barack-obama-1БЕОГРАД – Без обзира на то да ли је Барак Обама обманут или сам свесно обмањује свет, тек амерички председник се прилично „оклизнуо” када је рекао да је Косово напустило Србију после референдума организованог у оквиру међународног права и у сарадњи са Уједињеним нацијама. Ваљда у жељи да достојно одговори Путину на његов став о украјинској кризи, Обама је у свом говору пре два дана пред 2.000 слушалаца у Бриселу изрекао крупне фактографске грешке.

„Обама је дао заиста невероватну изјаву”, рекао је Танјугу британски стручњак за Балкан Џејмс Кер-Линдзи.

„Појединац би могао да претпостави да је реч о грешци коју је начинио неко из његовог тима за писање говора. Међутим, стварно је реч о невероватној омашци”, рекао је виши научни сарадник Лондонске школе економије и политичких наука.

И стручњаци у Србији су изненађени тежином грешке председника САД. Душан Пророковић, извршни директор Центра за стратешке алтернативе, каже да је запањен таквом врстом незнања. „Наравно, председник није дужан да то зна, али неко ко му је писао говор морао је да га на то упозори”, истиче он.

Професор Иво Висковић, бивши амбасадор у Немачкој, верује да Обама заиста лично не зна такве детаље, јер се тада није бавио спољном политиком и по свој прилици су му материјали припремљени, али указује да то не умањује његову одговорност за оно што је речено. Висковић мисли да је ово било последица пре свега потребе да се нађе што јачи аргумент за критику Русије.

„У том смислу је требало показати некакву назови доследност, то јест показати да се не понашају различито у различитим ситуацијама, или, како то обично кажемо, по двоструким стандардима, што је у овом случају видљиво. И то је Обамина невоља, што  мора да решава квадратуру круга, треба доказати да су принципијелни, а видљиво је да нису и они сами знају да нису принципијелни у оба случаја”, оцењује  Висковић.

И Кер-Линдзи каже да је очигледно да је Обама покушао да пошаље поруку да је случај Косова другачији од Крима.

„Мислим да је Обама хтео да пошаље јасну поруку да су две ситуације потпуно различите, чак и када је у питању то како су два референдума која су довела до независности била организована. Проблем је, међутим, у томе што, у случају Косова, УН нису организовале референдум”, објашњава он.

На Косову је заправо организовано нешто што је названо референдумом, али давно – од 26. до 30. септембра 1991. године, у организацији Демократског савеза Косова Ибрахима Ругове, и не на начин да би то изјашњавање било правно прихватљиво. Душан Пророковић, писац књиге „Косово: политички и међуетнички односи”, у којој је на неколико страна обрадио тај албански референдум, истиче да оно што је одржано као референдум пре 23 године није било по међународном праву.

„Из тог времена постоје извештаји ОЕБС-а, тадашњег КЕБС-а, и осврти Европске заједнице у којима се упозорава на нелегитимност таквог акта. У том случају нису постојали бирачки спискови, нити је постојала регуларна референдумска процедура. То је одржавано по кућама, гласао је ко је хтео и како је стигао”, објашњава Пророковић.

Гласању на коме се, како су организатори објавили, 99,98 одсто, од нешто више од милион регистрованих бирача, изјаснило за отцепљење Косова, претходиле су промене Устава Србије 1990. Ток гласања нису пратили међународни посматрачи, српске власти су референдум прогласиле илегалним, али нису ометале његово одржавање, Срби са КиМ су га бојкотовали. Исход гласања и проглашење независности које је тада уследило није признао нико у свету осим Албаније.

Кер-Линдзи каже да када би се и прихватила валидност гласања на Косову 1991. године, то би не умањило него би дало још већу легитимност кримском референдуму.

„Поента Обамине изјаве је у томе да је референдум на Косову одржан у сарадњи са УН и да из тога проистиче његов легитимитет. Али то није било случај. Поврх тога, референдум 1991. догодио се противно жељи државе (Југославије). То је био кључни аргумент против одржавања референдума на Криму”, каже Кер-Линдзи, додајући да је најбоље решење да се призна грешка и да се са тим заврши.

Како се Обами могао догодити овакав гаф? Пророковић тврди да су „они претерано самоуверени, а реалну моћ испуштају из руку”.

„Да је ово рекао Џорџ Буш 2001, вероватно на то не би нико ни обратио пажњу. Тада је оно што је говорио амерички председник био постулат. Данас је сасвим, сасвим другачије”, сматра он.

Професор Висковић оцењује да то свакако неће имати последице ни по Обаму, ни по укупно западно јавно мњење. То није ствар која много занима европске грађане, поготово што је ствар из прошлости.

„И тај Обамин говор је био намењен пробраним слушаоцима, европској елити, друштву какво се ретко окупља у Европи, то јест онима који политику стварају и који политику воде, а не људима који на политику минимално утичу”, истиче Висковић.

Осим што је погрешио у вези са референдумом, Обама изгледа није упућен ни у сва збивања на Косову и Метохији пре НАТО бомбардовања.

Обама је рекао да је НАТО интервенисао „тек након што су људи на Косову годинама систематски злостављани и убијани”, а дан раније у Хагу је био експлицитнији: „Поређење Крима са Косовом, где сте имали ситуацију да је влада извршила масакр над хиљадама грађана, јесте нешто што апсолутно нема смисла.”

Подаци којима располаже канцеларија за КиМ говоре нешто друго. Тако је, на пример, од 1996. до 1998. ОВК преузела одговорност за 21 убиство: пет полицајаца (Срби) и 16 цивила – пет Срба и 11 Албанаца, означених колабораторима. По подацима Министарства унутрашњих послова Србије, ОВК је била одговорна за убиство 10 полицајаца и 24 цивила. Од 1994. године ОВК почиње са масовном набавком оружја и обуком својих припадника, и то углавном на територији Албаније. По подацима, број припадника ОВК 1997. године је од 1.000 до 2.000, да би током 1998. овај број порастао на 15.000, а по неким проценама и до 20.000 припадника.

Б. Чпајак, Б. Баковић

—————————————————————————–

Канцеларија за КиМ осуђује Тачијеву изјаву о геноциду

Канцеларија за Косово и Метохију оштро је осудила изјаву Хашима Тачија да су српске снаге починиле геноцид на Косову и Метохији и захтева да се поведе рачуна о значају и тежини изговорених речи, јер се ради о неодговорној и пре свега неистинитој тврдњи, која не доприноси процесу помирења и нормализацији односа. Тачи је у среду, на сахрани посмртних остатака 27 Албанаца у Сувој Реци, изјавио да су српске снаге „починиле геноцид”.

„Држава Србија, њена влада и Канцеларија за КиМ увек су стајали на становишту да свако ко је чинио злочин, без обзира на нацију и веру, треба да буде кажњен и осуђен. Управо из тог разлога је Одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду на дугогодишње казне затвора осудио четири бивша српска полицајца за злочине у Сувој Реци”, каже се у саопштењу канцеларије.

—————————————————————————–

Русија данас: Обамини двоструки стандарди

Москва – Говор америчког председника Барака Обаме у Бриселу о ситуацији у Украјини и поступцима Русије представља пример пропуста, контрадикторности и очигледних двоструких стандарда, оценила је јуче „Раша тудеј” (РТ), наводећи као један од примера за то и Обамине ставове о акцији НАТО на Косову.

Коментаришући Обамин говор у Бриселу, руска ТВ станица наводи, како преноси Танјуг, да је амерички председник, у прилог тога да се Косово и Крим не могу поредити, навео да је „НАТО интервенисао тек након што је становништво Косова годинама било систематски малтретирано и убијано”.

„Добра мисао. Наравно, алијанса се није трудила да добије мандат Савета безбедности УН и бомбардовала је престоницу Србије, усмртивши на стотине цивила, кршећи међународно право. Исто оно право за које Обама оптужује Русију да га крши на Криму. Али, то је било чак пре Џорџа Буша млађег, тако да кога брига?”, пише у коментару РТ.

Москва запањена због Обаминих изјава о Косову

МОСКВА – Власти у Москви запањене су због тврдњи америчког председника Барака Обаме да је одлука о проглашењу независности Косова и Метохије донета на референдуму, уз сагласност Уједињених нација и суседних земаља.

Обама је 26. марта, у 40-минутном говору пред око 2.000 званица у Центру лепе уметности у Бриселу, изјавио – оптужујући Русију да у кримској кризи изврће чињенице када наводи Косово као преседан – да се Косово одвојило од Србије тек после референдума организованог у складу с међународним правом и у сарадњи са Уједињеним нацијама и суседима.

„НАТО је интервенисао тек пошто је народ Косова годинама био систематски злостављан и убијан. А, Косово је напустило Србију пошто је организован референдум који није био ван оквира међународног права, већ уз пажљиву сарадњу са Уједињеним нацијама и косовским суседима”, рекао је Обама.

„Ништа слично томе није се десило на Криму”, додао је амерички председник, наводећи да руски лидери бране своје акције тврдњама да је Косово представљало преседан и пример мешања Запада у унутрашња питања мање земље.

„Тврдње америчког председника не могу да изазову ништа осим запањености, с обзиром на то да на Косову није било референдума, нарочито не оног договореног с међународном заједницом”, навело је руско Министарство спољних послова.

Агенција Итар-Тас с, подсећа да је одлуку о отцепљењу Косова од Србије донео парламент у Приштини 2008. године.

„У сваком случају, можемо само да изјавимо да судбинске одлуке треба доносити на референдумима, као што је учињено на Криму, а не на своју руку”, закључује руско Министарство спољних послова.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Обамина обмана – намера или незнање

* Обавезна поља