nikolic-predsednistvoБЕОГРАД — У Србији сви треба да буду јединствени и да учине све што могу ради опстанка и напретка свог народа, рекао председник Николић на пријему поводом Дана државности

Николић је, обраћајући се званицама, упозорио да данас, као и у прошлости „дувају јаки ветрови који теже да сломе оно што им се налази на путу“ и поручио да је зато потребно јединство, мудрост и да, одговорним и промишљеним потезима „ставимо у погон стварање нових вредности“.

Председник Србије је изјавио да се са поносом сећамо историјских догађаја и да је Сретењски устав био темељ за демократизацију наше земље.

„На данашњи дан са поносом се сећамо историјских догађаја. И у Средњем веку када многи нису постојали, српски великаши градили су споменике и различите грађевине“, казао је Николић на свечаном пријему у Председништву.

Он је навео да „многи нису били свесни да је Првим српским устанком почела балканска револуција којом је почела борба за слободу и јединство“, и додао да Сретењски устав представља темељ за демократизацију наше земље.

„Историја српске уставности почиње Законоправилом, Номоканоном Светог Саве. Други по реду је Душанов законик, а у Карађорђево доба донето је неколико закона. Сретењски устав, који данас обележавамо, трећи је по реду, али и први модерни устав у Србији“, рекао је Николић.

Како је истакао, Србија је добила устав пре тадашњих великих сила као што су Русија и Аустрија, али је он био кратког века, јер је Аустрија прва иступила против тог устава.

Председник је оценио да су се у то доба Срби сретали са тешким проблемима и позвао Србе да буду јединствени.

„Као некада, и данас на Србију дувају ветрови са разних страна. Ми морамо бити јединствени и мудри како бисмо се са тим ветровима изборили“, казао је Николић.

У Србији се 15. фебруар слави као сећање на 1804. годину када је у Орашцу почела борба за ослобођење од Турака, и када је на исти дан 1835. године Скупштина у Крагујевцу прогласила први Устав Србије, који је означио и почетак савремене српске државности.

Председник Србије је раније данас положио венац на Споменик незнаном јунаку на Авали.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Николић апелује на јединство за опстанак

* Обавезна поља