nikolic-nedeljnikjpgБЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да је, иако је теоретски могуће, незамисливо да његов претходник на тој функцији Борис Тадић, који сада иде на изборе са својом листом, буде у Влади коју би формирао лидер Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић.

– Нисам сигуран да Тадић може да понуди нешто ново Србији, он је био председник Србије у два мандата. Не видим шта би ново могао да понуди Србији, а да није већ нудио. Какви су резултати његове владавине били, сви ми добро знамо – истакао је Николић у интервјуу за Недељник.

Упитан да ли може да замисли ситуацију у којој Тадић постаје министар спољних послова у Вучићевој влади, „о чему се све више говори по политичким кулоарима“ и да му „постане шеф“, Николић је одговорио да су то „кулоарске приче које могу бити занимљиве тамо где се одвијају“.

– Теоретски је тако нешто могуће, али је назамисливо, јер је спољна политика Тадића и моја дијаметрално супротна. У његово време дипломатско-конзуларна представништва нису имала праву функцију, осим сервиса за председника и министра спољних послова у оквиру такозване шатл-дипломатије – објаснио је он.

Николић је додао да се, у Тадићево време, спољна политика базирала на четири стуба и „била доста егоцентрично – формална“.

– Такође ми је тешко да замислим да бисмо могли да се договоримо око постављања амбасадора. Последице његовог схватања о томе ко би требало да буду амбасадори и данас осећамо у Мисинстарству спољних послова – истакао је он.

Николић је објаснио да он види ресурсе у дипломатско – конзуларним представништвима, а поготово амбасадоре, као високо стручне и професионалне кадрове, док је Тадић видео те позиције као место где може да смести лица која су за нешто била заслужна.

То су ставови о којима је тешко направити компромис, јер се ради о принципу, идејама и визији спољне политике уопште, сматра Николић.

Говорећи о предизборној кампањи, он је оценио да су се против СНС и Вучића „дигли многи утицајни и моћни људи“. Они ће, зарад очувања онога што су претходних година стекли, свих привилегија, богатства, али и сопствене слободе, бити у стању да, не бирајући методе, покушају Србију да врате на старо, да не дозволе победу СНС и да поново успоставе средину у којој закон неће бити исти за све, као што је било до 2012. године, рекао је он.

Николић је напоменуо да је са Вучићем у контакту скоро свакодневно, и тако ће бити и убудуће.

– Откако је основана СНС, кад год медији немају о чему да пишу, они пишу о тобожњим сукобима између њега и мене, о сукобима између његових и мојих људи, а од свега тога на крају не буде ништа. Те приче се изнова врте, па је можда најбоље да их више и не коментаришем – закључио је он.

Моје срце је уз СНС и заиста бих волео да она добије мандат да настави реформе

Председник Србије Томислав Николић позвао грађане да на изборима узму судбину у своје руке и истакао да би све осим велике победе СНС било велико изненађење.

„Моје срце је уз СНС и заиста бих волео да она добије поверење и мандат грађана да настави реформе и пружи им шансу за бољи живот“, казао је Николић у интервјуу за „Недељник“.

Николић, који је до избора за шефа државе био председник СНС-а, истакао је да ће испунити обећање да ће бити председник свих грађана и да неће активно учествовати у предизборној кампањи.

Он је оценио да је главна тема избора економија и животни стандард грађана.

„Онај ко жели да победи на овим изборима, мора да понуди грађанима решење како ће живети боље. Људи више немају времена да чекају, пуни су изневерених обећања, изневерених нада… Тек кад грађани осетно буду почели да живе боље, моћи ћемо да кажемо да смо нешто постигли“, казао је Николић.

Према његовим речима, очигледно да су се против потпредседника владе и лидера СНС-а Александра Вучића и саме странке подигли многи утицајни и моћни људи.

Николић је оценио да ће они зарад очувања онога што су претходних година стекли, покушати да Србију врате на старо, да не дозволе победу СНС-а и да поново успоставе средину у којој закон неће бити исти за све, као што је било до 2012.

На питање с ким ће СНС правити владу, Николић је рекао да не жели да се меша у постизборну комбинаторику.

„Видећемо прво какав ће резултат остварити странке, а убеђен сам да ће на основу тога успети да се договоре и да формирају нову скупштинску већину“, казао је председник Србије.

Он је истакао да борба против корупције мора да се настави у свим сегментима, без ограничења.

„То значи да сви они који учествују у тој борби морају с истим жаром и посвећеношћу да јој се посвете. Ако само једна карика у том ланцу ослаби, ланац пуца. Такође је битно да сви чланови владе буду усклађени око заједничких политичких циљева. Дакле, најбољи људи уједињени око једне идеје која се оличава у бољем и квалитетнијем животу грађана“, рекао је Николић.

На питање у каквом стању се данас налазе српски медији, он је рекао да се није много тога променило.

„И даље велику контролу над њима има ДС, и/или интересне групе које су њој блиске. Међутим, ви и данас имате медије који фабрикују вести против СНС-а, против државних органа и свега онога где нема ДС-а“, казао је Николић и додао да су он и његови сарадници свакодневно на мети таблоида.

„Тога сам био свестан и на почетку свог мандата и зато се трудим да у свом раду не посвећујем толико пажње ономе што људи пишу о мени и мом тиму. Резултати су ту да говоре о нашем раду“, рекао је Николић.


Извор: Блиц, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Николићу незамисливо да Тадић буде део нове владе

* Обавезна поља