Hasim-TaciПРИШТИНА — Србија је де факто признала Републику Косово, њене границе, документа и законе, изјавио је „заменик косовског премијера и министар спољних послова“ Хашим Тачи.

Осим тога, Тачи је додао да ће формално признање уследити као део процеса евроинтеграција.

„Србија је већ признала косовске документе, границе, законе, изборе и ово је начин да корак по корак, да такође призна и Републику Косово, као део процеса европских интеграција“, рекао је Тачи у интервју за загребачки „Вечерњи лист“.

Тачи је рекао да ће Влада Косова испунити све обавезе из споразума у Бриселу, пошто су они у складу са Уставом Косова и подржавају територијални интегритет земље.

На крају тог процеса, немам сумње да ће Косово отворити амбасаду у Београду и са Србијом имати добре суседске односе, рекао је он.

„Да ли ће то бити у овом мандату или следећем, то зависи од Србије и тога колико брзо жели да прихвати стварност. Јер де факто, Србија је признала Косово“, рекао је Тачи.

Упитан постоје ли гаранције да Србија неће приступити Унији ако не призна Косово, Тачи је рекао да је јасно да ће чланице ЕУ и многи парламенти имати врло конкретан захтев да Косово и Србија у потпуности нормализују своје односе и да ће тек онда моћи да се придруже ЕУ.

„То је јасно и јавно и приватно речено од стране многих европских политичара“, оценио је Тачи.

„Србија зна да пут до чланства пролази кроз признавање Косова и потпуно помирење са суседима, као што су Хрватска и Босна“, навео је он.

Босна је постала већа Србија него што је сама Србија када је у питању признање Косова, оценио је Тачи.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија je „de facto“ признала Косово

* Обавезна поља