Obama-ErdoganВАШИНГТОН – Амерички председник Барак Обама разговарао је са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом и понудио му помоћ САД у истрази о покушају пуча, али је истовремено позвао турску владу да покаже уздржаност у кривичном гоњењу одговорних за покушај државног удара.

Портпарол Беле куће Џош Ернест рекао је да су два лидера разговарала и о статусу турског свештеника који живи у САД, Фетулаха Гулена, кога Ердоган оптужује да стоји иза покушаја пуча и чије је изручење Турска најавила да ће тражити, преноси Ројтерс.

Ернест је рекао да је турска влада с тим у вези послала материјал у електронској форми америчкој влади и да амерички званичници разматрају тај материјал.

Портпарол Беле куће је истакао да ће било какав захтев за изручење који Турска поднесе бити процењен у складу са одредбама споразума између две земље, наводи британска агенција, а преноси Танјуг.

Послата документа нису захтев за изручење Гулена

ВАШИНГТОН – Документа која је Турска послала о Фетулаху Гулену, оптуженог у Анкари за умешаност у покушај пуча, америчке власти не могу сматрати захтевом за његово изручење, јавља Ројтерс.

САД анализирају документа која је Турска послала о Гулену, али званичан захтев за његово изручење није стигао у Вашингтон, рекли су званичници Стејт департмента.

Портпарол Беле куће Џош Ернест је прецизирао да је турска влада послала материјал о Гулену у електронској форми, а да америчке власти чекају и формални захтев за изручење.

Раније данас турско министарство правде је саопштило да је послало Вашингтону досије о Гулену, али није прецизирало да ли се ради о званичном захтеву за изручење.

erdogan-gulen

Ернест је рекао да су амерички председник Барак Обама разговарао је данас са председником Турске о статусу Гулена, турског свештеника који живи у САД, а кога председник Тајип Реџеп Ердоган оптужује да стоји иза покушаја пуча и чије је изручење Турска најавила да ће тражити.

Амерички званичници кажу да Турска мора да пружи доказ да је Гулен умешан у покушај пуча.

Портпарол Беле куће је истакао да ће било какав захтев за изручење који Турска поднесе бити процењен у складу са одредбама споразума између две земље, наводи британска агенција.

Евентуални захтев за Гуленово изручење наићи ће на правне и политичке препреке у САД, преноси Ројтерс.

Правници у министарствима спољних послова и правде би прегледале захтев како би одредиле да ли је наводни прекршај кривично дело у обе земље и да ли је он обухваћен споразумом о екстрадицији који постоји између две земље.

Захтев би потом био упућен судији који би донео одлуку о томе да ли постоји основана сумња да је кривично дело почињено и да га је оптужена особа извршила.

Ако захтев прође ове „тестове” и утврди се да је у складу са законом, на крају би ипак морао да добије одобрење америчког државног секретара Џона Керија који би пак могао да размотри нелегалне факторе као што су хуманитарни разлози.

Америчко-турски споразум о екстрадицији ступио је на снагу 1981. године, али он се не односи на кривична дела „политичког карактера” мада покрива „кривично дело или његов покушај против председника или премијера”, наводи Ројтерс.

 


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Обама разговарао са Ердоганом

* Обавезна поља