obama-ukrajinaБРИСЕЛ – Амерички председник Барак Обама поновио је у јучерашњем говору у Бриселу да се случајеви Косова и Крима не могу поредити и запретио Русији новим санкцијама ако не промени курс према Украјини.

„Велике силе не смеју да малтретирају мале”, рекао је председник Обама у говору пред око две хиљаде званица у Центру за лепе уметности у Бриселу и нагласио да поређење руске интервенције на Криму са ангажовањем НАТО на Косову и у Ираку „не стоји”.

„НАТО је интервенисао тек након што су људи на Косову годинама и систематски злостављани и убијани. А Косово је напустило Србију тек након што је организован референдум – не мимо оквира међународног права, већ брижно припреман у сарадњи са Уједињеним нацијама и са суседима Косова. Ништа од свега тога није се десило на Криму”, рекао је председник САД Барак Обама (према „Вашингтон посту”).

Он је подсетио да „Америка није анектирала Ирак, а НАТО трупе су се повукле и оставиле народ да слободно одлучује о својој судбини”.

„Није Америка напунила Мајдан, нисмо ми извели Тунишане на улице, него се народ побунио против насиља, неправде и тираније”, рекао је Обама.

Амерички председник је као „апсурдне” одбацио оптужбе Москве да су се Сједињене Државе удружиле са украјиним фашистима како би ослабиле Русију.„Мој деда се борио против фажизма у Другом светском рату и добро памтимо жртве које је Русија поднела у тој борби”, истакао је он и додао да су западне силе након хладног рата учиниле све да изграде мостове са Русијом.„Примили смо Русију у Г-8 и у Светску трговинску организацију”, подсетио је он и додао да Запад жели „јаку и одговорну, а не слабу Русију”.

Он је упозорио руског председника Владимира Путина да „не сме да јуриша на суседе” и запретио пооштравањем санкција уколико Русија не промени курс. Обама је у четрдесетоминутном говору указао да је јасно да Русија неће повући трупе са Крима под претњом употребе војне силе, али да је убеђен да ће комбинација финансијских санкција и врата отворених за дипломатско решење временом учинити своје.„Боримо се снагом својих идеја, а демократија ће увек тријумфовати над тиранијом”, рекао је он.

Обама је на крају говора подсетио младе Европљане да слобода, просперитет и демократија нису дати једном за свагда,него заслужени напорима претходних генерација и позвао их да се више ангажују у борби за универзалне вредности.„Од Бостона до Џакарте и од Најробија до Кијева повезују нас исте вредности, а ваша слобода није ограничена границама ваше државе”, истакао је Обама, обраћајући се младима.

Раша тудеј: Обамин говор – контрадикторности и двоструки стандарди

МОСКВА – Говор америчког председника Барака Обаме у Бриселу о ситуацији у Украјини и поступцима Русије, представља пример пропуста, контрадикторности и очигледних двоструких стандарда, оценила је данас Раша тудеј, наводећи као један од примера за то и Обамине ставове о акцији НАТО на Косову.

Коментаришући Обамин 30-минутни говор пред око 2.000 званица у Центру за лепе уметности у Бриселу, руска ТВ станица наводи да је амерички председник, у прилог тога да се Косово и Крим не могу поредити, навео да је „НАТО интервенисао тек након што је становништво Косова годинама било систематски малтретирано и убијано”.

„Добра мисао. Наравно, Алијанса се није трудила да добије мандат Савета безбедости УН и бомбардовала је престоницу Србије, усмртивши на стотине цивила, кршећи међународно право. Исто оно право за које Обама оптужује Русију да га крши на Криму. Али, то је било чак пре Џорџа Буша млађег, тако да кога брига?”, пише у кометару РТ.

Раша тудеј издваја и Обамину реченицу да „свако има право да живи како изабере”.

„Али то је истина само за оне добре проевропске демонстранте у Кијеву, који су користили молотовљеве коктеле и палице да искажу оно што желе. Лошим проруским становницима Крима то није допуштено, зар не?”, наводи РТ.

„Осуђујемо инвазију Русије на Украјину и одбацујемо легитимитет кримског референдума”, цитира РТ Обаму и наводи: „То је у реду. Референдум – то је лоше. Молотовљеви коктели су добри”.

РТ се осврнуо и на реченицу да велике државе немају право да малтретирају мање како би оствариле своје циљеве, наводећи да неко ко то највише ради у свету „дели лекције о љубави и миру”.

Руска ТВ станица указује и на Обамине речи да „ни САД, ни Европа немају интерес да контролишу Украјину”.

„И они апсолутно нису слали групу званичника у Кијев да орасположе антивладине демонстранте. И када је заменик америчког државног секретара Викторија Нуланд разговарала са амбасадором Џефријем Пјатом о томе ко би, а ко не би требало да буде у наредној украјинској влади, то је било само неформално ћаскање двоје дипломата? „, узвраћа РТ.

Када је реч о инвазијама, председник Обама, наводи РТ, има пар лекција за Русију…

„Ми нисмо извршили анексију Ирака. Нисмо посегнули за њиховим ресурсима за сопствене потребе. Уместо тога, завршили смо рат и препустили Ирак ирачком народу у потпуно сувереној држави, који може да одлучује о сопственој будућности”, рекао је Обама.

„Та суверена нација има само привид суверенитета над курдским територијама на северу. Терористи улазе слободно у нека сеоска подручја и желе да утру пут исламистичкој држави. Смрт као последица експлозије аутомобила бомбе чешћа је него смрт као последица саобраћајне несреће. Само 2013. погинуло је најмање 7.800 цивила и око 1.000 војника. Мисија извршена”, иронично примећује РТ.


Извор: Политика, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Обама измислио косовски референдум

* Обавезна поља