Tomislav-Nikolic48025410БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић поручио је данас да су проглашењем закона који су тренутно у процедури у Скупштини испуњени оправдани захтеви адвокатских удружења и да се стварају услови за наставак њиховог рада.

Николић је, поводом изјава представника адвокатских удружења која су обуставила рад „да ће обустава рада трајати док председник Србије Томислав Николић не потпише Указ о усвајању Закона којим ће бити прихваћенни захтеви адвоката, који су уставни и којима се штите права грађана“, саопштио да пажљиво прати тренутну ситуацију у правосуђу са становишта доношења и примене закона који треба да буду усклађени са Уставом Републике Србије.

„Закони о изменама и допунама Закона о јавном бележништву и Закона о промету непокретности, који су тренутно у процедури у Народној скупштини Републике Србије, по мишљењу председника су у складу са Уставом Србије и представљају испуњење оправданих захтева адвокатских удружења“, наведено је у саопштењу прес службе председника.

Како се истиче, њиховим проглашењем стварају се услови за наставак рада свих оних којима је дужност обезбеђивање правне сигурности и примене закона у Републици Србији.

Председник Србије напомиње да нема права да утиче на законске одредбе које се тичу висине накнаде или коме се та накнада исплаћује, али је одмах постало јасно да су издвајања грађана енормно повећана, а да је чак и судска овера потписа, која је доносила не мали приход у буџет, потпуно изузета из судске надлежности.

„Међутим, овакво законско решење није противно Уставу Републике Србије. Питање је економске оправданости такве измене надлежности, посебно у условима када се Влада Републике Србије залаже за општу штедњу и повећање буџетског прилива“, додаје се.

У саопштењу се подсећа да је Закон о јавном бележништву донет је у мају 2011. године, за време претходне власти и додаје: „Тада се нико није огласио о евентуалним спорним одредбама, па ни Уставни суд. Поставља се питање зашто се то актуелизује баш сада.“

Што се тиче захтева адвокатских комора у вези са порезима, како се напомиње, то је посебно питање примене већ постојећих прописа који уређују ову правну материју.

Председнику Републике Србије није достављен никакав други предлог закона којим се уређује ова материја, нити се такав закон налази у скупштинској процедури, закључује се у саопштењу.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Николић о захтевима адвоката

* Обавезна поља