казао да је лов на олупину „боинга 777-200” заиста проширен на Индијски океан. Компанија „Ролс-Ројс”, произвођач „боинга” такође је негирала да су мотори слали сигнале сателитима после нестанка са радара.

Куала Лумпур и даље не искључује ниједну могућност па ни катастрофалан квар или отмицу, али и даље не пружа конкретне детаље о томе како је модерни авион вредан 250 милиона долара могао да нестане без трага, при чему пилот није послао никакво обавештење на земљу. Извештачи светских медија из Куала Лумпура јављају да око целог случаја и даље влада велика конфузија, али да су опцији са знатно дужим летом од претпостављеног сви почели да придају велики значај после укључивања Беле куће.

Вашингтон је озбиљно узео у обзир поменуте сателитске снимке и послао своје снаге, укључујући авионе и разарач, у Индијски океан, на место где снимци показују да је авион могао да заврши. Ако крхотине тамо стварно буду пронађене, то ће значити да је авион отишао 1.600 километара даље од тачке где је последњи пут спажен, близу прелаза из малезијског у вијетнамски ваздушни простор, због чега је досад углавном и тражен у Јужном кинеском мору.

Лов на крхотине „боинга” наставља се и у заливу Малака, који се налази са западне стране Малајског полуострва, док се авион пре недељу дана на свом путу ка Кини упутио источно од полуострва. Потрага у Малаки потврђује да је заиста могуће да се авион окренуо и сурвао у супротном правцу од оног у који се упутио. То је, међутим, једно од могућих решења загонетке, али не и коначно објашњење шта се догодило са летом МХ370.

Кина, међутим, и даље претражује Јужно кинеско море, посебно простор где су њени сателити спазили нешто што би могло да личи на нафтне мрље иако је Малезија демантовала да оне потичу од „боинга”. Сада већ 57 бродова и 48 авиона из 13 земаља претражују воде у близини Малезије, Вијетнама, Тајланда…

Ројтерсове информације у центар пажње враћају теорију о отмичарима или психички лабилним путницима или члановима посаде који су све укрцане намерно одвели у смрт. Њихови извори сматрају да је вишесатни лет до Андаманских острва или Бенгалског залива могао да изведе само пилот или програмирани аутопилот. Такође се помиње да је неко намерно искључио систем за комуникацију јер је само теоријски могуће да се покида свака веза са контролорима и радарима у једном од најсигурнијих типова авиона.

„Истражујемо саботажу, отмица је и даље могућност”, изјавио је извор из малезијске полиције.

Куала Лумпур демантовао је да је полиција претраживала станове посаде „Малејжа ерлајнза”, али је министар Хусеин јуче додао да ће куће пилота бити претражене ако се покаже потреба за тим. Испоставило се да је копилот на лету МХ370, Фарик Аб Хамид, пре три године позвао у кокпит једну туристкињу из Јужне Африке, када је прекршио правила „Малејжа ерлајнза”.

Малезија је под великом притиском да открије шта се догодило са једним од најтајновитијих несрећа у историји авијације. Ако је грдосија завршила у Индијском океану, биће знатно теже изнети је на површину него да је потонула у знатно плићим водама око Малезије или Вијетнама.

Чланови породица укрцаних путника очајни су што не добијају званично потврђене вести. Како нема никаквих званичних података, цветају најразличитије теорије завере: од претпоставке да је у питању америчка ујдурма да се напакости Ирану, Кини и Југоисточној Азији, преко тога да је све холивудски трик изведен с циљем да се промовише нови филм до тога да је летелица слетела на неко од острваца у Индијском океану.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Нестали авион и даље мистерија

* Обавезна поља