kineski lovacВАШИНГТОН – Амерички медији тврде да су се кинески конструктори војних авиона дочепали технологија по којима је компанија Lockheed Martin произвела свој F-35 Lightning II.

Лист Washington Freebeacon објавио је да је Lockheed Martin био жртва вишегодишње кинеске сајбер шпијунаже и да се Пекинг на крају домогао тајних програма владе САД и америчке војне индустрије. Наводно је цела „операција” трајала од 2007. године.

Лист Global Times објавио је – позивајући се на наводне изворе у Комунистичкој партији Кине – да је кинеска војна авио-индустрија украдене технологије F-35 Lightning II применила у производњи кинеског ловца пете генерације Ј-20.

Исти лист је написао да су се Кинези домогли електрооптичког система навођења на циљ, реактивне млазнице и најмодернијег радарског система за авионе.

Пентагон сматра да су те технологије биле украдене и да се то догодило у режији кинеског Бироа за техничку шпијунажу чије је седиште у провинцији Ченгду. Тај биро је све до чега је дошао потом наводно предао државној корпорацији Aviation Industry Corp (AVIC).

Потом је фирма – кћерка AVIC – Chengdu Aircraft – све то искористила за производњу Ј-20 који је први пут био представљен јавности крајем фебруара 2014. године.

Freebeacon тврди да су му све то потврдили у америчким обавештајним круговима.

Пентагон страхује да је до „цурења” најновијих технологија могло доћи након што су General Electric и AVIC 2011- године потписали уговор о оснивању заједничке фирме.

Американци су уверени да су њихова подозрења потврдиле и прве фотографије кинеског Ј-20 направљене у децембру прошле године.

Авио-специјалисти процењују да технологије којих су се домогли Кинези озбиљно девалвирају „непоновљивост F-35”.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Нови кинески ловац има америчке технологије

* Обавезна поља