eu-zastavaБРИСЕЛ– Европска комисија (ЕК) није одступила од става да треба ревидирати споразуме шест чланица ЕУ и Русије о Јужном току јер су у супротности са прописима ЕУ, а Србијом, која има сличан споразум са Русијом, а није чланица ЕУ, бавиће се Европска енергетска заједница, речено је Танјугу у седишту ЕК.

„Наш став остаје да су међувладини споразуми о Јужном току у нескладу са европским прописима и да их треба ревидирати или прилагодити”, изјавила је за Танјуг портпаролка комесара за енергетику Гинтера Етингера, Сабине Бергер.

Она је тиме демантовала медијске извештаје да је, на самиту ЕУ-Русија у уторак у Бриселу, ЕК одустла од покушаја да ревидира билатералне споразуме шест чланица ЕУ о овом гасоводу. Њих је Комисија раније оценила као супротне европским прописима усвојеним у оквиру такозваног Трећег енергетског пакета којима се прописује да иста фирма не може истовремено да буде ексклузивни увозник и дистрибутер гаса, као и еколошким прописима које, по мишљењу Комисије, руски Гаспром заобилази.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Нови удар ЕУ на Јужни ток кроз Србију

* Обавезна поља